Landskrona BoIS - en svensk fotbollsklassiker!

Inför söndagens svåra hemmamatch mot ex-allsvenska Landskrona BoIS, har vi idag valt att göra en presentation av bortalaget. Ett bortalag med en anrik historia och värd all respekt om vi ska vinna på söndag, något som trots allt inte är en omöjlig uppgift.

Landskrona BoIS bildades 1915 efter en sammanslagning av stans största klubbar, IFK Landskrona och Diana. Trots en anrik historik och stora ambitioner har klubben levt i skuggan av de andra jättarna i Skåne, Malmö FF och Helsingborg. Trots relativt små medel har BoIS ändå ett aktat namn i fotbollssverige, den skånska småklubbsidyllen har genom åren fostrat massor av talanger och dessutom har man 33 allsvenska säsonger och ett cupguld!

BoIS tillhör den klassiska skara som var med i den första allsvenska serien1924/25. Historien bakom skåningarnas medverkan är vida känt och skapade stora rubriker. BoIS hade inte kvalificerat sig för Allsvenskan på sportsliga grunder, platsen tillhörde egentligen lilla Fässberg. BoIS var dock ett betydligt mer publikdragande lag varför de styrande i förbundet hellre ville ha med skåningarna i den högsta serien. Förbundet försökte prata omkull Fässberg och när inte det hjälpte tog storklubbarna i landet saken i egna händer. Endast 14 dagar före seriestarten ställdes ett ultimatum om att varje allsvenskt lag skulle ställa en bankgaranti på 8.000 kr, vilket var en gigantisk summa vid den tiden. Fässberg fick inte fram pengarna varför Landskrona tog platsen och kom på en hedrande sjätte plats i den allsvenska premiärsäsongen. De största framgångarna kom i slutet av 30-talet, BoIS knep lilla silvret säsongen 1937/38 och året därpå tog man brons.

De senaste årtiondena har både bjudit på djupa dalar och gröna skogar för BoIS. 1995 kom djupdykningen då laget kom sist i division 1 södra och degraderades till divison 2. Det visade sig vara nyttigt för föreningen som brottades med stora ekonomiska problem, efter två säsonger av ekonomisk sanering tog man steget upp till den näst högsta divisionen 1997 under ledning av den karismatiske tränaren Sonny Johansson. Det var dock under Jan Jönssons ledning man nådde Allsvenskan efter en andraplats 2001, avgörandet kom i den näst sista omgången mot just Assyriska, som kämpade för att undvika nedflyttning. BoIS vann klart med 3-0 efter bl a två mål av förre Assyriskaspelaren Daniel Nannskog.

Säsongerna som följde i Allsvenskan kom mest att handla om överleva för BoIS, klubben kom på 11:e plats tre år i rad! Förra året hade man marginalerna emot sig och förlorade mot GAIS i kvalet till Allsvenskan. Degraderingen var ett faktum vilket var ett stor missräkning för ledningen och supportrarna. Man har haft bra ekonomiska förutsättningar för en etablering i den högsta serien, bl a efter försäljningen av Alexander Farnerud till franska Strasbourg.

Inför årets Superetta är skåningarna skyhöga favoriter, man har lyckats behålla samtliga nyckelspelare trots att allsvenska klubbar flockades runt spelare som Kevin Amuneke, Jörgen Pettersson och Johan Andersson. Ledningen nobbade samtliga bud då man har en god ekonomi och anser att ett snabbt allsvenskt avancemang är mycket viktigt. Allt annat betraktas som ett stort misslyckande.

Starten på årets Superetta har dock varit ojämn för skåningarna. Man fick en bedrövlig start efter två raka förluster men man har kommit tillbaka starkt och är obesegrade sedan dess. Inför förra matchen mot Väsby hade BoIS tre raka vinster men fick nöja sig med 1-1 mot stockholmarna. Formen är i alla fall bra och laget kommer till söndagens match med gott självförtroende.

Avspark: Söndag 28 maj kl 17:00

Plats: Södertälje Fotbollsarena 

Text hämtad från: www.assyria.se

WT2006-05-26 14:04:00
Author

Fler artiklar om Assyriska FF

Krönika: Vägen tillbaka…
Spelschemat spikat - första derbyt i maj
Styrelsen är äntligen tillsatt!