Tiden är nu

Framtiden kommer farande i en rasande takt. Är din förening varskodd?

Allsvenskan är återigen jämn och spännande. Så har det varit de sista åren. Trots att det på förhand alltid finns två - tre klara favoriter har i princip hela startfältet potential att skrälla. Det finns inga enkla matcher.

Frågan är hur länge det kommer att vara på det sättet. Vissa indikationer pekar mot att serien inom de kommande två - tre åren kommer bli betydligt mer skiktad. Istället för att som i nuläget vara en serie där alla lag slår alla och där skillnaden mellan toppen och botten endast är ett fåtal poäng kommer allsvenskan mer att påminna om den i exempelvis Nederländerna.

En serie som innehåller ett fåtal riktiga storklubbar som så gott som varje år prenumererar på topplaceringarna. Därefter ett gäng stabila mittengäng som med jämna mellanrum skräller och lyckas rubba de större jättarna. Slutligen de mindre klubbarna som varje år kämpar om att hänga kvar och som får rikta in sig på att få fram talanger som kan säljas vidare.

Så här ser det ut i många ligor runt om i Europa men som bekant inte i Sverige. Varför skulle det ändras just nu?

Faktum är att skiktningen redan börjat, steget mellan allsvenskan och superettan har nog aldrig varit större än nu. Årets allsvenska nykomlingar ligger sist i serien och inget av topplagen i årets division ett ser ut att ha kapacitet att göra så mycket bättre ifrån sig.

Framförallt är det faktorer runt omkring fotbollen i Sverige som håller på att ändras. Ett första steg i denna riktning är de placeringsgratifikationer som införts. Ett resultat av att förbundet till sist insett att det inte fungerar att ge alla lika stor del av kakan om man samtidigt vill att svensk klubbfotboll ska kunna konkurrera internationellt.

Efter denna säsong kommer även den regel som uppkallats efter belgaren Bosman att börja gälla fullt ut att gälla även inom Svea Rikes gränser. Detta kommer att bli ett hårt slag för framförallt de mindre klubbarna som hittills levt på att förse de allsvenska lagen med spelare.

Inom de kommande två åren går dessutom de nuvarande TV-avtalen ut. Både det stora avtalet med bland annat Canal + och det avtal som reglerar PPV-sändningarna måste omförhandlas.

Att vara framgångsrik under säsongerna 2003 och 2004 kan i förlängningen visa sig vara betydligt mer avgörande än tidigare år.

Hittills har det knappt varit lönsamt att ta guld. För Bajens del åt spelarbonusar och segerfester upp en hel del av de intäkter som kom till. Lyckas man inte heller ta sig till Champions League blir inte den ekonomiska biten så väldigt lönsam. Visserligen kan man troligen se olika spin off effekter men rena prispengar har inte funnits för än nu. Nu kommer man av förbundet att få mer än en pokal, medaljer och en klapp i ryggen. Nu tillkommer även ett kuvert fyllt med pengar.

När Bosman domen börjar verka fullt ut kommer de klubbar som är "heta" givetvis ha enklare att locka till sig de spelare som är intressanta. Detta kommer att ske på bekostnad av de mindre föreningarna. Det kommer även resultera i att mindre klubbar kommer att känna sig tvungna att sälja intressanta spelare tidigare och till en lägre summa för att överhuvudtaget få någon ersättning alls.

Vi kommer säkerligen att få se en betydande ökning av övergångar mellan inhemska föreningar. Dessutom kommer troligen antalet övergångar under pågående säsong att öka. Spelarnas klubbkänsla kommer knappast att öka i samma utsträckning.

Att agera som vissa allsvenska klubbar gör just nu och sätta i system att vänta till sista sekunden innan man omförhandlar utgående kontrakt kommer att bli ohållbart.

Hittills har småklubbarna alltid kunnat sätta sig på tvären och i slutändan dra fallen till skiljenämnden, men det kommer i framtiden inte vara ett alternativ i samma utsträckning. När kontraktet går ut går spelaren gratis och klubben får vara lycklig om han ännu inte fyllt 23 år så att ett utbildningsbidrag betalas ut.

I utlandet kommer ofta de största klubbarna från de större städerna och den utvecklingen har spridit sig till Sverige. I nuläget kommer de mest framgångsrika klubbarna från Stockholm och Malmö och den utvecklingen kommer troligen att förstärkas.

I praktiken är det omöjligt att dra in lika mycket pengar på en publik bestående av ca 6000 personer som andra lag kan göra av en publik bestående av mer än 10 000. Detta gäller dels i publikintäkter men också i form av souvenirer och medlemsavgifter.

Det är inte omöjligt att publiksiffrorna kommer att fortsätta vara höga i storstäderna för att sakta sjunka ute på landsbygden samt i de städer där lagen för närvarande inte ligger speciellt bra till. Detta skulle då öka sprickan och påskynda skiktningen av serien.

TV-avtalen påverkas på samma sätt. När PPV-avtalet om något år ska omförhandlas är det inte alls givet att upplägget blir som det är just nu då samtliga klubbar får så gott som lika mycket. Även här kommer klubbarnas popularitet att styra. Hammarby sägs toppa listan över antalet tittare på PPV-matcher. När PPV-avtalet väl ska omförhandlas, varför ska då Hammarby nöja sig med en lika stor ersättning som Sundsvall, Halmstad eller Göteborg?

Ingen klubb i Sverige är i nuläget stark nog att teckna ett helt eget avtal men kanske skulle exempelvis de tre stockholmsklubbarna kunna göra gemensam sak.

Sällan har det lönat sig att ligga på topp som det gör nu. De mest framgångsrika lagen kommer att först och främst få stor uppmärksamhet i massmedia och på så sätt öka sina publiksiffror och intäkter, utöver detta får klubbarna förbundets bonuspengar.
Dessutom blir lagen mer attraktiva för de spelare som vill gå vidare i karriären och får en fördel när bra spelare från andra mindre föreningar har utgående kontrakt.
Får klubbarna dessutom en större del av TV-pengarna kommer utan tvekan de klubbar som i nuläget inte är på topp få svårt konkurrera.

Villkoren för de allsvenska lagen kommer att förändras. För vissa, förhoppningsvis däribland Hammarby, ser framtiden ljus ut. För andra krävs det att man snabbt som attan börja se över sitt hus för att försöka lyfta sin förening innan det är för sent.

Säsongerna 2003 och 2004 kan påverka framtiden i större utsträckning än vad man kan tro. Vi får verkligen hoppas att Hammarby är ett av de lag som kan se tillbaka på denna period med ett leende. Att vi är en av de föreningar som vaknade i tid.

Samtidigt måste man komma ihåg att allt går i vågor. Jag har svårt att se hur någon i exempelvis Åtvidaberg under föreningens glansdagar skulle ha kunnat förutspå att deras då så framgångsrika klubb en dag skulle förvandlas till ett farmarlag åt Djurgården...

Andy2003-08-19 14:15:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö