-
-

12 poäng av 12 möjliga - spelarbetyg efter Östersund borta
12 poäng av 12 möjliga.

12 poäng av 12 möjliga - spelarbetyg efter Östersund borta

Visserligen utan propagandafotboll denna gång - men segertåget tuffar vidare. Och vi skiter faktiskt i om det länge var jämnt. Styrkan fanns där idag också. Kaffe, kaka - fjärde raka!

Beträffande startelvan var nyheten på förhand att vår senaste isländska diamant, Bergmann Johannesson, idag fick chansen från start för första gången i Allsvenskan. Levi var frånvarande men i övrigt var startelvan intakt från senaste matchen mot Djurgården, och glädjande var ordinarie kapten Alles närvaro på bänken. 

Kamraterna var visserligen det mer dominanta laget i första halvlek, men deras spel saknade skärpa och tempo. De uppträdde som helhet rätt avslaget. Östersund höll sig till att lugnt och sansat, metodiskt och vårdat, rulla bollen längs med gräset. Men utan att skapa en riktig chans - före ledningsmålet. Detta kom en dryg halvtimme in i matchen. Då var det Aly Keita som nådde fram till en Simon Kroon som från egen planhalva obehindrat fick ta sig fram i ytan mellan mittfält och backlinje. Allt i sin egen takt. Utan att någon klev upp för att stöta. Tills det var dags att avsluta, med klass. 1-0. Ett av första halvleks två exempel på hur IFK misslyckades ställa om defensivt. IFK skapade mest men det rörde sig dessvärre om distansskott och halvchanser. Man utmanade inte tillräckligt. Ändå fick Nyman sätta 1-1 på en straff vunnen av Haksabanovic i slutminuterna av matchens första halva. 

Även om IFK skulle visa sig mest uthålligt i längden fortsatte andra halvlek på samma inslagna väg som den första. Återigen tog Östersund ledningen via en kontring. Jag går hårdast åt mittbacksparet i min betygsättning, men laget som helhet såg sårbart och hjälplöst ut när jämtlänningarna gick för omställning. Något "man får räkna med när man spelar offensivt och aggressivt," enligt Thern. Som en blixt från klar himmel tog sig så IFK tillbaka in i matchen, målskytt: Totte såklart (framspelad av Isak Bergmann Johannesson). Och därefter orkade inte Östersund stå emot längre. Rasmus nickade, Sead fintade och skottade, Isak framspelade och Ishaq cykelsparkade. Thern stod, med slit och flyt, för Norrköpings efterlängtade ledningsmål och efteråt var hans ögon av samma färg som eld. Han går för guld. Detta var Isaks andra assist och därefter assisterade även Ishaq till Sead genom väggspel. Slutresultat: 2-4.  

Spelet har sätt bättre ut men känslan av att vinna är densamma. Peking har fortsatt högsta möjliga poängskörd i årets postpandemiska Allsvenska. Förra säsongen hade vi 11 poäng efter 9 omgångar, i år har vi 12 efter 4. 

Spelarbetyg:

5 = landslagsklass
4 = mycket bra
3 = bra
2 = godkänd
1 = mindre bra

Isak Pettersson 2
Kan inte klandras för något av målen men kan däremot berömmas för en del bra aktioner. Bland annat nekandet av en omarkerad Kadiri i eget straffområde. 

***

Henrik Castegren 4
IFK släppte idag in fyra mål men Castegren murade åtminstone igen sin högerkant. Drog sitt strå - och lite mer - till stacken vilket gjorde honom till försvarets klippa idag. 

Filip Dagerstål 1
Det var ingen i mittlåset som lyfte och stötte mot Kroon vid 1-0. Samarbetet i mittlåset fungerade inte vid 2-1. Kan ha varit så att backlinjen inte fick tillräckligt understöd från mittfältet och som helhet misslyckades IFK stoppa Östersunds kontringar (två i baken). Men har ändå svårt att ge mittbackarna godkänt. 

Rasmus Lauritsen 1
Var som vanligt ett hot framåt i offensivt straffområde men det räcker tyvärr icke. 

Lars Krogh Gerson 2
Gjorde väl egentligen vad kan man kräva av honom förutom vid bollmissen som föranledde 2-1-målet varför han får “nöja sig” med en tvåa idag. 

***

Andreas Blomqvist (ut 62) 2
Slog några smekande passningar men var annars rätt osynlig. Stod dock inte för några aktioner som ger rätten att argumentera för underkänt. Utbytt efter en timme. 

Eric Smith (ut 78) 3
Vann en hel del boll bakåt, och fördelade en hel del framåt. Men jag är emellertid fortfarande kluven till om hans betyg ska dras ned ett hack i och med lagets sårbarhet vid defensiva omställningar. Skulle backlinjen skyddats bättre? Det blir ändå en trea. 

Simon Thern 3
Trygg med bollen i trånga utrymmen och försökte matchen igenom att lirka sig fram. Kom dessvärre inte upp i tillräckligt hög nivå och föll stundtals bort. Men förmågan att kliva fram och avgöra när det gäller var ett styrkebesked. Trea till matchhjälten. 

***

Isak Bergmann Johannesson 3
Integrerades bra i anfallstrion och lyckades väl med att fylla Levis skor. Såg, som sig bör, något pojklagsaktig ut men visade upp både blick och känsla genom två assist i debuten från start. Lyckat! 

Totte Nyman (ut 93) 4
Tryggheten själv. Ett straffmål som såg lekfullt enkelt ut och en lika självklar målskytts-aktion inne i straffområdet. Perfekt i rollen som nia i detta 4-3-3. Tvålmålsskytten är dagens IFK:are!

Sead Haksabanovic 3
Haksabanovic hade ingen perfekt dag idag - vilket innebar vunnen straff, som han lämnade över, och mål. Mycket tack vare hans hårda slit, både framåt och bakåt, och han är ändå värd en trea. Håller oerhört hög nivå. 

***

Ishaq Abdulrazaq (in 62) 2
Dribblingsglädje och kvickhet. Var avig och irrationell med bollen, på ett bra sätt - motståndarna måste ha koll på honom, och bjöd till och med på bicicleta och assist. Vill se mer!  

Alexander Fransson (in 78) 2
Kom in och var med detsamma delaktig i Pekings slutforcering, viktig som smörjmedel i lagets passningsspel på offensiv planhalva. Glädjande att se honom tillbaka!

Pontus Almqvist (in 93) - 
Kom in med två minuter kvar att spela och får därför inget betyg. 

***

Öfk-klacken 3
Som med kreativitet och framförallt envis viljestyrka lyckades trotsa hinder och klättra över murar för att nå fram med sitt stöd till hemmalaget. The sky(lift) is the limit. Åminstone min första match med supportersång denna säsong. 

***

"Vi skiter i vem ni är..."

Markus Hälljehaellje@gmail.com@MarkusHallje2020-06-27 18:34:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås