Welinders kalorislakt, del 1. (Hommage till Kroon)

Med full respekt för att Kroons lekamen inte håller för en hel försäsong, tar jag över stafettpinnen. Men ny tränare betyder nytt spelsystem och nya mål. Jag gör en 180-gradare och kommer under våren istället tipsa om hur man får i sig kalorierna, på smakligaste sätt.

Det kommer alltså att handla om matlagning för supporters. Enkla tips på hur du kan servera familjen/sambon/föräldrarna, eller vem det nu är som får sitta emellan när MFF kallar, en rejäl försoningsmiddag. Blir du allergisk av tanken på att laga mat, eller att läsa om mat, ska du genast klicka dig vidare någon annanstans.

Försäsongen kräver rejäla doningar. Efter en träningsmatch är det viktigt att omgående fylla på med kolhydrater och proteiner. Tänk på att du förbränner mer i kyla. Och så kallt som det varit på Heleneholms ståplats, är vi många supporters som behöver äta upp oss. 


Kalvkotlett Bjärred.

Först ut i raden av noga utprovad supportermat är kalvkotlett inspirerad av syditalienska kryddor och smaksättningar. Kalvkotletten är ett ordentligt stycke kött, som det gäller att köpa på sig fort innan Galna prissjukan slår till och skickar den utom räckhåll för plånboken.

Köp köttet över disk. Välj gärna kalv från rasen Limousin, men det viktigaste är att det är mört och fettsprängt. Det är i fettet mycket av smaken sitter. Tyvärr är det allt för få som vet det, och därför har vi låtit oss luras av matindustrin att köpa fettsnåla produkter. Det går t.ex. inte att hitta en helt vanlig yoghurt längre. Allvarligt - fettsnål yoghurt? Käkar man 3 dl 3 procentig får man i sig 9 gram fett. Ungefär vad man gör av med under en kraftig nysning. Tipset till dig som bantar är att undvika alla lightprodukter. Anledningen är mycket enkel, när producenterna tar bort fettet förlorar maten den naturliga smakbäraren och istället ersätts det med en ny, socker. Och socker är den verkliga boven.

Skitsamma, nu ska vi laga kalvkotletter som kommer få svärmor att dansa limbo.

Se till att slaktarn inte skivar för snålt. Det brukar han inte göra, han är mån om förtjänsten. Marinera kotletterna i en blandning av citronolja, balsamvinäger, krossad torkad chili och hackad färsk rosmarin. Själv marinerar jag alltid i en vanlig fryspåse - så behövs det inte så mycket marinad. 


Marinad 

1 - 1,5 dl citronolja
(har du ingen citronolja går det lika bra med vanlig olivolja och lite rivet citronskal - men riv försiktigt, det är bara det yttersta som ska med)),
1 - 2 msk balsamvinäger (kan gå bra med annan vinäger också, som rödvinsvinäger eller äpplecidervinäger),
En torkad liten chilifrukt (går bra med 1tsk chili på kryddburk också, se bara till att den inte smakar Landskrona, dvs utan sting)
En näve hackad färsk rosmarin (här går det att köra en eller två matskedar torkad på burk, men det är inte att rekommendera - rosmarin är nämligen precis som kondis, en färskvara).

Låt kotletterna marinera i åtminstone en timme. Lägg dem framme i köket så att du enkelt kommer åt att vända på dem då och då. Och lägg dem absolut inte i kylen. 

Till kotletterna serverar vi potatis. Jag föredrar klyftpotatisar som vi kör i ugn med smör, olja och rosmarin. Men vill du ta en genväg nöjer du dig med att koka dem. 


Min klyftpotatis får underordna sig följande matchförberedelser: 

1. Tvättas
(jag behåller alltid skalet, blir knaprigt och gott efter en vända med salt i ugnen)
2. Kokas i välsaltat vatten i ca 10 min.
3. Klyftas.
Jag delar dem på fyra, men det beror ju på hur stora potatisar man har. Jag har utgått ifrån normalstorleken en halv knuten näve.
4. Lägg klyftorna med skalet nedåt i en oljad och saltad form. Stryk smör på den ångande snittytan. (Eller kör med olja rätt igenom, smaksak.) Strö flingsalt och hackad rosmarin över.
5.
In i ugnen på 225 grader.
6.
Kolla av dem lite då och då och häll på lite olja om de börjar se torra ut.
7. Ta ut dem när de är gyllene med en antydan till brunt i ytan. 

Till potatis äter man sås. Men lever du i askes kan du naturligtvis hoppa över den. Maten klarar sig bra utan. 

Sås är det som de flesta drar sig för. Men tro mig, det är en bredsida i öppet mål att göra en riktigt god sås. Inte ens Yngvesson missar den här: 


Sås för finlirare:

1. Finhacka en schalottenlök.
Fråga i butiken om du inte vet vad det är. Alla butiker har det. Och har dom inte det, då är det en riktigt dålig butik, och då ska du oavsett vilket inte handla där.
2. Fräs löken i en rejäl klick smör i en liten kastrull. Häll i 1 msk Bongs kalvfond. De på flaska. Alla lag byggs bakifrån och i backlinjen i alla kök bör det finnas en uppsättning Bongs fonder på flaska.
3. Lägg i en näve hackade färska örter efter att löken mjuknat. Idag fortsätter vi på temat rosmarin. Men det går bra att byta mot i princip vad som helst som är grönt och fortfarande smakar gott.
4. Häll i en skvätt rödvin. (Ta av det du tänker servera till maten, blir enklast så)
5. Ca en tesked soja.
6.
Och nu kommer knepet. En tesked gelé eller röd sylt (i nödfall en tsk konc. röd saft).
7. Rör runt och fyll upp med ett paket matlagningsgrädde
8.
Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.

Skriv ut den här såsen och förvara den på lättåtkomlig plats därhemma. Den är otroligt enkel och går att variera till allt. Ska du servera fisk byter du rödvinet mot vitvin och kalvfonden mot fiskfond. Till kyckling tar du kycklingfond och rött eller vitt vin, beroende på vad du dricker till osv. 


Slutligen steker du kalvkotletterna i lite mer citronolja. Se till att pannan är rejält upphettad innan du lägger på dem. Stek så att de får en bra yta på båda sidorna. Det brukar krävas ett par tre minuter på varje sida. Lägg kotletterna i ugnssäker form och ställ in i ugnen tillsammans med potatisen i 8 - 10 minuter. Ta ut dem och strö frikostigt med flingsalt, hackad rosmarin och lite chili eller krossad svartpeppar över dem. Vira in dem i ugnsfolie och låt stå på köksbänken och vila sig i form medan du väntar på att potatis och sås blir klart. Självklart behöver du inte göra den här ung- och foliemanövern, det går bra att bara steka rakt av. För att undvika att du steker köttet torrt, kan du ta av pannan från spisen och ställa den under lock att småputtra, när du väl fått en kraftig yta.

Servera med sallad. Vanlig isbergssallad och tomatklyftor går bra. Gör en dressing på citronolja och balsamvinäger, så väggspelar den snyggt med köttet. Vill du variera smakerna kan du alltid köra i lite Romansallad eller Ruccola. Vill du verkligen fjäska till det serverar du lite varmt bröd med färskost till. 

Själv vill jag ha köttet rött på insidan. Riktigt rött. Det är då smakerna kommer fram och köttets kvalitet visar sig. Tricket är att köra det en stund i ugn och sen låta det vila i ugnsfolie. Köttet blir varmt, även det röda, och stunden i folie gör också att köttet ”stannar”. Dvs. att även om det är rött, så blöder det inte. Receptet ovan bör ge rödrosa kotletter på insidan. Är du osäker provskär du bara en strax innan du serverar dem. Är de allt för röda för din smak tar det bara någon minut på järnet att förstöra dem, förlåt, få dem genomstekta. 

Till maten serverar du rödvin och vatten. Den stora smakdelaren i Italiensk matlagning är pepparn. I norr håller man sig till svartpeppar, medan man föredrar chilin i söder. Prova därför en kraftig syditalienare från Sicilien eller Apulien. Ett riktigt bra och prisvärt alternativ kan det portugisiska Perequita vara. Speciellt på Magnumbutelj. I klassen dryga hundralappen kan du prova det sydafrikanska Allesverloren. Vilket vin du än väljer, slå över det på karaff en timme innan du serverar. Lika effektivt för smaken som en offsidefälla mot Lilienberg. 


Smakligt målkalas.


* * * * *


För att underlätta - Det här behöver du ha hemma:

Kalvkotletter
Citronolja (Icas billiga funkar utmärkt)
Balsamvinäger (eller annan god vinäger)
En kruka färsk rosmarin
Torkad chili (alternativt färsk chili eller chili på kryddburk)
Smör
Scharlottenlök (går i nödfall att ersätta med en liten gul lök)
Bongs kalvfond (på flaska)
Lite gelé, eller röd sylt eller röd saft.
Matlagningsgrädde
Potatis
Salt och peppar
Sallad (valfri)

Per Welinder2006-03-12 10:45:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF