Pressmeddelande från AIK-alliansen
En skiss på en tänkt ny nationalarena i Solna. En arena som nu sågas av AIK:s supportrar. Bild: SvFF.

Pressmeddelande från AIK-alliansen

AIK-Alliansen presenterar sina tankar kring arenafrågan.
"Svenska Fotbollförbundet kommer i övrigt att ha upp till fem arrangemang varje år, medan AIK kommer att ha minst 13 och upp till 25 varje år. AIK bör därför ha stor bestämmanderätt när det gäller utformning och projektering av den nya arenan."

Den nya nationalarenan i Solna är en av de hetaste frågorna för AIK och AIK:s supportrar just nu. Den 1 april presenterade Svenska Fotbollförbundet sina planer på att bygga en arena vid Solna station som ska rymma 50 000 åskådare vid fotbollsmatcher. Arenan ska byggas i tre etage och kosta fantastiska 1,8 miljarder kronor.

AIK-alliansen är en sammanslutning av AIK:s största supporterföreningar och består av Black Army - Stockholm, Sol Invictus, AIK-Tifo, Smokinglirarna och Ultras Nord. Vi har tillsammans stor och mångårig erfarenhet av fotbollsarenor av toppklass samt positiv läktarkultur. Vi har studerat det förslag som lagts fram av Svenska Fotbollförbundet och dess samarbetspartners och vi ställer oss kritiska till detta i dess nuvarande utformning.

Det första vi vänder oss emot är arenans storlek. Vi ställer oss frågan i vilket syfte en arena för 50 000 åskådare ska byggas. Är det med långsiktighet i åtanke? Hur många gånger kommer arenan att bli fullsatt? Vi bedömer att den kommer att fyllas vid invigningsmatchen, den första landskampen samt eventuellt AIK:s första eller två första hemmaderbyn, där publiken kommer att vara mer intresserad av arenans komfort än av evenemanget som pågår. Detta nyhetens behag kommer att hålla i sig en kort stund, men är inte alls anpassad efter varken landslagets eller AIK:s framtida behov. En arena av den storleken kommer inte bara att påverka AIK i negativ riktning utan även landslaget.

Vi ifrågasätter de förväntningar som Svenska Fotbollförbundet har på en ny nationalarena. Förhoppningen är att kunna arrangera en Champions League-final, men med tanke på vilka högklassiga arenor som finns att tillgå i övriga Europa är det inte sannolikt att en sådan arrangeras på Råsunda oftare än cirka vart 40:e år. Detta antagande baserar vi på Stockholms relativa avstånd från centrala Europa och det stora utbudet av arenor där. Vi ser ingen anledning att överdimensionera arenan för detta enda arrangemang. Förbundet planerar dessutom att arrangera ett flertal konserter på arenan varje år.

Svenska Fotbollförbundet kommer i övrigt att ha upp till fem arrangemang varje år, medan AIK kommer att ha minst 13 och upp till 25 varje år. AIK bör därför ha stor bestämmanderätt när det gäller utformning och projektering av den nya arenan.

Vad gäller långsiktighet för AIK:s del är vi nöjda med en arena för drygt 30 000 åskådare. Vi har hellre en mindre och fullsatt arena där läktarna är som ett kokande hav än ett monstruöst bygge där närmare hälften av platserna står tomma. I planerna för den nya nationalarenan ingår skisser på tre etage. Att ha tre etage kommer att bidra till detta stämningsdödande. Känslan av samhörighet som är enormt viktigt för oss i AIK-familjen kommer att vara som bortblåst när vi inte kan se varandra. AIK-alliansen förespråkar ett enda etage.

Till storleken kommer en stor räkning. Att bygga en arena för 1,8 miljarder kronor innebär att AIK måste betala väsentligt mycket högre planhyror. I förlängningen drabbar detta publiken, inte bara på AIK:s matcher utan även landslagets, som får betala högre biljettpriser. Detta kommer att innebära att flera grupper inte kommer att ha råd att gå på fotboll, och det kommer att döda fotbollsintresset i Stockholm på samma sätt som Globen gjorde detsamma med ishockeyn. Detta är ett skräckscenario vi inte vill uppleva. AIK har inte råd med en sådan dyr arena. Bröndby IF i Köpenhamn lyckades bygga en arena för 30 000 åskådare för bara 400 miljoner kronor. Varför kan inte AIK och Svenska Fotbollförbundet gå samma väg?

Svenska Fotbollförbundet har räknat på budgeten åt fel håll. Man har kommit fram till att man har 1,8 miljarder kronor att bygga en arena för och därigenom försökt få in så mycket man bara kan för dessa pengar. I det preliminära förslaget talas det till exempel om att bygga 60 loger. Vem har behov av 60 loger på en fotbollsmatch? Inte AIK i alla fall och troligen inte heller landslaget. Detta är bara ett exempel på den märkliga projekteringen. Istället bör frågan vara vad som behövs på en ny nationalarena och vad som är rimligt för att kunna hålla nere byggkostnaden.

En stor anledning till den publikboom inom svensk fotboll vi upplever just nu är läktarkulturen. För att denna ska kunna leva vidare krävs att förutsättningen för att den ska frodas kan leva vidare, nämligen ståplatsen. Kärleken till fotbollen handlar inte enbart om att se och uppleva, den handlar om att få möjligheten att delta och uppleva! Tas inte ståplatsens betydelse med i beräkningarna är det ett steg närmare publiksiffrorna vi hade på 80-talet i svensk fotboll. Att element inom förbundet vill ta bort möjligheten att se på fotboll på detta sätt på grund av orelaterade incidenter finner vi djupt oroande. Vänd inte blickarna mot England för att hitta en spirande positiv läktarkultur, vänd dem istället mot Tyskland där ståplats finns kvar och där arenorna är fullsatta varje match.

Svensk fotboll har inte behov av en arena för 50 000 åskådare och inte till det pris det kommer att innebära. Vi inom AIK-alliansen kommer att jobba hårt för att få till stånd en arena som är anpassad så mycket som möjligt till AIK:s och alla AIK-supportrars behov. Vi vägrar finna oss i att bli intvingade på en arena där vi sakta kommer att tyna bort och se hur den positiva läktarkultur som just nu spirar på Råsunda försvinner. I detta arbete hoppas vi att vi har stöd från alla AIK:are.


Klicka på den här länken för att läsa vårt konceptuella arenaförslag.


/AIK-Alliansen
(Black Army – Stockholm, Sol Invictus, AIK-Tifo, Smokinglirarna, Ultras Nord)

null null2006-09-04 07:00:00

Fler artiklar om AIK