Inför Allsvenskan: Helsingborg

Inför Allsvenskan: Helsingborg

Allsvenskan närmar sig med stormsteg. Svenska Fans redaktioner för de allsvenska lagen har tippat utgången av serien och presenterar sitt eget lag lite närmare.

Alla redaktioner för de allsvenska lagen här på Svenska Fans har tippat sluttabellen för 2006 års säsong. De sammanlagda poängen därifrån har gett en tabell som ligger till grund för årets presentation av lagen. Idag presenterar vi fjärdeplatsen, där redaktionerna har placerat Helsingborgs IF.

Svenska Fans sammanlagda allsvenska tips:
1.
2.
3.
4. Helsingborg 
5. Elfsborg
6. Hammarby
7. Kalmar
8. Örgryte
9. Häcken
10. Halmstad
11. AIK
-------------------------------------------
12. Öster
-------------------------------------------
13. Gefle
14. GAIS 


Helsingborg presenteras nedan i en mängd kategorier och tips. Vilka spelare har lämnat och vilka har kommit? Vem slår igenom i år? Och hur har det gått på försäsongen egentligen?

Spelare in:
Luton Shelton (Harbour Wiev), Tarmo Neemelo (FC TVMK), Henrik Larsson (Barcelona, ansluter i juli), Fredrik Björck (AIK), McDonald Mariga (Enköping), Oskar Rönningber (egen produkt), Pär Hansson (egen produkt - dock utlånad till Ängelholm/kan tas hem vid behov)

Spelare ut:
Peter Graulund (Århus), Thando Mngomeni (utlånad till Bushbucks), Atiba Hutchinson (FC Köpenhamn), David Ljung (Padova), Björn Westbladh (Trelleborgs FF), Pär Hansson (utlånad till Ängelholm)

Träningsmatcher:
Falkenberg (h) 0-0, FC Nordsjälland (b) 1-1, Odense (b) 1-0, BK Häcken (h) 3-1, BK Frem (h) 1-1, Halmstad BK (b) 1-0, FC Banants (b) 1-1, HJK Helsingfors (b) 2-0, GAIS (h) 0-1, IF Elfsborg (b) 0-0

Den här spelaren ska man hålla ögonen på:
Vore enkelt att säga Henrik Larsson, men eftersom han inte anländer förrän omgång 9 faller valet på McDonald Mariga. En landslagsmeriterad 18-årig Kenyan som imponerat stort under försäsongen. Är han för ung att för att fylla den gigantiska luckan efter Atiba Hutchinson?

Trolig startelva i premiären:
Daniel Andersson - Erik Wahlstedt, Andreas Jakobsson, Andreas Granqvist, Fredrik Björck - Andreas Dahl, McDonald Mariga - Babis Stefanidis, Olivier Karekezi, Fredrik Svanbäck - Gustaf Andersson

Lagets tre viktigaste spelare:

Daniel Andersson: HIF hade under 2005 allvarliga defensiva problem och var ett av dom lag som släppte till flest skott mot eget mål. Hade man inte haft Daniel Andersson i mål hade förmodligen inte ens en 6e plats blivit resultatet. Efter att ha beskådat årets träningsmatcher är det uppenbart att HIF insett sina brister och vi lär få se ett betydligt defensivare HIF på bortaplan 2006 jämfört med 2005. Det hindrar inte det faktum att lagkapten Andersson kommer bli en av lagets viktigaste kuggar även 2006. Bibehåller han sin form från förra året borde han helt klart vara ett alternativ för landslagstruppen till VM. Om inte Lars-Roland hade varit åldersfascister så klart...

Andreas Granqvist: Snart 21åriga Granqvist har ett stort ansvar på sina axlar. Trots att han med all sannolikhet kommer att vara yngst i backlinjen, som ställs mot Hammarby i premiären, är han den spelaren som håller på att utvecklas till den naturliga ledaren. Hade det inte varit för hans ålder hade Swärdh förmodligen redan förflyttat lagkaptensbindeln ett steg upp i banan. Har under försäsongen visat att 2005 bara var ett mellanår. Han har styrt och ställt backlinjen med stor pondus. Är den spelare som förmodligen kommer att få HIFs totala siffror att ändra färg från rött till svart den dag han blir utlandsproffs.

Henrik Larsson: Kommentarer är egentligen överflödiga. Kommer att bidra med ett intresse kring klubben som man förmodligen inte sett maken till sen... Öhhh... Sen Henrik Larssons dagar. Välkommen hem!

Den här spelaren får sitt genombrott i år:
Kampen om årets genombrott lär stå mellan Imad Khalili och McDonald Mariga. Imad Khalili fick ett mindre genombrott redan 2005. 2006 är året då han ska försöka bli ordinare. Är en oslipad diamant. Frågan är bara om han orkar utmana under en hel match? McDonald Mariga har av många beskrivits som Atiba Hutchinsons arvtagare. Man anser att han är bättre än vad Atiba var vid samma ålder. Frågan är inte bara om han redan nu kan bli dominant på mittfältet, utan även om det ens är rättvist att lägga den bördan på Marigas axlar.

Så här slutar Allsvenskan 2006:
1. Djurgården
2. IFK Göteborg 
3. Elfsborg
4. Malmö
5. Hammarby
6. Kalmar
7. Helsingborg
8. Halmstad
9. Örgryte
10. Öster
11. Häcken
-------------------------------------------
12. AIK
-------------------------------------------
13. GAIS
14. Gefle

Kommentarer till tipset av sluttabellen:
Djurgården har fått behålla sitt guldlag och ser återigen starka ur. Har toppat laget med de värvningar man gjort. IFK Göteborg får stå som främste utmanare. Ingen förändring i toppen sett från 2005 med andra ord. Frågan för IFK är om alla deras ynglingar klarar "det andra året i allsvenskan". Det är inte alltid lika lätt när motståndarna fått grepp om vem du är. Elfsborg har fortsatt sin offensiva satsning och i år kommer det att ge resultat. Man kan mönstra ett mittfält/anfall som förmodligen gör dom flesta klubbar gröna av avund. Det blir inget guld för Malmö FF 2006 heller. Det kommer att ta minst en säsong innan Sören Åkebys spelsystem och omlagda träningsrutiner ger resultat. För Helsingborgs del kan jag inte annat än att vara pessimist/realist initialt. Laget slutade 6a 2005. Har man en bättre trupp inför säsongen 2006? Svaret är nej. Under 2005 täppte man aldrig till luckan efter Christian Järdler. Luckan (både offensivt och defensivt) på vänsterkanten blev gigantisk och hösten blev som den blev (givetvis inte bara pga Järdlers flytt). Inför 2006 har HIF tappat Atiba Hutchinson. Atiba var den spelare som såg till att inte HIFs mittfält inte havererade totalt. Hutchinson är ersatt med en 18-årig Kenyansk talang. Det är inte realistiskt att tro att HIFs totala mittfält ska kunna bjuda på bättre motstånd än under 2005. I och med att Henrik Larsson ansluter har HIF ett av seriens intressantaste anfall. Kanske till och med det MEST intressanta anfallet. Frågan är bara vem som ska servera anfallet med bollar. Som det ser ut just nu finns där ihåligheter både på kanterna och centralt.


Svar och tips levererades av: Anders Sjölin, HIF E-zine.

SvenskaFans.com2006-03-29 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans