Inte mycket har hänt i Landslaget under de senaste tre åren

På tisdag tar Lars-Tommy ut sin trupp för träningslandskampen mot Grekland. Skall vi lämna vår fläck vi stampat på de senaste tre åren måste vi förnya - NU!

Jag hittade ett dammigt ex (nr 8-2000) av den avsomnade Café Sport när jag städade garderoben. Jag började bläddra och strax var jag fast i en artikel om landslaget som lika gärna kunde vara skriven idag. Den handlade om landslagets måltorka och ifrågasättande av L/T. Jag citerar:

"Det mest frustrerande är att vi är ett bra lag som tagits på sängen av utvecklingen i den internationella fotbollen. Vi visar därtill upp en osannolik oförmåga att göra mål."

"Laban Arnessons kardinalfel, och den uppenbara likheten med L/T, var att han körde vidare med sin modell oavsett vilka spelare som fanns till hands."

"Varför spela 0-0 eller 1-1 med Mild, Turbo och Mjällby på planen när vi med VM-kvalgruppens motstånd kan nå samma resultat med Ljungberg - Zetterberg - Anders S - Petter Hansson - Kalle Kula."

Lars Nylins artikel sågar landslaget jäms fotknölarna och han har ett tio punkters recept på hur hedern skall återupprättas:

1. Byt förbundskaptener
2. Glöm diamanten
3. Ge egoisterna frihet
4. Föryngra
5. Anders S och Ljungberg skall ta frisparkarna
6. Inga långbollar
7. Ta hem juniorerna
8. In med invandrarna
9. Ge plats åt udda tränare
10.Bygg fler hallar

Det som slår mig är att det gått tre år men ingenting har förändrats. Jag upphör med städningen och börjar se mönster. Mönster som inte främjar fotbollen och som måste diskuteras och i bästa fall åtgärdas. Eller är det bara floskler som vi rabblar för att vi inte kan (och aldrig kommer att kunna) spela samma attraktiva fotboll som Real Madrid?

Go - in the name of god - go! (floskel 1)
Rubriken är en klassiker. Jag tror det var Times som skrev det för att få bort Keegan från förbundkaptensposten i mitten på 90-talet? Pressen är, speciellt i England, inte sena att såga förbundskaptener, men även i Sverige så är dom snabba att uttala sig i frågan.
Manifestet ovan är hel del visdom men även insparkande av öppna dörrar, som jag även idag skriver under på till 99%. Det enda jag opponerar mig emot är ettan. Att ta väck en förbundskapten kan vara ett sätt att få in "avsågade spelare" (läs Zetterberg) igen men annars är jag skeptisk till att byta för ofta. L/T har i grund och botten gjort en kanonjobb och jag vill hävda att dom har tillfört landslaget en stabilitet bakåt som borgar för minst en poäng varje match. Tyvärr så är inte en poäng mycket att hurra för i ett slutspel och det är att planera kortsiktigt när man är nöjd med att endast nå slutspelet. När vi åkte ur VM, skulle vi direkt börja planera för nästa VM och att där vara en spelförande nation istället för en tjongande. Vi borde ha offrat ett EM som ett långt träningsläger för att fasa in unga talanger i vår generationsväxling. Nog hade vi gått vidare från den aktuella EM-kvalgruppen med en stomme av rutin (Svensson, Ljungberg, Hedman, P Andersson) och ungtuppar runt om?

Kontinuiteten (floskel 2)
Det är nu tre år senare och det är skrämmande att inse att vi inte har gått framåt sedan dess. Spelare har passerat revy i strid ström trots L/Ts predikan om kontinuitet, men systemet har bestått. Efter EM sade L/T att "Lagets systematik och kontinuitet är de avgörande faktorerna i längden". Tjenare. Tittar man på dagens aktuella spelare och jämför med truppen mot Azerbadjan som finns på bild i tidningen jag bläddrar i, så är det ca 30% som är kvar från den tiden. Att då prata kontinuitet är hål i huvudet och bara ett sätt att visa att man har en fast kurs - en kurs som är fel men prestigen gör att man håller fast vid den.

Invandrarproblemet och systemtänkandet (floskel 3)
Min städning har nu helt upphört och jag ligger och bläddrar i gamla Cafe Sporttidningar och hittar ytterligare ett nummer av Cafe Sport (nr 7-2000) där invandrarnas framtid inom idrotten tas upp:
"-Jag är helt övertygad om att vi snart kommer se ett oproportionerligt stort antal invandrare i fotbollslandslaget, kanske redan till VM 2002, säger Yngve Lithman, svensk sociologiprofessor som i 20 år forskat om invandrarnas roll i elitidrotten."
Tjenare. Sanningen nu tre år efteråt är att 33% av dagens talanger är invandrare och fortfarande inte röken av dessa grabbar. I den senaste landslagstruppen lyser de med sin frånvaro och inte finns det några som står och knackar på förutom Zlatan.
Förklaringen är enkel. Det extrema systemtänkande kväver individens kreativitet.
Den beryktade pärmen är en tydlig metafor för kaptenernas inställning till sitt systemtänkande före individens frihet. Jag läste att Zlatan hade sagt nåt i stil med "-så bläddrade han fram en sida i pärmen och visade hur jag skulle springa. Jag förstod ingenting men sen gick jag in och var Zlatan.". Om man tror att spelare är mottaglig för styrande detaljinstruktioner under match så har man aldrig spelat fotboll förut. Vincent del Bosque (Real Madrids tränare 2002) säger i en lysande artikel i Sportbladet (Hemligheten bakom världens bästa lag http://www.aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2789,231382,00.html) att taktiken ersatts med estetik: "Del Bosque pratar mest om det taktiska arbetet som redundant, något som egentligen inte behövs. Spelarna är ju så bra. Spelarna bör känna till de fyra punkter som avgör kollektivets teknik; bollen, ytan, motståndaren, medspelarna."
Väl medveten att vi inte kan jämföra Real Madrid med vårat landslag, kan jag dock ej förstå hur vi skall kunna pränta in spelmönster i spelare som samlas ett par dagar innan match och sedan kanske ej ser varandra igen. Ge spelarna förtroenden istället istället för detaljinstruktioner. Ett exempel på hur man kan lösa detta är att ge våra vänsterspelare ansvar över hela vänsterkanten istället för att som idag säga att en back alltid skall följa med upp i anfallet. Låt spelarna själva lösa problemen och inse möjligheterna och jag tror vi får roliga spelare istället för robotar.

Greklandstruppen - ointressant?
I morgon skall truppen mot Grekland tas ut. Jag hoppas att det blir en hungrig trupp. Det bästa alternativet är iofs att ta ut Ljungberg, Svensson & co och ställa upp med ett lag i syfte att spela samman laget men det tror jag inte L/T vågar. Det finns en risk att matchen blir lika ointressant som den mot Kroatien med ett hopkok av spelare men vi måste få in nytt kreativt blod nu som kan ge oss segrar istället för kryss. Här följer min startelva som har en touch av framtid och kreativitet istället för safety-first taktik och som inte tar hem några "givna" proffs. Notera att diamanten har fått vika till förmån för en anfallsglad femmannamittfält där vi har idel tekniker:

Mv: Andreas Isaksson
Backar: Edman, Patrik Andersson, Majstorovic
Mittfält: Stefanidis, Micke Nilsson, Zetterberg, Källström, Christian Wilhelmsson
Anfall: Tobias Grahn, Skoog

Dream on säger du - förmodligen...tre år till.

Golonka2003-08-11 21:02:00

Fler artiklar om Sverige