Welinders kalorislakt, del 5. Jari Curry

Våren försvann snabbare än Litmanen ur träning och nu verkar båda behöva något stärkande för att komma tillbaka. Som en påminnelse över vårt svenska klimat pågår också hockeyslutspelet för fullt, och vad kan då vara bättre än att värma sig med en kryddstark indisk gryta? Söndagen den 9 april 2006 bjuder jag er alltså på Jari Curry.

Jag har en kompis som heter Anders Jansson (känd för allmänheten som Tiffany Persson från Staffanstorp). I lumpen fick han ständigt höra samma förolämpning från sitt befäl: ”Jansson, din djävla lök.” Ja, det var inte bara Anders som kallades för lök, allt och alla reducerades snabbt till lökar när befälet ifråga ville säga ifrån. Jag har funderat en del på det här. Lök är förmodligen världens mest användbara produkt i köket. Bättre än den Bintje Prahl brukade prata om. I det indiska köket t.ex. är den helt oundgänglig, och väldigt långt ifrån en förolämpning. Fast det där puckade befälet kanske mest tänkte på tårarna i ögonen han fick när han skalade lök? Sett ur det perspektivet är det nästan så att man är beredd att kalla Litmanen för lök. Och dagens rätt börjar mycket riktigt med ett gäng lökar.

Jari Curry

Tricket med indiskt käk är att få till den där konsistensen på såsen som köttet eller kycklingen ligger i. Och tro det eller ej, men det är faktiskt bara lök.

Klyfta några lökar och koka dem i vanligt vatten. När de kokat riktigt mjuka häller du bort vattnet, tillsätter lite olja och kör dem i mixer (eller mixa med stav direkt i grytan). Lökmoset som bildas kommer att utgöra kroppen i grytan, ställ det åt sidan tills det är dags att använda det.

Nu börjar vi själva matlagningen.

Hacka lök, vitlök, färsk ingefära, fänkål och färsk koriander. Jag brukar se till att jag har lika stora högar av allt utom lök och fänkål, som jag har dubbelt så mycket av.

Lägg allt i tillsammans med lite olja i en stekpanna eller ännu hellre i en gjutjärnsgryta. När det börjar mjukna kryddar jag med salt, spiskummin, svartpeppar, cayennepeppar och curry.

När kryddorna fräst in häller du på lökmoset (minst lika mycket som blandningen i stekpannan), mer olja och värmer ihop allt samman.

Smaka av. Tillsätt lite sambal oelek eller chilipasta eller något liknande om det inte är hett nog.

Vill du, kan du nu också slänga i Heinz Chilisås eller tomatpuré om du vill göra en rödare rätt med lite tomatsmak. Annars kör du i gurkmeja och gör en klassisk gul curryrätt. Häll över i en gryta.

Som kött kan du faktiskt välja vad som helst. Lamm, fläsk eller kyckling. Nöt tycker jag inte passar så bra, eftersom det innehåller för lite fett för att ta upp smakerna i grytan på rätt sätt. Skär köttet i lagom stora munsbitar, krydda med salt, peppar, curry (alt. Chili ifall du drar åt tomathållet) och fräs det i stekpanna. När du fått lite yta på köttet lägger du över det i grytan med din curryröra. Låt puttra på svag värme medan du kokar riset.

Vill du ge din middag ännu mer indisk touch serverar du Raita och Nanbröd till.

Raita: Riv gurka i en skål. Salta. Låt stå och dra i några minuter. Häll naturell yougurt i en sil som du klätt med en handduk. Låt den rinna av en stund så att du får en tjockare yougurt. Blanda yougurten med den saltade gurkan. Krydda med lite spiskummin och klipp eventuellt lite färsk koriander över om du tycker om den smaken.

Nanbröd: Enklast är att göra vanlig pizzadeg (5 dl mjöl, 2,5 dl fingervarmt vatten, lite salt och ¾ pkt torrjäst. Rör ihop och tillsätt mer mjöl om det klibbar). Dela degen i ungefär knytnävsstora bitar, och kavla ut till ca 1 cm tjocklek. Sen steker du brödet i vanlig stekpanna med olja i botten. Låter kanske knäppt, men kom ihåg, i matlagning och Jaris värld är ingenting omöjligt.

Servera gärna med lite sallad bestående av gröna blad, gurka och tomat. Tillsammans med Raitan kyler det bra mellan varven.

Till indiskt dricker jag helst vatten. Men vill du ha något starkare är öl aldrig fel. Prova gärna den thailändska Singha. Inte för att den på något sätt har med indisk mat att göra, utan för att den är lite kul i största allmänhet. 


* * * * *


Det här behöver du ha hemma
Olja
Lök
Vitlök
Färsk ingefära
Färsk (helst) koriander
Fänkål
Curry
Cayennepeppar
Salt och svartpeppar
Chilipasta eller Sambal Oelek (eller bara mer cayenne)
Gurkmeja (alt. tomatpuré eller Heinz Chilisås)
Kött – Lamm, fläsk eller kyckling.
Sallad
Raita: Gurka och Naturell yougurt
Nanbröd: Mjöl och torrjäst

Per Welinder2006-04-09 12:15:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF