Inför Superettan: Jönköpings Södra

Inför Superettan: Jönköpings Södra

Nu på fredag drar Superettan igång. SvenskaFans laddar upp med redaktionernas egna tips.

Alla redaktioner som finns representerade för superettalag här på SvenskaFans har tippat sluttabellen för 2006 års säsong. De sammanlagda poängen därifrån har gett en tabell som ligger till grund för årets presentation av lagen.

SvenskaFans sammanlagda superettatips:
1.
2.
-------------------------------------------
3.
-------------------------------------------
4.
5.
6.
7.
8.
9. Jönköpings Södra 
10. Åtvidaberg
11. Väsby
12. Falkenberg
-------------------------------------------
13. Degerfors
14. Mjällby
-------------------------------------------
15. Umeå
16. Qviding 


Jönköpings Södra presenteras nedan i en mängd kategorier och tips. Vilka spelare har lämnat och vilka har kommit? Vem slår igenom i år? Och hur har det gått på försäsongen egentligen?

Spelare in:
Patrik Elmander (GAIS), Andreas Nilsson (Elfsborg), Markus Gustavsson (Egnahems BK), Hasan Cetinkaya (Assyriska)

Spelare ut:
Johan Mårtensson (slutar), Peter Paananen (Tord), Thomas Lundgren (Tord)

Träningsmatcher:
Degerfors (h) 2-0, GAIS (h) 1-2, Öster (h) 1-2, Åtvidaberg (h) 2-0, Husqvarna (h) 1-2, Landskrona (b) 0-2, Ljungskile (n) 1-3

Den här spelaren ska man hålla ögonen på:
Ivo Vazgec

Trolig startelva i premiären:
Ivo Vazgec – Alexandros Pappas, Erik Skördåker, Daniel Karlsson, Carlos Banda – Andreas Nicklasson, Aram Ibrahim, Magnus Kjellsson, Andreas Nilsson – Michel Kamhie, Johan Fäger

Lagets tre viktigaste spelare:
Ivo Vazgec (målvakt), Aram Ibrahim (mittfält) och Andreas Nilsson (mittfält)

Vilken spelare i ditt lag får sitt stora genombrott i år?
Det får vår unga målvakt Ivo Vazgec. Han är endast 20 år gammal och har under vintern fått chansen att träna med u21-landslaget. Ivo är en målvakt som har bra reflexer och som är bra i luften. Nu när han får chansen att spela elitfotboll tror jag att han tar steget och blir en förstklassig målvakt. Fortsätter Ivos utveckling på samma sätt som under hans tid i Södra så tror jag absolut att han kan bli en av Sveriges bästa målvakter på sikt. Många kommer definitivt att bli överraskade.

Så här slutar Superettan 2006:
1. Örebro
2. GIF Sundsvall
-------------------------------------------
3. IFK Norrköping
-------------------------------------------
4. Landskrona
5. Assyriska
6. Mjällby
7. Falkenberg
8. Jönköpings Södra
9. Brommapojkarna
10. Trelleborg
11. Ljungskile
12. Väsby
-------------------------------------------
13. Åtvidaberg
14. Degerfors
-------------------------------------------
15. Umeå
16. Qviding

Kommentarer till tipset av sluttabellen:
Örebro, Sundsvall och Norrköping kommer att slåss om direktplatserna till Allsvenskan. Jag tror att det är dessa lag som kommer att klara av att vara stabila under hela säsongen.
Landskrona är laget som på allvar kommer att utmana de tre topplagen, men jag tror att Landskronas kräftgång fortsätter. Stabiliteten och självförtroendet saknas.

Assyriska, Mjällby, Falkenberg och J-Södra tror jag kommer att hamna i ingenmansland i mitten av serien. Assyriska kommer inte klara av att upprepa 2004 års säsong, Falkenberg blir ett än mer etablerat superettalag och Mjällby och J-Södra kommer att överraska konkurrenterna. J-Södra kommer bäras fram utav en ung målvakt, några bra nyförvärv och en entusiastisk och fotbollshungrig publik.

Brommapojkarna, Trelleborg, Ljungskile och Väsby kommer att hamna i den nedre mitten av tabellen. Stockholmslagen brukar alltid hitta några unga talanger som inte platsar i Allsvenskan och någon gammal räv som är på väg utför i kärriären. Trelleborg och Ljungskile har i mitt tycke sämre lag än tidigare, men kommer inte att vara farligt nära negativt kval.

De två lag som jag tror tvingas till kval är Åtvidaberg och Degerfors. Satsningen i Åtvidaberg har kommit av sig i och med att samarbetet med Djurgården har rivits upp och jag tror att Åtvid får det tufft när man tvingas stå på egna ben. Degerfors har tappat en viktig spelare i Ola Toivonen och jag tror att det blir ett stort avbräck för DIF. Man har heller inte inte övertygat i träningsmatcherna. När man mötte J-Södra tidigt på försäsongen så var man mycket bleka.

Umeå och Qviding är de två lag som åker ur enligt mig. Umeå har jag visserligen ganska dålig koll på av förklarliga skäl, men jag tror att en tunn trupp och många långa resor blir för tufft för Umelaget. Det som skulle kunna rädda dem kvar är ifall man lyckas bra på hemmaplan. Umeå är en fotbollsstad och en stark publik och reströtta bortalag kan kanske rädda Umeå kvar?
Qviding har jag däremot mycket svårt att se i Superettan även 2007. Det är väldigt roligt att ett lag med en sådan stark ungdomssatsning lyckas nå elitfotbollen, men jag tror att det är ett för stort steg för den oerfarna truppen. Jag har sett Qviding en gång under försäsongen och det var när de mötte Husqvarna i Tipshallen i Jönköping och då blev jag inte imponerad. Jag såg ingen struktur i spelet och det känns tunt i alla lagdelar.


Svar och tips levererades av: Sebastian Lagrell, Stadsparksvallen.

SvenskaFans.com2006-04-13 10:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans