Artikelserie: Taktik i Djurgården del 1 av 5

Med Oskar Wahlströms hjälp beskriver vi taktik i Djurgården ur ett målvaktsperspektiv. Oskar berättar om hur Djurgården försvarar sig på hörnor och hur spelet ska sättas igång på bästa sätt.

Unikt på SvenskaFans kommer du att kunna följa en artikelserie på fem delar som handlar om djurgårdstaktik. Artiklarna kommer att publiceras här på forumet varje måndag fem veckor framåt. Som grund för artiklarna har fem personer inom Djurgården intervjuats: en målvakt, en back, en mittfältare, en anfallare och en tränare. Varje artikel utgår från en intervju och får därför en specifik lagdel som fokus. Artikelserien börjar bakifrån med målvakterna och avslutas med tränarna. Varje artikel innefattar både defensiv och offensiv taktik. Artikelserien mjukstartar med en intervju med Oskar Wahlström som berättar om en målvakts situation i Djurgården. Men vi kan redan nu berätta att intervjuerna har resulterat i några oväntade avslöjanden som publiceras inom några veckor.

Ute på soliga Kaknäs träffade vi Djurgårdens andremålvakt Oskar Wahlström. Oskar slog sig ner på en av de många spritt utsatta bänkarna runt planen och pustade ut efter en träning på ungefär en timme och tjugo minuter. Då passade vi på att fråga några korta frågor om vad en målvakt i Djurgården måste tänka på. Vi inledde med frågor om försvarsspelet.

Hur försvarar sig Djurgården vid fasta inläggssituationer såsom hörnor?
– Alla har sin position. Och därigenom får de sin markering. Sen är det upp till målvakten att bedöma om han ska gå ut eller inte. Vid vissa frisparkar där man kan förvänta sig ett inlägg får målvakten också bedöma om han ska tjuva lite eller stå kvar på linjen.

Har ni någon uppställning där det är överenskommet att om bollen hamnar där ska du ta den?
– Det är svårt att göra så eftersom nuförtiden ställer många in mycket folk för att stänga målvakten med olika medel.

Vilken form av avslut föredrar ni i Djurgården att få emot er? Om ni får välja på inlägg, djupledsförsök och skott?
– Det är från läge till läge. Men vi ser hellre att de kommer på utsidan istället för mellan ytterback och innerback. Det är viktigt att backarna inte täcker skott hur som helst (Oskar sträcker ut ena benet), så vi målvakter tror att de täcker ena sidan och sedan går bollen mellan benen på backen.

Skottstatistiken mellan Sverige och Tyskland i VM var nästan chockerande. Ändå hävdade Lagerbäck att Tyskland inte hade så många chanser eftersom målvakten ska ta dessa skott. Tänker ni i Djurgården liknande att det är okej att motståndarna skjuter utanför straffområdet?
– Det är en avvägning det där eftersom försvaret kan täcka skott. Ju längre ut desto mindre viktigt är det för försvaret att täcka skott.

Finns det områden där försvaret räknar med att du ska ta skott ifrån?
– Nej inte direkt. Det är en avvägning. Men om det är 10-15 meter utanför straffområdet då kan de släppa den och om den går in får man ta på sig det.

Har ni bestämda planer för hur ni ska sätta igång anfall från målvakten?
– Nja, med Dembo är det lite speciellt eftersom han har så långa utkast. Men nu vet ju alla motståndare om det så det är lite svårt att sätta upp taktik utifrån dem. Men vi vill fort få igång spelet med ett kast på en yta. Det behöver inte vara ett långt kast, utan ett kast på 20 meter fungerar också.

Vi säger att motståndarna har hörna. Har ni inövade varianter för att kunna kontra snabbt om målvakten lyckas fånga bollen? Vi kommer med glädje ihåg en match 2004 på Råsunda mot Örebro, när Jonevret just tillträtt, där det bara behövdes två passar och ett skott för att få bollen i mål.
– Så kan det vara beroende på motstånd. Om det är scoutat att de ställer upp på ett visst sätt så försöker vi utnyttja det.

Kan man säga att det är individuellt för varje lag ni möter?
– Ja, det kan man säga.

Något att konstatera om man följt den allsvenska fotbollen de senaste åren är att fler och fler lag väljer, precis som Djurgården, att ställa spelare framför motståndarmålvakten vid fasta situationer för att störa och hindra målvakten att gå ut och plocka ner inlägg. Även om inte alla lag följer djurgårdsexemplet med nästan hela laget framför motståndarmålvakten placeras minst två, tre spelare där. Och om man ska tolka Oskars luriga leende stängs målvakten inte alltid genom regelrätta metoder.

Att målvakterna har en viktig roll när det gäller att sätta igång kontringar råder det ingen tvekan om. Det är intressant och lite småtråkigt att konstatera att Djurgården inte har några inövade löpningar för att ställa om spelet snabbt. Men precis som Oskar antydde med Dembos utkast lär sig motståndarna snabbt hur man ska försvara sig mot fasta mönster. Vi får hoppas att Djurgården scoutar lagen väl och upptäcker några hål i uppställningarna som de kan utnyttja med snabba omställningar så vi kan få se en ny ”Örebrokontring” i höst.

Vi tackar Oskar Wahlström för en trevlig pratstund och hoppas på fortsatt bra spel i Djurgården.

Håll ögonen öppna nästa måndag för del två som kommer att behandla försvaret. Vem är det egentligen som ska hjälpa ytterbackarna med understödet i försvaret?

Niklas Jogsten & SEBASTIAN BJÖRK2006-08-21 08:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården