Inför Allsvenskan: AIK

Inför Allsvenskan: AIK

Allsvenskan närmar sig med stormsteg. Svenska Fans redaktioner för de allsvenska lagen har tippat utgången av serien och presenterar sitt eget lag lite närmare.

Alla redaktioner för de allsvenska lagen här på Svenska Fans har tippat sluttabellen för 2006 års säsong. De sammanlagda poängen därifrån har gett en tabell som ligger till grund för årets presentation av lagen. Två lag per dag presenteras fram till den allsvenska starten. Nu har turen kommit till AIK.

Svenska Fans sammanlagda allsvenska tips:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11. AIK
-------------------------------------------
12. Öster
-------------------------------------------
13. Gefle
14. GAIS


AIK presenteras nedan i en mängd kategorier och tips. Vilka spelare har lämnat och vilka har kommit? Vem slår igenom i år? Och hur har det gått på försäsongen egentligen?

Spelare in:
Daniel Arnefjord (b, Väsby), Johan Mjällby (b, Levante), Robert Johansson (b, Ljungskile), Markus Jonsson (b, Öster), Kenny Pavey (mf, Ljungskile), Dulee Johnson (mf, Häcken), Bernt Hulsker (a, Vålerenga), Wilton Figueiredo (a, Gais), Nenad Lukic (a, Vasalund), Admir Catovic (a, AIK:s U-trupp)

Spelare ut:
Arash Talebinejad (mf/a, Tromsö), Andreas Eriksson (mf/a, Väsby), Kristoffer Arvhage (b, Norrköping), Daniel Hoch (a, Ålborg), Göran Marklund (a, Assyriska), Gabriel Petrovic (mf, Mariehamn), Fredrik Ingel (mf, Frej)

Träningsmatcher:
Nyköping BIS (b) 3-0, Brommapojkarna (h) 2-1, Assyriska (b) 1-1, Vallentuna (b) 8-0, Degerfors (b) 1-2, GIF Sundsvall (h) 2-3, SCU Torrense (b) 2-1

Den här spelaren ska man hålla ögonen på:
Valen är många. Mats Rubarth är emellertid en spelare man alltid bör hålla ögonen på, för sin aviga stil och aggressivitet, men för att nämna någon annan: Dulee Johnson. Den bollbegåvade forne Häcken-mittfältaren har gjort det bra sedan ankomsten och är en spelare jag vet många kommer följa noga och väl.

Trolig startelva i premiären:
D Örlund - Markus Jonsson, Niklas Sandberg, Nicklas Carlsson, Markus Karlsson - Kenny Pavey, Derek Boateng, Dulee Johnson, Daniel Tjernström - Kristian Haynes, Bernt Hulsker

Lagets tre viktigaste spelare:
1. Derek Boateng
Derek är AIK-maskineriets spelfördelare i sin centrala mittfältsroll. Hade svårt att leva upp till förväntningarna då han anlände till klubben och allsvenskan 2003. Var nära att försvinna till annan adress innan fjolårets superetta men blev kvar och med tränarstabens varsamma matchning lyckades man slussa in Derek till att bli lagets gigant på hösten. Nu har förväntningarna återvänt. Samtidigt är Derek fysiskt och mentalt starkare än någonsin tidigare.

2. Daniel Örlund
Ganska elementärt för ett lag som har många nya spelare att ha en målvakt som kan styra laget verbalt likväl som är vägvisande i sitt spelmässiga agerande. Har ett fint år i superettan bakom sig och är odiskutabel som lagets förstemålvakt.

3. Johan Mjällby
Johan blir av naturliga skäl en oerhört viktig spelare för AIK om hans kropp håller.

Den här spelaren får sitt genombrott i år:
Jag tror flera spelare i AIK står på tur för att visa upp sig för den allmänna fotbollspubliken i Sverige. Jag tror inte att folk har så jättebra koll på en kille som Kristian Haynes men att en väsentlig ökning är att vänta beträffande hans fotbollsmässiga kändiskap efter den allsvenska säsongen 2006. Jag hoppas även att många kommer förändra sin syn på Derek Boateng. Men den som får sitt stora genombrott tror jag blir Kenny Pavey, engelske högeryttern värvad från Ljungskile. Min förväntan är att han ställer till med en hel del oreda för diverse motstridiga försvarslinjer...

Så här slutar Allsvenskan 2006:
1. Elfsborg
2. Örgryte
3. Djurgården
4. Helsingborg
5. Hammarby
6. Malmö
7. IFK Göteborg
8. Kalmar
9. Gefle
10. Häcken
11. AIK
-------------------------------------------
12. Halmstad
-------------------------------------------
13. GAIS
14. Öster

Kommentarer till tipset av sluttabellen:
Antingen kan man tippa som de flesta andra "experter" gör, få hälften rätt och inte tänka mer på det. Eller så kan man välja att gå den svåra vägen, riskera att få noll rätt/bli hyllad som gamla synska tanten Saida. I och med att AIK är det enda lag jag följt tillräckligt noga faller valet på det lite mer spännande sistnämnda alternativet:

DIF dras med flertalet skadade spelare medan AIK inte haft färre blessyrer sedan tidigt 1300-tal. Kan det faktum att Thomas Lindholm, fystränare tillika mirakelman, återfinns i AIK sedan cirka ett år tillbaka medan DIF förlorade densamme för ett par säsonger sedan vara en anledning? Åtminstone en faktor. Nåväl, DIF:s reträtt sker men inte i år. De håller sig i toppen men Stefan Bergtoft borde få mer speltid (dock inte mot AIK).

Elfsborg lyckas mer därtill. Anders Svensson blir bättre i år och samlor ihop nytt och gammalt till en vältejpad enhet så pass gedigen att Boråslaget åter får stå som svenska mästare. Att ÖIS lyckas har jag ingen riktig grund för mer än att Zoran Lukic varit
där ett par säsonger nu vilket kan innebära att frukt växer på buskarna. Henke tar lilla silvret med ett hyfsat välspelande Helsingborg. Hammarby är bra. Malmö behöver en säsong till med Åkeby. Göteborg saknar Mild. Kalmar missar för många givna målchanser. Gefle gör väl ingen besviken? Häcken sämre i år utan bland annat Stig Töfting och Dulee. AIK kommer från superettan och har värvat från superettan, har fansen tålamodet som krävs? Halmstad blir årets besvikelse. GAIS är inte bra. Öster är förmodligen sämre.


Svar och tips levererades av: Joakim Fröberg, Gnagarforum.

SvenskaFans.com2006-03-25 15:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans