Inför Superettan: Assyriska

Inför Superettan: Assyriska

Nu på fredag drar Superettan igång. SvenskaFans laddar upp med redaktionernas egna tips.

Alla redaktioner som finns representerade för superettalag här på SvenskaFans har tippat sluttabellen för 2006 års säsong. De sammanlagda poängen därifrån har gett en tabell som ligger till grund för årets presentation av lagen.

SvenskaFans sammanlagda superettatips:
1.
2.
-------------------------------------------
3.
-------------------------------------------
4.
5. Assyriska 
6. Trelleborg
7. Brommapojkarna
8. Ljungskile
9. Jönköpings Södra
10. Åtvidaberg
11. Väsby
12. Falkenberg
-------------------------------------------
13. Degerfors
14. Mjällby
-------------------------------------------
15. Umeå
16. Qviding 


Assyriska presenteras nedan i en mängd kategorier och tips. Vilka spelare har lämnat och vilka har kommit? Vem slår igenom i år? Och hur har det gått på försäsongen egentligen?

Spelare in:
Andi Toompuu (Enskede IK), Göran Marklund (AIK), Kristian Frealdsson (Värtans IK), Filip Bergman (Väsby United), Mattias Bulun (Gunnilse IS), Erik Sundin (Väsby United), Patrik Amoah (Djurgården), Nadir Benchenaa (Hammarby), Robert Baydar (FC Schötz), Mahmod Hejazi (Väsby United)

Spelare ut:
Thomas Thudin (Valsta Syrianska), David Nordbeck (IFK Norrköping), Stefan Batan (Djurgården), Melke Demir (Syrianska), Johan Ländin (Syrianska), Andreas Haddad (Lilleström), Hasan Cetinkaya (J-Södra), Kabba Samura (OFI Kreta), Kaspars Gorkss (åkt hem till Lettland)

Träningsmatcher:
Enskede (h) 0-0, Vasalund/Essinge (h) 0-1, Degerfors (h) 2-0, AIK (b) 1-1, BK Forward (b) 4-0, Gefle (h) 1-0, Västerås (h) 2-0, Husqvarna (b) 0-0, Brommapojkarna (n) 2-1, Nosta, Ryssland (n) 1-2

Den här spelaren ska man hålla ögonen på:
Göran Marklund, vi vet alla vad han kan när han får vara frisk. Med en frisk Marklund har Assyriska har värvat superettans bästa forward. Tydligen är han grym som offensiv mittfältare också, vilket troligen blir hans position, till en början åtminstone.

Trolig startelva i premiären:
Erland Hellström - David Durmaz, Zoran Manovic, Pierre Bengtsson, Gabriel Ucar - Ibrahim Atiku, Göran Marklund, Mattias Bulun - Erik Sundin, Patrick Amoah, Nadir Benchenaa

Lagets tre viktigaste spelare:
Erland Hellström, Göran Marklund, Zoran Manovic

Vilken spelare i ditt lag får sitt stora genombrott i år?
Patrick Amoah slår igenom på allvar i år. Han har fått stå i skymundan av de stora pojkarna i Djurgården ett par år vilket inte har främjat hans utveckling. I och med utlåningen till Assyriska där han får spela en mycket viktigare roll och får regelbunden speltid tror jag att han på allvar kommer att blomma ut. Vidare tror jag på Mattias Bulun som visat fina takter på försäsongen. Han är lite av en allroundspelare som kommer få mycket speltid eftersom han kan komma in varstans det behövs. Mycket smart och teknisk spelare med ledaregenskaper som utvecklats något enormt under försäsongen. Han kan gå väldigt långt.

Så här slutar Superettan 2006:
1. Örebro
2. Assyriska
-------------------------------------------
3. Landskrona
-------------------------------------------
4. GIF Sundsvall
5. IFK Norrköping
6. Brommapojkarna
7. Trelleborg
8. Jönköpings Södra
9. Åtvidaberg
10. Ljungskile
11. Väsby
12. Falkenberg
-------------------------------------------
13. Umeå
14. Degerfors
-------------------------------------------
15. Mjällby
16. Qviding

Kommentarer till tipset av sluttabellen:
Superettan ser starkare ut än någonsin med många anrika klubbar och starka spelartrupper. Det blir tufft både i botten och i toppen, det vill jag lova. Tre lag föll ur allsvenskan i fjol, tre lag som vill tillbaka och kalkylerat ett avancemang som målsättning. Tre nykomlingar som får kämpa sig kvar i serien.

Nykomlingen Qviding tror jag inte ett dugg på. Man hade stora problem i kvalet redan och har därefter inte värvat en enda namnkunnig spelare inför säsongen. Det ser inte bra ut för Göteborgarna. Tillsammans med Qviding åker Mjällby, som ett par säsongen varit och hängt i bottenträsket, i år åker man ur då man tappat sin absolut viktigaste spelare Pavel Zavadil till Öster.

Umeå har inte heller värvat speciellt bra och klarar en kvalplats i och med fördelen att många lag har det svårt uppe i norr. Degerfors har tappat Toivonen och varit knackigt senaste säsongerna, blir kvalspel för dem med.

Förra årets överraskning Ljungskile får det svårare i år och kommer att tappa i takt med de spelare man förlorat som exempelvis Pavey och Johansson till AIK. Men man dras nog inte in i bottenstriden på allvar, vilket Väsby och Falkenberg kommer att göra, men klarar sig precis. Väsby som tappat hela tre spelare samt tränare till konkurrenten Assyriska. Bergman, Sundin och Hejazi är tunga avbräck och om det inte vore för att man fått in spelare som Andreas Eriksson, Per Karlsson och Robert Åhman-Persson från AIK hade man fallit ur.

BP, Trelleborg och nykomlingen Jönköping Södra blir stabila mittenlag. BP är etablerat superettanlag utan några vassa nyförvärv som skulle föra dem från det stabila mittenlag de är till att verkligen vara med och fajtas med de riktigt stora uppe i toppen. Trelleborg likaså, dock har man tappat succémålvakten Richardsson samt Skiljo, tunga avbräck. J-Södra har värvat relativt smart i och med Hasan Cetinkaya och Andreas Nilsson, två spelare med lång allsvensk erfarenhet, vilka tillsammans med rutinerade tränaren Olle Nordin kommer att göra laget till ett stabilt mittenlag redan denna första säsong.

Toppstriden blir mycket intressant i år. En sak vill jag dock omedelbart poängtera, IFK Norrköping går inte upp, inte i år heller. Deras satsning imponerar mig inte ett dugg, speciellt inte om deras tyngsta nyförvärv är David Nordbeck, som förmodligen inte hade platsat om han stannat kvar i Assyriska. Värvningen av Eirik Dybendal för laget dock till en stabil femteplats.

Giffarna ser hyfsat vassa ut, med frölundavärvningarna Arash Bajat och Erkan Saglik. Två unga och talangfulla spelare, som hyfsat täcker upp för de förluster man ådragit sig. Dock räcker det inte till avancemang direkt, utan man slutar på en fjärdeplats.

Vinner gör Örebro, med det trodde man ifjol med. Sist var man nog alldeles för övertygade om att göra vistelsen i superettan ettårig, det fällde klubben. Nu har man ett års erfarenhet utav serien och man avslutade starkt i fjol. Man vet vad som krävs i år och det är att kämpa stenhårt, från början till slut. Men den största nyckeln till seriesegern i år stavas Lars Larsen, han är frisk och verkar vara motiverad. Larsen och Nordback i mitten ger ÖSK seriens starkaste innermittfält, och det blir avgörande, till ÖSK:s favör.

Landskrona har visserligen inte tappat speciellt många spelare, och man har en bra trupp. En bra trupp hade man förra året med, alldeles för bra för att åka ur allsvenskan, men man gjorde det ändå. Man har inte handlat in någon rutinerad superettanspelare likt AIK gjorde med Dennis Östlundh, som också blev lagets viktigaste spelare i återtåget till allsvenskan. Oroligheterna och den dåliga stämningen i truppen fäller dem, speciellt Amuneke trots sin oerhörda talang, och man får nöja sig med en kvalplats, igen.

Den andra och sista platsen för avancemang kniper Assyriska. Visserligen har man tappat spelare som Batan, Haddad, Cetinkaya, Nordbeck och Samura, men ersättarna är lika bra om inte bättre. Vad sägs om Amoah, Benchenaa, Marklund, Sundin, Hejazi och Bergman samt Bulun som visat mycket fina takter. Dessutom har lyckats behålla succémålvakten Hellström. Det viktigaste är att man gjort sig av med spelare som tillfört dålig stämning i truppen och ersatt dem med spelare med härlig karaktär som passar in i kollektivet. Tränare Milosevic är stenhård och accepterar inga oroligheter i truppen, vilket bådar gott inför framtiden. Viktig blir också den nya arenan som man kunnat träna på hela vintern. Organisatoriskt och ekonomiskt har Assyriska vuxit och det är den viktigaste pusselbiten som fallit på plats och som kommer att föra tillbaka klubben till allsvenskan.


Svar och tips levererades av: Kantro, Assyriska-redaktionen.

SvenskaFans.com2006-04-13 20:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans