Welinders kalorislakt, del 3. Kyckling Kouakou.

Sen Tomas Olsson lämnade har vi ingen kylling i spelartruppen längre. Men med tanke på att man börjat med kostrådgivning, får man misstänka att alla spelarna kackar ordentligt minst en gång varje dag. Från Kacka till Kouakou är steget inte längre än att jag inte tvekar för att döpa dagens kyckling efter Göken. Alltså, idag bjuder jag er Kyckling Kouakou.

Gör det enkelt. Världens viktigaste order till en mittback. När det kommer till mat är kyckling oslagbart när det gäller enkelhet. Idag kommer jag dessutom att bjuda på ett recept som inte bara ger dig den kanske godaste kyckling du någonsin lagat därhemma, det är också det garanterat enklaste. På så sätt är namnet duktigt missvisande, men å andra sidan, det är just smak för det enkla som kommer att utveckla Raul till den mittbacksklippa vi behöver.


Kyckling Kouakou

Till dagens rätt behöver du bara två ingredienser: Färsk hel kyckling och en påse grovsalt. Färsk kyckling finns lite här och där, t.ex. har jag hittat en fantastisk majskyckling på Malmborgs som jag varmt kan rekommendera.

Dela kycklingen i två delar. Jag brukar sätta kniven längs med bröstbenet och sen bara trycka till. Motståndet brukar vara över ganska omgående. Men akta fingrarna. Tänk också på bakterierna som finns i kycklingens nedre del. Diska alltid kniv och skärbräda direkt efter klyvandet.

Grovsalt hittar du också i vanliga butiker. Köp en rejäl laddning, det kostar typ en halv spottstyver kilot, så det finns ingen anledning att vara sparsam. Lägg ett tunt lager grovsalt i en långpanna och lägg kycklinghalvorna ovanpå med skinnet uppåt. Sen är det bara att köra in anrättningen i ugnen på 225 grader.

Efter runt 10 minuter kan du försiktigt ösa kycklingen med den skyn som bildats i pannan. Skyn är rejält saltmättad, så ta det lite nätt.

Beroende på kycklingens storlek kan det ta lite olika tid innan den är klar. Efter tidigast 20 minuter kan du prova att sticka hål på kycklingen i den tjockaste delen. När saften som tränger ut är helt genomskinlig och inte bär spår av blod är den klar. En fet kyckling som tillagas på detta sätt är ganska okänslig för tid, men filéerna har en tendens att bli lite torra om den får stå för länge, så försök att inte ha den inne i ugnen för länge. 


Till detta tycker jag det passar bäst med en matig grönsallad, gärna med lite Roman- och Rosésallad. Brödkrutonger är inte heller fel. Gör en vinägrett på 1/3 balsamvinäger och 2/3 olivolja. Pressa i en aningens vitlök och kör i lite salt, svartpeppar och någon torkad örtkrydda.

Lägger du till ett rykande bondbröd och lite färskost har du en kanonmåltid. 


Vill du hellre köra sås och potatis vet du vad jag rekommenderar vid det här laget. Utgå från min grundsås, men kör på kycklingfond, färsk basilika och en skvätt vitt eller rött vin, eller öl (beroende på vad du ska dricka till). Tänk på att öl är rätt sött, så då kan man skära ned på gelén eller sylten. 


Fördelen med att laga kyckling så här är inte bara enkelheten. Det är också det enda sättet att verkligen förstå hur gott kyckling smakar i sig. Med salt som enda krydda träder alla kycklingens egna smaker fram och du kommer få svårt att övertyga dina gäster om hur simpelt du egentligen gått till väga. 


Till kyckling kan man dricka vad som helst. Själv tycker jag en skummande tjeckisk öl passar absolut bäst. Annars korkar du bara upp en flaska vin av vilken sort du råkar ha hemma. Men glöm inte att hälla upp det på karaff minst en timme innan det ska serveras.

Siyahamb' é kouka nué ni kwen-kos! 


* * * * *

Det här behöver du ha hemma:

Färsk hel kyckling
Grovsalt
Olika sorters salladsblad
Oivolja
Balsamvinäger
Salt, peppar och ev. lite vitlök
Bröd
Färskost

Per Welinder2006-03-26 15:45:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I’m in love: En passionerad MFF-supporter från andra sidan Atlanten