Bengt Halse om året som gått
Bengt Halse hade mycket att säga när han lämnade över ordförandeklubban i IFK Göteborg.

Bengt Halse om året som gått

En av de som talade mest på årsmötet var av naturliga skäl Bengt Halse som numer kan titulera sig före detta ordförande i IFK Göteborg. Han hade mycket att säga och Alltid Blåvitt försöker här att sammanfatta.

Det var tre år sedan Bengt Halse tillträdde som ordförande och nu har han alltså lämnat över ordförandeklubban till Stig Lundström. I sitt inledningsanförande konstaterade Bengt först att han normalt sett sällan använde manus när han talar men att han idag hade några ledstänger till hands, då han först tänkte redogöra för föreningens syn på de olika så kallade affärerna. Så som IFK Göteborg ser det består det hela av tre separata delar. Det första är gåvan från Janne ”Plånbok” Nilsson till Peter Ijeh i samband med dennes övergång till föreningen. Den andra delen är de turer som handlar om vid vilket datum som Stefan Selakovic blev skattemässigt bosatt i Sverige. Den tredje delen är vad Halse valde att kalla för "Luxemburgstransaktionen" och han behandlade dessa delar i tur och ordning. Noggrant men utan att egentligen säga så mycket nytt för den som följt med i ärendet, så gott det nu har gått för oss utomstående som ej har inblick i föreningens skötsel eller den pågående förundersökningen.

Peter Ijehs övergång
Föreningen har här samma uppfattning som tidigare. När det blev aktuellt att värva Ijeh fanns inte medel att betala Peters sign on-bonus. Det stod klart att värvningen enbart kunde genomföras om bonusen inte skulle belasta föreningens budget. Jan Nilsson erbjöd sig då att själv betala bonusen, med egna skattade pengar. Både då och senare uttryckte också Nilsson att det inte var tal om något annat än en gåva och att han inte hade någon fordring på föreningen. Klubbdirektören skötte ensam förhandlingarna med Ijeh och Nilsson stod för bonusen. Fram tills ekobrottsmyndighetens utredning så visste inte ens den övriga styrelsen hur stor bonusen var, enligt Halse. IFK har fortfarande uppfattningen att detta var en gåva från Nilsson och att den som sådan är korrekt deklarerad och beskattad och att ingen har gjort fel i denna punkt. Att Nilsson inte har någon fordran på klubben för denna gåva har han enligt Halse påtalat för styrelsen vid minst tre tillfällen, och detta ska även finnas protokollfört. I denna del är Skatteverkets krav på föreningen cirka 2,6 miljoner kronor i skattetillägg.

Stefan Selakovic´ skattemässighet
Även här säger sig ledningen vara övertygad om att man har gjort rätt. Det hela handlar alltså om från vilket datum Stefan Selakovic var skattemässigt bosatt i Sverige och det hela är en strid om några dagar hit eller dit. Några dagar som kan bli oerhört viktiga för föreningen eftersom detta är den överlägset största delen, då Skatteverkets krav här uppgår till 7,3 miljoner + skattetillägg. Enligt Bengt Halse så kom Stefan Selakovic hem på semester några dagar före jul 2004. För att fira jul hemma och för att hans fru skulle föda barn. Hon gjorde detta och Stefan betalade för förlossningen (cirka 20.000 kronor) eftersom han inte vid tillfället var bosatt i Sverige och därmed inte kunde åtnjuta vår fria sjukvård. De åkte sedan tillbaka till Herenveen, där de bland annat hade en iordninggjord barnkammare i sin lägenhet och flytten hem till Sverige gick sedan i februari 2005. Stefan hade anställning av SC Herenveen till den 31/1 och han fick svensk spelarlicens den 17/2. Formellt skriven i Sverige blev han först i april 2005. Skatteverket anser att Stefan flyttade hem innan jul. IFK Göteborg anser att han flyttade hem tidigast i februari och utbetalningen är gjord i januari, d.v.s. mellan dessa tidpunkter. Utan att närmre ange vilka så påpekade Bengt här att föreningen uppfattning stöddes av ett antal tunga rättsfall.

Luxemburgstransaktionen
Den så kallade Luxemburgstransaktionen är enligt IFK Göteborg att betrakta som en helt fristående del. Stefan Selakovic fick 1,35 miljoner insatt på sitt konto utöver vad som var avtalat. Dessa fick han senare order om att flytta över till ett konto i Luxemburg som disponerades av Jan Nilsson. Det hela skall ha skett av klubbdirektör Mats Persson och på Jan Nilssons initiativ, helt utan att styrelsen i övrigt har informerats. Motivet/förklaringen är att pengarna skulle vara en grundplåt till ett utlandsregistrerat riskkapitalbolag.
Styrelsen i övrigt vill inte kännas vid denna transaktion. Man hävdar att man ingenting visste och att även om klubbdirektören har mandat att genomföra spelarförhandlingarna och transaktionerna runt om så ingår det givetvis inte i klubbdirektörens mandat att föra över mer pengar till spelare eller utomstående än vad som avtalats och redogjorts för. Därmed är transaktionen ur föreningens hänseende utan giltighet och bör betraktas som en ogiltig rättshandling, något som också står i föreningens överklagande av Skatteverkets beslut.

Halse upprörd och bister
Bengt Halses generella kommentarer kring hur detta har skötts från Skatteverket (SKV) var minst sagt bistra:
- Skatteverket har avslått anstånd utan att beakta skälen. Det är ett orimligt beslut och ett fantastiskt tingens ordning att motparten fattar beslut om hur knäsvaga vi skall göras.
Han poängterade dock att man i veckan kommer att betala hela den begärda summan (9,9 miljoner + ränta) och finansiera detta genom bland annat ett banklån med Kamratgården som säkerhet. Vad som också kom upp är det faktum att Mats Persson uttalat sig i förhör efter att han lämnat sin anställning hos IFK. Framförallt har då SKV pekat på den mening i den 2000 sidor långa utredningen där Mats menar att Halse mycket väl kände till den så kallade Luxemburgtransaktionen. 
- Jag förstår inte varför de valt ut denna enda lilla kommentar ur en 2000 sidor lång utredning. Det är ett väldigt skevt urval som jag personligen fått lida stor skada av.
Halse var mycket upprörd och ansåg inte att SKV sett objektivt på saken när man valt ett uttalande av en person med motstridiga intressen mot föreningen, men inte alls beaktat föreningens anföranden överhuvudtaget. Han hade därför för avsikt att begära en skriftlig redogörelse från SKV denna vecka på hur man resonerat när man kom fram till sitt beslut. Halse lade där också till att han vill läsa denna redogörelse ”innan jag beslutar om att gå vidare”. Detta kan alltså tolkas som att Bengt möjligtvis kommer att gå vidare med ärendet för egen del. Igår pratades det om att Bengt kan komma att stämma Skatteverket eller tjänstemän där för förtal.

Vad som också kom upp under mötet var varför föreningen inte har polisanmält Mats Persson. Detta då grundat på att man uttrycker det som att "Mats har överskridit sina befogenheter och de transaktioner som har utförts har han inte haft mandat att göra". Detta skulle kunna röra sig om exempelvis trolöshet mot huvudman eller liknande. Men enligt styrelsens Tore B Carlsson, som var sekreterare på årsmötet, har man i alla fall ännu inga sådana planer.
- Det vore som att slå in öppna dörrar i dagsläget. Mats är redan föremål för en förundersökning, något som kan komma att falla under allmänt åtal. Därför finns det ingen anledning för oss att agera på detta sätt för tillfället.

Föreningen redogjorde också via Halse om att man tyvärr kan räkna med många och långa processer de kommande åren. Skatteprocessen kommer förmodligen att ta kring ett år innan dom faller i Länsrätten. Denna lär med största sannolikhet överklagas från endera sidan. Sedan går det vidare till Kammarrätten (ytterligare cirka ett år) och kanske till och med Regeringsrätten. När det gäller förundersökningen om eventuella åtal ska beslut om detta komma inom cirka en månad. Där kan dom falla i Tingsrätten om något år cirka. Detta lär också överklagas av endera parten och det blir ett par års process även här. Dock, den enda person som fortfarande är föremål för förundersökning och är kvar i föreningen, är Stefan Selakovic. Förhoppningsvis avförs misstankarna mot honom inom kort och därmed skulle processerna kunna hållas så mycket som möjligt utanför IFK. Problemet är ju dock att föreningens namn och märke kommer att synas i samband med dessa tråkigheter för en lång tid framöver.

Bengt Halse avtackades med diverse saker, samt blommor och blader. Bland annat märktes en tavla som skulle föreställa den nya arenan som staden kommer att få. Spontant utropade Bengt Halse, som något av hans sista ord som blåvit ordförande:
- Ni ser, stängda hörn! Och riktigt gräs!

Daniel Robertsson och Tomas Ericson2006-03-07 12:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg