Inför Allsvenskan: Örgryte

Inför Allsvenskan: Örgryte

Allsvenskan närmar sig med stormsteg. Svenska Fans redaktioner för de allsvenska lagen har tippat utgången av serien och presenterar sitt eget lag lite närmare.

Alla redaktioner för de allsvenska lagen här på Svenska Fans har tippat sluttabellen för 2006 års säsong. De sammanlagda poängen därifrån har gett en tabell som ligger till grund för årets presentation av lagen. Två lag per dag presenteras fram till den allsvenska starten. Nu har turen kommit till Örgryte IS.

Svenska Fans sammanlagda allsvenska tips:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8. Örgryte 
9. Häcken
10. Halmstad
11. AIK
-------------------------------------------
12. Öster
-------------------------------------------
13. Gefle
14. GAIS 


Örgryte presenteras nedan i en mängd kategorier och tips. Vilka spelare har lämnat och vilka har kommit? Vem slår igenom i år? Och hur har det gått på försäsongen egentligen?

Spelare in:
Ivica Skiljo, 26, försvarare (Trelleborgs FF) , Ola Toivonen, 20, anfallare (Degerfors IF) , Rickard Johansson, 20, målvakt (Öis U-lag)

Spelare ut:
Jóhann Gudmundsson, 28 år, mittfältare/anfallare (Gais) , Christian Hemberg, 23 år, anfallare (klubb ej klar), Eric Gustafsson, 23 år, mittfältare/anfallare (klubb ej klar), Nadir Benchenaa, 21 år, mittfältare (lånetiden utgången, återvänder till Hammarby IF), Edwin Phiri, 22 år, försvarare (utlåning, Ljungskile SK), Fidan Syla, 22 år, anfallare (Varberg GIF), Tommy Naurin, 21 år, målvakt (Falkenbergs FF), Jukka Ikäläinen, fotbollsansvarig (Rovaniemi)

Träningsmatcher:
FC Harreither Waidhofen (h) 1-1, Ljungskile SK (h) 0-0, IF Elfsborg (b) 0-1, Falkenbergs FF (h) 5-3, Viking Stavanger (b) 0-0, Skonto Riga (b) 0-2, Fredrikstad (h) 3-0

Den här spelaren ska man hålla ögonen på:
Svaret är ganska givet på den här punkten. Aílton Almeida är naturligtvis den spelaren med störst stjärnglans i hela Öis (och förmodligen också i hela Allsvenskan). De flesta känner förstås till vad brassen kan göra med bollen. Förra säsongen var helt okej från Aíltons sida, men jag hävdar att man kan förvänta sig än mer den kommande säsongen.

Till en början var Aílton placerad ute på kanten i vårt tremannaanfall, och där kom han inte riktigt till sin rätt. Men efter att han flyttats in till den centrala anfallsplatsen lossnade det rejält med den makalösa 4-målsmatchen mot Elfsborg som topp. Det som kan tala lite emot Aílton inför säsongen är att han inte har kunnat träna fullt ut under uppehållet. Detta på grund av att han tvingades operera axeln efter förra säsongen. Förhoppningsvis är han dock fit for fight till premiärderbyt mot GAIS.

Trolig startelva i premiären:
Öis har varvat runt friskt med spelare under försäsongen, så att gissa en trolig startelva är inte lätt. Den jag tror att vi kommer få ut mest av följer nedan (4-3-3):

Dick Last - Valter Tomaz Jr, Jukka Sauso, Johan Anegrund, Anders Prytz - Magnus Källander, Tuomas Uusimäki - Ola Toivonen - Boyd Mwila, Aílton Almeida, Clifford Mulenga

Ett spännande, och härligt offensivt lag på pappret. Jag rankar Öis som ett bättre fotbollslag än Gais och anser därför att vi bör anfalla och gå för tre poäng. Startelvan är som sagt väldigt svårtippad. Bland de mer självskrivna i laget återfinns målvakten, Dick Last, som tillför trygghet och rutin i försvaret. Jukka Sauso får väl också anses som ganska säker startman, detsamma gäller Ola Toivonen, Magnus Källander och Aílton (om han bara hinner läka).

Lagets tre viktigaste spelare:
Dick Last: Lagets ”pappa” och självklara förstemålvakt. Dicken tillför säkerhet i backlinjen och efter fjolåret känner han den förmodade ganska samspelta backlinjen ganska väl. Last hade ingen lyckad första halva av säsongen 2005, men det hade i och för sig ingen i Öis. Förhoppningsvis blir det en bättre start på den kommande säsongen.

Aílton Almeida: Med risk för att bli tjatig måste Aílton nämnas i detta sammanhang också. Han har en förmåga att avgöra matcher på egen hand, som ingen annan i Öis har (undantaget Alexander Mellqvist mot Häcken borta i fjol). Han är heller inte bara viktig när det gäller målskyttet, många av uppspelen går också genom honom. Han är också en sådan spelare som kan hålla i bollen på motståndarnas planhalva så att resten av laget hinner flytta upp. På så vis kan vi trycka ner våra motståndare mot deras eget mål.

Magnus Källander: Har blivit lite av en symbol för Sällskapet och är av många supportrar mer älskad än självaste Marcus Allbäck. Källa är en kämpe och härförare ute på planen och trots att han nu har kommit lite till åren ser han allt som oftast ut som en pigg 23-åring ute på planen. Källander är en sådan spelare som inger respekt hos motståndarna tack vare sin rutin och spelstil. Budskapet att ”vi är här för att ta tre poäng”, oavsett vilka vi möter blir mycket starkare med Källa i laget.

Den här spelaren får sitt genombrott i år:
Om han inte redan har fått det så, Ola Toivonen, utan tvekan. Av det vi har hunnit se i träningsmatcherna hittills så är denne gänglige yngling helt klart redan en man för startelvan. Ola har imponerat stort som ”nummer tio” (trots att han har nummer 11) och han säger också själv att det är på den offensiva mittfältspositionen som han själv trivs allra bäst. Blir en viktig länk mellan försvar och anfall och ”förpassar” kanske Magnus Källander till en mer defensiv position i banan. Men självklart finns det även andra spelare att hålla ögonen på. Jag tänker främst på Dominic Yobe, som redan under förra säsongen spelade riktigt bra, oavsett position. En sådan som Henri Scheweleff har också potential att slå igenom med besked i årets Allsvenska. Clifford Mulenga är en annan spelare med stor potential. Framtidstron är (som alltid) stor bland oss Öisare!

Så här slutar Allsvenskan 2006:
1. Djurgården
2. Hammarby
3. Göteborg
4. Malmö
5. Örgryte
6. Helsingborg
7. Elfsborg
8. Häcken
9. Kalmar
10. AIK
11. Halmstad
-------------------------------------------
12. Gais
-------------------------------------------
13. Gefle
14. Öster

Kommentarer till tipset av sluttabellen:
Sällan har väl ett lag varit så självklara segrare redan innan serien startat. Djurgården har allt, och spelar dessutom en jäkligt fin fotboll. Det brister egentligen inte på en enda position, och med den nye rekorddyra brassen Thiago Qurino i laget som extra krydda, kan det nog bara sluta på ett sätt. Enda orosmolnet kan vara att spelet i Champions League-kvalet (och eventuellt gruppspel) kan slita hårt på spelarna.

Hammarby på andra plats? Är jag inte riktigt klok? Kanske, kanske inte, men faktum är det att ”Bajen” har en mycket stark förstauppställning och klarar man sig bara undan från allt för många skador så skall andraplatsen gå att nå. Förra säsongen var jag tveksam till deras anfallsuppsättning, men nu när Paulinho har fått lite tid att spela in sig lär det bli en hel del mål för Bajenfansen att jubla åt under säsongen.

Sorgligt men sant så lär Blåvitt hamna före Öis även denna säsong. Man har en mycket bra bredd i truppen och den blev inte sämre av nyförvärven. Jag saknar dock den där riktige stjärnan i laget, han som kan avgöra en match på egen hand. Kanske tar Ali Gerba den rollen i år? Annars lever man, som så ofta på senare år, på sitt försvar. Förra säsongens bästa försvar har fått ännu mer rutin och med ”pappa” Bengt Andersson mellan stolparna har man ännu en trygghet där bak. Men som sagt, den riktige toppspelaren saknas för att Blåvitt på allvar skall kunna utmana om guldet.

