Welinders kalorislakt, del 7. Podeburgare med grillad sparris.

I dagarna är det mycket fokus på Tyskland, inte minst gastronomiskt. Ett av Tysklands få goda bidrag till matkulturen är Sparrisfestivalerna. I år har man utökat dem med lite bollspel.

Vi är mitt uppe i den del av säsongen när fotbollen brukar vara som bäst och nya förmågor slår igenom. Den första månaden av Allsvenskan är som den är. Maj brukar visa på bättring, men i juni spricker den så äntligen ut. Samtidigt brukar också de första nya talangerna för året ha hunnit presentera sig.

Dock inte i år. Det kom ett spektakel i Tyskland i vägen.

Istället får vi luta oss mot de gastronomiska genombrotten som juni innebär. Primörernas primör presenterar sig – sparrisen.

Mycket lämpligt var det i juni för ett år sen som vår senaste primör, Marcus Pode började presentera sig. Dessutom gjorde han två mål i B-lagsmatchen mot Mjällby. Så för att fira primörernas ankomst och det egna drivhuset bjuder jag idag på Podeburgare. 


Podeburgare med grillad sparris.

Hamburgare är världens enklaste grillekäk i sommartid. Och samtidigt kanske det smaskigaste du kan bjuda på, speciellt om man serverar den med rätt tillbehör. Vill du ge dig själv en riktigt god måltid, samtidigt som du impar på omgivningen med lite schyssta tillbehör är Podeburgaren lösningen för dig.

Sparris finns i de flesta butiker så här års. Räkna med 3 – 4 st. per man. Skär av den nedersta tredjedelen på sparrisen. Lägg ändarna i väl saltat kokande vatten. Låt koka tills de mjuknar helt.

Stammarna lägger du på ett fat med olja, citron och lite flingsalt över i väntan på att de ska upp på grillen.

Har du inte öppnat en pilsner eller hällt upp ett glas vin gör de det nu.

När sparrisändarna kokat mjuka häller du av vattnet och lägger dem i mixern. Häll i olja, någon klyfta vitlök, salta och peppra och mixa. Enklast är om du har en stavmixer. (I nödfall kan du nog också finhacka för hand. Men då krävs det att du har både tålamod och en riktigt vass kniv.)

När du mixat sparrisen och oljan till en smet, tillsätter du lite grädde och mixar/vispar det till en fluffig dressing.

Så till burgarna. Blanda 1 kg nötfärs med en dryg dl Heinz chilisås. Chilisåsen ger burgarna en oslagbar smak och de blir dessutom riktigt saftiga. Vill du kan du också riva en stor gul lök (det blir som lökmos) och blanda i det. Salta och peppra i färsen och knåda ordentligt.

Forma till burgare med händerna. 1 kg nötfärs räcker lagom till 6-7 burgare.

Skiva tomat, rödlök och riv lite sallad att ha till.

I USA finns ett hamburgaruniversitet. En av sakerna man lär ut där är att man ska grilla bröden. Då får de en knaprig yta och soggar inte ihop så fort de får lite ketchup eller dressing på sig.

Alltså lägger du bröden (som man köper i vilken butik som helst, dock stora storleken) bredvid grillen och slänger på dem i en halv minut precis innan det är dags att servera.

Nu är det så dags att grilla. Börja med köttet. Lagom när det är dags att vända på burgarna kan det vara dags för sparrisen. Lägg bröden på plats först efter att du tagit av köttet. (Brukar inte finnas plats för allt på en gång). Sparrisen är klar när den börjar skifta en färgnyans mot brunt och det knottrar sig i skinnet. Är du osäker kan du provgrilla en före du lägger på de andra.

Lägg sparrisdressingen i bottenbrödet. Burgaren ovanpå. På burgaren lite ketchup och sen smäller du dit lök, tomat och sallad. I brödlocket smetar du ut en klick majonäs.

Servera på fat tillsammans med den grillade sparrisen och en klyfta citron.

Voila! En Podeburgare. Som lär vara den godaste du kommer äta 2006. Inklusive de du beställer på restaurang.


Ett vettigt alternativ på kanten

Vill du inte äta dig mätt enbart på hamburgare (vilket inte är så dumt) föreslår jag en potatissallad på klyftad kokt nypotatis blandat med lite hackad rödlök. Lite smör, salt och peppar på toppen fungerar som en superenkel dressing. Vill du göra något lite mer avancerat tar du 2 delar olja, 1 del balsamvinäger, 1 del flytande honung, 1 del ljummet vatten, salt och peppar, lite pressad vitlök samt lite örtkryddor, t.ex. oregano och basilika. Blanda ihop vinägretten och häll den över löken och den med nykokta klyftade potatisen.

Tips. Tycker du rödlöken kan bli lite vass i smaken lägger du den bara i kallt vatten i 5 – 10 minuter, så blir den hur mjäll som helst. 


Sportdryck.

Till det här förstår jag om du väljer öl, men jag vill faktisk slå ett slag för rödvinet. Det tar upp den kraftiga köttsmaken på rätt sätt och lyfter hela rätten på något sätt. Eftersom det är sommar föreslår jag en box. Lindemans Shiraz Cabernet (art. nr. 16460) för 215 spänn är riktigt mycket smak för pengarna. Vill du kosta på dig en fräsig flaska kan du prova Marqués de Cáceres (2734) för 89 kr.

Med tanke på sparrisen kan det också vara rätt med ett vitt alternativ. Prova t.ex. boxen med Chardonnay från Robertson Winery (12094) för 174 kr. På flaska skulle man kunna tänka sig en Torres Santa Digna (6525) för 71 riksdaler.

Smaklig grill! 

- - - - -

Det här behöver du ha hemma:

Till Podeburgaren med sparris
Färsk (grön) sparris
Nötfärs
Heinz Chilisås
Lök, gärna både gul och röd
Olja
Vitlök
Grädde
Hamburgerbröd
Majonäs
Tomat
Sallad
Salt och peppar

Om du ska göra potatissalladen
Potatis
Olja
Balsamvinäger
Honung
Örtkryddor som oregano och basilika

Per Welinder2006-06-15 07:30:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF