Welinders kalorislakt del 6. Chicken Cross Safari

Min favorit i år är utan tvekan Behrang Safari. Utöver det lätt coolaste namnet i fotbollsvärlden sen George Best, så kittlar hans spel också smaklökarna.

Mot Hammarby vägde Behrang lite lätt. Och jag misstänker att hans orutin gjorde att han kanske spände sig onödigt mycket inför den matchen, men det finns något obestämbart vasst som är svårt att ta på. 

För egen del skulle jag hellre vilja se honom till vänster. Det där med att om man spelar på fel kant, kan man skära in och gå på avslut ger jag inte mycket för. Hur många gånger sker det egentligen? Typ, aldrig? På rätt kant kan man däremot hålla undan bollen från försvararen och antingen komma till inlägg, eller bryta sig förbi och gå på avslut. Så sent som i CL-semifinalen Barca – Milan fick man ett bra exempel på hur svårt det t o m är för en världsspelare som Eto’o att komma till avslut när han har försvararen till höger om sig, och helst vill avsluta med högerfoten.

Fördelen med att Safari ändå spelar till höger är naturligtvis att han tvingas öva upp sin högerdojja. Och Safari har så mycket boll i sig att det definitivt inte är för sent att bli tvåfotad. Kanske inte i dess rätta bemärkelse, men han kommer att kunna skaffa sig vad man brukar kalla för en funktionell höger. Ge honom sen några kilo genombrottstyngd till, plus lite rutin och vi har en spelare som kommer att bjuda på många fester.

Själv bjuder jag tillbaka genom att uppkalla en helt nykomponerad rätt efter honom. Det är en skånsk-japansk crossover, och halvvägs mellan Sverige och Japan ligger Persien. Helt logiska har jag alltså döpt min Valborgsanrättning till Chicken Cross Safari.


Chicken Cross Safari

Det här är en mycket enkel anrättning, som kommer att förbrylla både dina och dina gästers smaklökar. Jag utgår idag från kycklingfilé, men det fungerar utmärkt med lamm- eller rådjursfilé också. Men som sagt, idag gör vi den på kyckling.

Torka några kycklingfiléer med papper. Det här är en utmärkt förrätt, eller bufférätt, men kan bli lite väl mastig som huvudrätt. Räkna därför med max en filé per skalle.

Sikta nymalet kaffe (eller den vanliga Zoega’s skånerost) genom t.ex. en tät sil över filéernas båda sidor. När du är klar skall det ligga ett tunt lager kaffe över hela kycklingen.

Lägg kycklingen i en upphettad stekpanna. Själv brukar jag alltid steka i hälften olja hälften smör. Mest för att jag inte kan bestämma mig. Salta och peppra kycklingen lite lätt samtidigt som du fräser den.

Kaffet gör att du genast får en svart sotad yta, inget att oroa sig för. Det ska vara så. När du fått en knaprig yta, dvs. efter några minuters fräsande på båda sidor lyfter du över filéerna till en ugnsfast form.

Pensla kycklingen med wasabi utrört i lite vatten. Wasabin ska vara rinnande och det räcker med ett tunt lager. Wasabi finns på tub i välsorterade Ica-butiker. Leta på de asiatiska hyllorna.

Rulla filéerna i rostade sesamfrön så att de blir någorlunda täckta av fröna. Sesamfröna rostar du snabbt i en torr het stekpanna. Det går på några minuter, och de är färdiga när de börjar dra åt gyllenbrunt.

Sätt in kycklingen i ugnen på 200 grader och låt dem stå inne i ca en kvart. Har du igen termometer, kontrollerar du att de är färdiga genom att helt enkelt skära itu en av dem och kolla att köttet blivit vitt.

Under tiden anrättningen står i ugnen är det dags att göra såsen.

Häll ett paket matlagningsgrädde i en kastrull. Tillsätt 1 dl Teriyakisås. (Teriyakisås finns färdig i butikerna. Vill du göra den själv blandar du lika delar soja, sake eller torrt vitt vin och socker och rör ihop under lätt uppvärmning.)

Sen trycker du i en matsked wasabi. Minst.

Koka upp under omrörning och smaka av. Tillsätt eventuellt lite soja om det smakar för sött. Och mer wasabi om det smakar för tamt.

Skär kycklingen i skivor, servera med såsen och garnera med något grönt. T.ex. kan du strimla lite vårlök, lägga den 5 minuter i kallt vatten och sen lägga i mönster över kycklingen. Ser riktigt snitsigt ut. Ät gärna med pinnar. 

Jag lovar dig en smakupplevelse utöver det vanliga. Den starka Wasabin och sältan i sojan blandas med skåns kaffetradition och en rejäl gräddsås. Precis lika oförutsägbart som personen räten är döpt efter. Blir du osäker på hur mycket wasabi du ska ha i såsen, gör som Safari när han får chans på mål, och bara kruta på. 


Till det här dricker man med fördel ett kallt rosévin. Det är ju trots allt vår, även om vårkänslan på fotbollsplanerna inte riktigt lyckats infinna sig än. Gillar du inte rosé funkar det alltid med öl till japansk mat. Numera finns det japansk öl på systemet om du vill ta konceptet hela vägen i mål. 

* * * * *

Detta behöver du ha hemma 

Kycklingfiléer
Kaffe
Wasabi
Matlagningsgrädde
Teriyakisås
Soja
Vårlök
Salt och peppar
(Vill du göra egen teriyaki behöver du också sake eller torrt vitt vin plus socker)

Per Welinder2006-05-01 13:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF