VÅR HIMMABORG, ANDRAS MARDRÖM! - Himmelrikets totalguide till Malmö Stadion
Hur får jag tag på biljetter, var ska jag stå, hur mycket kostar ölen, vilka parkeringsmöjligheter finns det, vilken pub laddar jag upp på innan match, var hittar jag klacken & vem i hela världen är killen i den gula västen? Himmelriket har förstås svar på allt och lite till som du alltid velat veta, men varit för rädd att fråga om…
HUR FÅR JAG TAG I BILJETT?
Heta derbyn mot ärkerivalen Helsingborgs IF och internationella cupmatcher undantaget, brukar det inte vara några större problem att få tag på i biljett. Men för att vara säker på att inte gå miste om en av livets höjdpunkter är dock grundregeln att alltid vara ute i god tid. Malmö stadion tar 26 500 åskådare, eller vid internationella bataljer ca 14 000 sittande. En viss procent av dessa biljetter är reserverade för bortasupportrar.
Klackkärnan på Malmö stadion håller till på Norra ståplats, Sektion 10. Är du inte är beredd att sjunga och stötta laget under 90 minuter bör du inte heller ta upp plats i klacken, välj då hellre en annan plats. Övre sektionen på Norra är på pappret sittplats, men en livligt sjungande & engagerad sådan, i synnerhet sektion 5 och 6. Södra är sittande slips & ena delen av östra kurvan är bortasupportrarnas. Den västra kurvan är ofta ganska luftig, men för den skull ingen picnic; mer än en gång har bengalröken stigit därifrån och lagt ett behagligt dis över storbildsskärmen strax intill.
För att vara säker på att inte missa någonting är det bästa alternativet att ordna ett årskort. Dessa finns i diverse olika kategorier och sträcker sig från 500:- (ståplats ungdom upp till 18 år), till 2.400:- (numrerad sittplats vuxen). Vill du köpa enstaka biljetter finns det flera sätt att gå till väga. Du kan knalla ner till närmaste ATG-ombud och be dem trycka fram en biljett. Du kan ringa till Fritidsförvaltningen på telefon 040-34 26 81 och berätta vad du söker. Du kan gå in på ticnet.se och beställa via deras hemsida. Eller kan du agera jävligt kallt och lösa biljett i entrén på matchdagen. Ståplats kostar normalt 100:- och sittplats varierar mellan 140:- och 180:-. Notera att priserna är något högre när det vankas derbymatcher. Skulle du mot förmodan stå utan biljett, återstår bara svarta marknaden eller att planka in. De sista förslagen är naturligtvis ingenting vi på Himmelriket vill uppmuntra till, men vad gör man inte för en eftermiddag på stadion…
OK, NU HAR JAG BILJETT, HUR HITTAR JAG TILL BERÖMDA MALMÖ STADION?
Följ strömmen! Bor du i Malmö hittar du med all säkert redan till stadion. Gör du det inte borde du genast omvärdera hela din livsfilosofi. Nå, Stadionområdet ringas in av John Ericssons väg, Pildammsvägen, Stadiongatan och Lorensbergsgatan. Malmö Stadion ligger stadigt förankrat invid John Ericssons väg, just intill södra delen av Pildammsparken. Du kan ta dig dit genom att kliva på någon av de klassiska Stadionbussarna, linje 84, som avgår från fem hållplater i Malmö på matchdagar. Bussarna anländer till stadion ca 20 minuter innan avspark, och avgår 15 minuter efter slutsignalen. För detaljerade tider kontakat Skånetrafiken 0771-77 77 77.
Är du lat eller sent ute kan du ta en taxi (lågpris t.ex. 040-979797 eller 040-232323).
Kö och väntetider vi insläppen kan variera beroende av intresset för matchen, men på det hela taget har det speedats upp betydligt jämfört med tidigare år. För att undvika onödiga stopp i köerna bär inte med dig prylar som är uppenbart otillåtna, som din AK-4, machete eller brandbomber. Andra saker som inte heller uppskattas är glasflaskor, aluminiumburkar, flaggor med träpinnar, eller texter/budskap som kan väcka anstöt.
VAR PARKERAR JAG MIN HIMMELSBLÅ AMAZON?
Inte helt lätt, men åter igen beroende på intresset för matchen. Bäst parkerar du på grusplanerna längs Stadiongatan. Därifrån får du sedan en skön promenad längs träningsplanerna där det alltid spelas boll när det är match. En bilburen läktarräv berättar: ”Stadions södra sida blockerar blicken och klackens ljud värmer som muffar öronen.” Annars brukar Baltiska vägen i Pildammarna vara väldigt populärt, men där uppstår också ett visst kaos innan och efter match. Coop Forums tvenne parkeringsplatser är ett annat hyfsat alternativ för automobilisterna.
Är du lite förutseende ställer du bilen i ett P-hus i närheten av Möllan, så kan du ladda upp i gott sällskap innan avspark, och sedan gå till Stadion. Dessutom står din snygga Amazon lite säkrare under natten, när du firar tre poäng på någon av stadens himmelsblå pubar.
OJ, TÖRSTIG! VAR KAN JAG FÅ MIG EN ÖL?
Vilken krog som helst runt Möllevångstorget funkar, men Södra Skolgatans Ölkafé har sedan länge varit den fasta punkten för många av MFF’s supportrar. Här sjungs det förstås upp för full hals innan match, och när det är som allra bäst antar trängseln nästan engelska mått. En oftast rå men hjärtlig stämning, och ibland även samlingspunkt för vissa bortasupportrar, om än i pinsamt numerärt underläge. Andra ljusblå samlingspunkter är Bakfickan på Köpenhamnsvägen 7, Sir Toby’s på Davidhallsgatan 21, Lorensborgs Kvarterskrog på Lorensborgsgatan 8, Pub 25 på Ystadsgatan 25, eller Nya Tröls bar & Restaurang på Karlskronaplan 1.
Man ska också komma ihåg att Malmö har många sköna parkområden, där en kasse kall dryck en varm sommardag kan vara ett fullgott alternativ. Mer än en gång har spontana fotbollsmatcher ägt rum på Tallriken i Pildammarna mellan glada, och vid sällsynta tillfällen mindre glada, supportergrupper…
OJ, HUNGRIG! VAR FYLLER JAG MAGEN?
Återigen, befinner du dig på Möllevången så är det absolut inga problem. Förutom de pubar som redan nämts ovan vimlar kvarteret av billiga snabbmatsställen, från ordinärt Sibyllakäk mitt på Möllevångstorget, till prisvärda kebab -och falafelhak i periferin. Det är bara att lassa in. Annars kan du alltid vänta tills du är inne på Stadion, men då får du förstås räkna med det obligatoriska armbågandet i köerna. Matutbudet på Stadion är begränsat till korv & hamburgare, och ölen som serveras är 0.4 l folköl för 35 kronor. Naturligtvis kan du också få dig en påse Ahlgrens bilar till livs om så känns nödvändigt. För den med lite högre krav och mer tid till förfogande rekommenderar jag följande:
Italienskt: Siciliana på hörnet S.a Skolgatan/Möllevångsgatan. Idiotgoda pizzor med suverän kvalitet på allt förekommande på pizzorna. Priser mellan 70-90 riksdaler. Även delikata pastarätter i olika prisklasser.
Kinesiskt: Mitt personliga favorithak är Restaurang Le Le på Bergsgatan 15. Vänligaste ägarna i stan, billiga öl & prisvärda rätter. Annars kan du alltid sätta dig på China Garden, med utsikt över Möllevångstorget, men se i så fall till att ha en tjock plånbok, ölen är betydligt dyrare.
Thai: Krua Thai är något av en institution på Möllan vad det gäller thaikäk, ligger precis vid torget, men serverar endast folköl. Men botanisera gärna, thaiställena är fler än jag orkar räkna upp.
Husman: Pub 25 på Ystadsgatan. Traditionellt kött, sås och potatis-ställe. Ett liknande ställe är Pub Nobe på Kristianstadsgatan 36. Riktigt ”brunhak” med rejäla laddningar kolesterol och finska alkisar. Du går garanterat inte hungrig därifrån.
OJ, INTELLEKTUELLT SUG! TIPSA MIG OM NÅT ATT LÄSA!
På stadion kan du köpa matchprogrammet för en tjuga. Förutom en jävla massa annonser, brukar det också innehålla förhandssnack med de två lagens tränare, samt några ord från MFF:s ordförande Bengt Madsen eller sportchef Hasse Borg. Och det gamla vanliga förstås; laguppställningar, spelarpresentationer, färgglad bild på A-truppen och förteckning över vilka matcher som kommer att redovisas på resultattavlan.
Nr. Tolv (tidigare MFF Report) är en tidning förunnad medlemmar i MFF Support och utkommer med fyra nr/år. Där ligger fokus lite mer på läktarkultur, info om bortaresor och dylikt. Även en del längre artiklar och spelarintervjuer dyker upp då och då.
Gratistidningen Metro ger ut en specialblaska i samband med vissa av Malmö FF:s hemmamatcher. Blaskan kan hittas lite överallt, och delas även ut av underbetalda tonåringar utanför pubarna och längs vägen till stadion.
Tar du en öl kring Möllevången innan matchen är chansen stor att någon erbjuder dig att köpa fanzinet Genom Pildammarna. Då tycker jag att du ska slå till. Fanzines är en klassisk del av fotbollskulturen och bör uppmuntras på alla sätt.
Har du tillgång till internet finns det förstås en uppsjö av intressanta sidor att besöka. Några av dessa är: mff.se, Himmelriket på svenskafans.com, MFF Tifosi 96, mffsupport.com, skyblue.se och mff-fans.com.
JAG HAR EN RÖD YLLEHALSDUK, VISST ÄR DEN FIN?
Fubbick! Naturligtvis inte! Himmelsblått är färgen, och du beger dig raka vägen till Östra Rönneholmsvägen 4, i närheten av Triangelns köpcentrum. Där ligger MFF Supports butik och där finns allt du kan drömma om relaterat till Malmö FF. Notera att butiken stänger tidigare på matchdagar. Men ingen panik om du råkar missa detta, för bakom Norra läktaren finns alltid souvenirtälten uppslagna och du kan botanisera i det vanligast förekommande utbudet, som halsdukar och matchtröjor. Där kan u även passa på att ordna med biljetter till kommande bortaresor. Andra ställen som säljer MFF-prylar är Kulan bakom Stadions södra läktare, eller Stadium i Triangelns köpcentrum.
ÄNTLIGEN, JAG ÄR INNE PÅ MFF:S ANRIKA HIMMABORG, VAD GÖR JAG NU?
Det vanliga beteendet är att bita på naglarna, smutta på en avslagen folköl och rastlöst invänta avspark. Ofta är det någon förmatch med några entusiastiska knattelag från regionen. Kastar du ett öga på storbildsskärmen kan du se snuttar från tidigare matcher, och kortare inför-intervjuer med lagens tränare. Under matchen repriseras också mål och andra intressanta situationer. Kontroversiella sekvenser får du tyvärr inte se, då man anser att detta kan trigga supportrarna till arga tillrop, kast med liten peng eller handgemäng. Sådana fasoner är förstås väldigt sällsynta på Malmö stadion, men skulle det ändå ske någonting som ligger utanför din kontroll, ta då kontakt med någon av publikvärdarna, som lätt känns igen på de gula västarna (en i alla övriga sammanhang avskydd färg på stadion).
Försök även hålla dig uppdaterad om vad som händer runt omkring dig på läktaren, på stadion arrangeras ofta tifon av något slag där du uppmanas delta. Vid större tifon brukar flyers om tillvägagångssätt delas ut i entrén eller på läktaren. Bengaler och annan pyroteknik kan förekomma, men dessa annonseras av förståeliga skäl inte i förväg. Finner du detta obehagligt är det bästa du kan göra att lokalisera de förmodade pyroteknikerna (sååå svårt är det faktiskt inte) och sedan ställa dig nån annanstans, förslagsvis inte i vindriktningen.
Sångerna och ramsorna på läktarna är många, och kan du inte texten så försök hänga på ändå. Det sätter sig snabbt. En omfattande förteckning över dessa, många med mp3-fil, kan du hitta på MT96’s hemsida. Tja, det finns faktiskt inte mycket mer att säga, nu är det upp till dig. Lev med, lev ut och sjung för Malmö! Och är det mot förmodan någonting mer du undrar över så vänd dig till personen bredvid dig på läktaren, han eller hon brukar alltid ha svar på allt.