Hypade Malmö hamnar på fjärde plats. Man har ett ålderstiget lag (framför allt mittfältet!) och finns det någon bredd? Jag sätter också ett stort frågetecken för hungern i laget. Många spelare är gamla och det verkade under senare delen av förra säsongen att den där riktiga viljan saknades hos ”Di blåe”. Det blir en fjärdeplats för MFF, inte högre.

Så till allas vårt favoritlag, Örgryte IS! En femteplats är fullt rimlig anser jag. Förra året var det den totalt urusla första halvan av säsongen som spolierade alla förhoppningar om en topplacering. Nu när man har vant sig vid 4-3-3 kommer också Öis att kunna gå för fullt från första matchen. Målsättningen om Royal League är högt satt, men inte ouppnåelig. Jag tycker det är helt rätt av Zoran att gå ut med denna målsättning, det visar att klubben har ambitioner. Förhoppningsvis bär det till topp fyra, men jag tror att vi landar på en finfin femteplats.

Så till Helsingborg på femteplatsen. Henke Larsson kommer efter sommaren, och självklart är det en grymt bra värvning. Jag tror dock att förlusterna av Atiba Hutchinson och Christian Järdler kommer att göra mer ont än förväntat. Och är verkligen Henke den spelare som kan lyfta ett helt lag? Att han är bra är det inget snack om, men i Barcelona har han en helt annan omgivning än han kommer få i Helsingborg (inget om t.ex. Eldin karisik, men någon Ronaldinho är han då inte).

Så till ännu ett hypat lag, Elfsborg. Ny arena, Anders Svensson, Mattias Svensson och nu senaste Stefan Ishizaki har drivit upp mediaintresset för Boråsklubben. Och visst, man har ett mittfält som (i alla fall offensivt) håller toppklass i Allsvenskan. Men resten av laget då? Visst är mittfältet viktigt, men med ett medelmåttigt anfall och försvar kommer man inte längre än till en sjundeplats.

Nästa gul-svarta lag i tabellen blir BK Häcken. Finfina resultat på försäsongen hittills, och visst har man ett bra lag. I Teddy Lucic har man Allsvenskans kanske bäste mittback, i Dioh Williams en avslutare av hög klass. Nu har man ju också Hasse berggren som tillför tyngd i anfallssspelet. Men utan Dulee Johnson och Stig Töfting lär mittfältsspelet bli lidande. Man kan säga att BK Häcken är ett omvänt IF Elfsborg.

Så till en liten sensation, Kalmar FF. Smålänningarna som med ett försvar av både pansar, betong och granit gnetade sig till en fjärdeplats förra säsongen. Jag tror (och hoppas) att slut med framgångsrik defensivfotboll nu. De andra lagen i Allsvenskan har lärt sig hur Kalmar spelar och kommer inte att gå i samma fälla som förra säsongen.

Så till AIK på tionde plats. Stark återmarsch till Allsvenskan imponerade på mig och säkert många andra, och jag tror att Gnaget kommer att klara sig kvar i Allsvenskan i år. Det kommer inte att gå så bra som alla gnagare hoppas på, men man kommer inte att behöva oroa sig särskilt mycket för nedflyttning. Och på sikt kan säkert AIK vara med och utmana i toppen av Allsvenskan igen.

Halmstad lär också, precis som i fjol, hamna på den undre halvan av tabellen. Jag tror att det kommer vara mycket jämnt mellan Kalmar, AIK och Halmstad om platserna nio till elva. Man har åtminstone en toppspelare i varje lagdel, förutom på målvaktssidan. Tomas Zwirgzdauskas i försvaret, Dusan Djuric på mitten och Gunnar Heidar Thorvaldsson i anfallet, men förutom dessa tre ser det ganska tunt ut.

Så till de tre bottenlagen, som jag anser som ganska givna. Varken Öster, Gefle eller Gais har gjort några nämnvärda förstärkningar och jag tror att den inbördes ordningen mellan dessa tre kan bli hur som helst. Det blir en liten sympatitippning till Gais fördel, man får kvala igen. Tyvärr för Norrlands del får Gefle det tufft och precis som Öster lär de få rikta in sig på spel i Superettan 2007.


Svar och tips levererades av: Jonas Svahn, Örgryte-redaktionen.

SvenskaFans.com2006-03-27 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans