Artikelserie: Taktik i Djurgården del 2 av 5
Med Markus Johannessons hjälp beskriver vi taktik i Djurgården ur en backs perspektiv. Markus förklarar hur försvaret organiseras och hur arbetsfördelningen ser ut, både defensivt och offensivt.
Unikt på SvenskaFans kan du numera följa en artikelserie på fem delar som handlar om djurgårdstaktik. Artiklarna kommer att publiceras här på forumet varje måndag under en femveckorsperiod. Som grund för artiklarna har fem personer inom Djurgården intervjuats: en målvakt, en back, en mittfältare, en anfallare och en tränare. Varje artikel utgår från en intervju och får därför en specifik lagdel som fokus. Artikelserien har börjat bakifrån med målvakterna och kommer att avslutas med tränarna. Varje artikel innefattar både defensiv och offensiv taktik. Artikelserien har nu nått del två, som handlar om backlinjens arbetsfördelning och vi kan redan nu berätta att intervjuerna har resulterat i några oväntade avslöjanden som publiceras inom några veckor.
Markus Johannesson, mittback och lagkapten i Djurgården, hade tyvärr inte möjlighet att tala med oss i direkt anslutning till den träning på Kaknäs vi besökte. Istället genomfördes intervjun följande dag via telefon varför frågorna fick anpassas och kortas ner en aning. Kaptenens uttömmande svar gjorde det dock möjligt att utläsa ganska mycket av hur det är tänkt att försvararna i Djurgården ska agera i olika situationer. Markus passade även på att ge kortare inblickar även i vissa andra lagdelars uppgifter.
Vilka alternativ finns för att ge ytterbackarna understöd? Flyttar man ner yttern, en defensiv mittfältare eller ska den närmsta mittbacken komma ut?
Yttern på motsatt sida ska snarare flytta in och understödja 6 och 8 (de defensiva mittfältarna, vår anmärkning) centralt. Så ytterbacken blir ju lite utelämnad, för man vill inte få ut mittbacken för mycket heller. Det gäller för ytterbackarna att akta sig för att få in bollar bakom sig, det ställer alltså ganska höga krav på deras spelintelligens.
Hur är det tänkt att en ytterback ska agera när bollen är bollen är på motsatt sida, såväl offensivt som defensivt?
Tanken är att han ska in i banan, kanske fram lite. Man kan se det som att det, positionsmässigt, bildas ett bakvänt L ungefär. Det är grundtanken såväl offensivt som defensivt.
Vad är sagt om presspel och utgångspositioner? Hur högt ska backlinjen ligga?
Djurgårdens backlinje ska ligga ganska högt och hålla kort avstånd till 6 och 8. Men det beror mycket på forwards presspel, ligger de inte i tillräcklig press får motståndarna lättare att slå passningar bakom backlinjen och då kanske man måste ligga lite lägre. Det var väl lite där det fanns problem i våras, men det har man tränat mycket på och nu känns det bättre. Det gäller att täppa till mittfältet.
Hur tänker ni kring det offensiva ytterbacksspelet?
Fyll på så mycket som möjligt! Men bara en åt gången, sidan utan boll stannar kvar och hjälper mittbackarna (se ovan, vår anmärkning), för helst ska inte en balansspelare lämnas kvar så djupt.
Intressant att studera extra kan vara att Johannesson sätter fingret på ett problem som man kunnat iaktta från läktaren under hela säsongen. Han berättar klart och tydligt att det största spelmässiga problemet varit presspelet som inte varit tillfredsställande utan tillåtit motståndarna att slå passningar in bakom Johannesson och hans kollegor detta kan nog vara förklaringen till två saker vi sett och förfasats över; de många frilägen vi fått emot oss och hur vi fallit tillbaka i slutet av många matcher när trötthet och ängslan fallit på och lett till många sena poängtapp.
Att man tränat mycket på det är bra, och att det som Markus är inne på tycks ha givit resultat är givetvis ännu bättre. Från vår position på läktaren tycker vi också att vi sett en stegvis förbättring även om mycket givetvis ännu återstår.
Lagkaptenens klara erkännande av att ytterbackarna utelämnas utan vidare åtgärd kan möjligen chockera en aning. Ett problem med 4-3-3 är ju nämligen att ytterbacken måste vara mer offensiv än i en 4-4-2 då han nästan är både ytterback och yttermittfältare och måste fram för att öppna upp spelalternativ för det centrerade mittfältet. Men det största taktiska problemet för en ytterback i ett lag som Djurgården (eller vilket 4-3-3-lag som helst) är att han saknar naturligt understöd från en yttermittfältare som han har naturligt nära sig i 4-4-2 (som ju är konstruerat just för att erbjuda varje enskild spelare ett naturligt understöd). Detta kan vara förklaringen till att det alltid tar nästan en säsong för Djurgården att spela in en ny ytterback (underbarnet Fredrik Stenman möjligen undantaget).
Slutligen återstår för oss inget annat än att tacka Markus Johannesson för att han gav oss del av sin dyrbara tid på stranden och så initierat svarade på våra frågor.
Till er läsare vill vi också rikta ett tack för att ni velat läsa denna andra del i vår artikelserie. Har ni inte läst den första om målvakterna så rekommenderas ni att göra det. Ni andra får vänta en vecka på nästa del som behandlar mittfältet. Vad har Daniel Sjölund egentligen att säga om press- och styrspel?