Riskkapitalbolag på gång
Planerna har funnits i flera år. Nu ska IFK Göteborgs version av ett riskkapitalbolag sjösättas. Tidningen Göteborgs-Posten uppger idag att IFK har långt gångna planer på att dra igång ett så kallat investmentbolag.
Redan under det förra årtiondet börjades det planeras på Kamratgården för ett riskkapitalbolag. Efter många års tänkande, bromsande, funderande och inte minst insamlande av investerare är man nu redo. Men bolaget ska inte utformas som ett klassiskt riskkapitalbolag.
- Hela spelartruppen ska vara involverad. Vi vill slippa tjat om att vissa spelare ska vara öronmärkta, som det har varit i en del andra svenska klubbar, säger föreningens ordförande Stig Lundström till GP och fortsätter:
- Vi har människor som vill se ett starkt IFK Göteborg, med mycket pengar och som har råd att förlora. Vill man ha avkastning finns det vettigare affärer att satsa i.
Lundström vill dock inte gå in på vilka summor det kan röra sig om i inledningsskedet men säger:
- Det ska vara tillräckligt mycket så att vi kan vara med och hugga ifall det dyker upp en intressant spelare.
Den blåvita sportchefen Håkan Mild är i grunden emot varianten med riskkapitalbolag, men tycker att IFK:s variant är bättre än de klassiska formerna av vad han tidigare har kallat "ekonomisk dopning".
- Vad som är rätt och fel kan inte jag svara på. Men det upplägget som vi har framför oss är bättre, menar Mild och tillägger att man också måste fortsätta på den inslagna vägen. Att fostra egna talanger i ungdomsakademien.
- IFK har alltid varit duktiga på att hitta unga talanger och måste absolut fortsätta med den biten, hitta långsiktig kontinuitet, få människor att finna lojalitet.
Till GP säger Mild att lojaliteten, eller snarare avsaknaden av den, idag kan vara ett problem hos unga spelare.
- Det är ett problem. Kontinuiteten skulle också medföra attityd. Det finns vinnare. Sen kan man ha ett lag med bra spelare, som inte vunnit något. De lagen gör två, tre bra matcher. Sedan gör de två, tre mindre bra. Men det går att fostra det här. IFK:s U-trupp vann mycket förr, och A-laget vann mycket. Vinnarkänslan fanns där från grunden.
Mikael Antonsson - såldes för en spottstyver.
På senare år har IFK:s förmåga att ta ordentligt betalt vid spelarförsäljningar ifrågasatts och diskuterats kraftigt. Flera spelare, nu senast Karl Svensson och Oscar Wendt, har haft så kallade "releaseklausuler" inskrivna i sina kontrakt. Där anges en förutbestämd summa som IFK måste släppa dem för. I gengäld begär spelare ofta lägre lön vid kontraktsskrivandet. Sett till andra klubbar, som exempelvis Malmö FF, har IFK Göteborg fått nästan oförskämt lite betalt för sina spelare de senaste åren. Andra exempel på spelare som försvunnit för en spottstyver är Fredrik Risp, Peter Ijeh och Mikael Antonsson.
- MFF har visat det, ska du ha en spelare från MFF så kostar det. Man har ett ansvar för spelaren, men klubben är alltid viktigare än enskilda spelare. Spelarna måste också själva förstå sitt värde. Om Tottenham köper en spelare för tre miljoner så kan de sälja honom för 40 veckan efter, värdet stiger när han kommer dit. Och det värdet finns redan när Tottenham är intresserade, det måste spelarna förstå, menar Håkan Mild.
- Tålamodet är sämre i dag. De unga ska nå toppen direkt. De ska spela, de ska ha hög lön och de ser inte transportsträckan.
Detta ska det bli ändring på nu, är det tänkt. IFK:s så kallade investmentbolag ska diskuteras ordentligt i föreningens styrelse under juli månad. Men hur skiljer sig då den här formen från ett klassiskt riskkapitalbolag? Enligt GP har IFK gjort klart med en mängd investerare, förmodligen både företag och privatpersoner, som går in med ett antal miljoner under några år. Detta ska vara pengar som föreningen fritt får disponera på vilka spelare de vill. Investerarna skulle inte äga några spelare, vilket är fallet i den klassiska formen av ett riskkapitalbolag, och kan därmed inte räkna med avkastning på några speciella spelare eller fastställda belopp. I gengäld får investerarna, under perioden de är delaktiga i bolaget, tillbaka en viss procent på samtliga spelarförsäljningar som IFK Göteborg gör. Investerarna ska inte heller ha någon mandat att påverka vilka spelare som ska värvas till föreningen.