30 år sedan första guldet
Tidningsurklipp från Expressen 1976. HBK:are jublar på Idrottsparken då man sensationellt säkrat klubbens första SM-guld. I centrum står den unge (28 år) tränaren Roy Hodgson som på ett år förvandlat ett bottenlag till guldmedaljör med ett spelsystem som satt avtryck på svensk fotboll som lever kvar än idag.

30 år sedan första guldet

Den 17:e oktober 1976 fullbordades sensationen. HBK, årets stora positiva överraskning slog IFK Norköping på bortaplan och tog därmed sin första inteckning i Von Rosens pokal. Lars-Gunnar Blom var med på plats och berättar för HÄB om den gyllene dagen.


Tisdag 17 oktober 2006

I dag är det på dagen 30 år sedan Halmstads Boll Klubb överraskade hela fotbolls-Sverige och vann sitt första Svenska Mästerskap. Dagen var en söndag med avspark på den gamla klassiska tiden 13.30. Året innan hade jag tagit körkort men jag tyckte det var för långt att köra med min bil, ingen av mina föräldrar hade körkort. Men det blev ändå en kort bilresa från vår dåvarande bostad på öster till Norra Stationen där två SJ-bussar skulle ta oss supportrar till Idrottsparken i Norrköping.

Än idag brukar jag träffa på chauffören då han är och kollar på fotboll och handboll. Bussen avgick tidigt på morgonen, kl 7 om jag minns rätt, resan tog ungefär fem timmar. När vi var framme i Östergötland åt vi middag någonstans, sedan promenerade jag och min mor Karin och pappa Gunnar till fotbollsarenan. Minns att en polis var på väg att ta hand om en yngre något berusad HBK-supporter, men då min mamma pratade med polisen så ordnade det sig så att också ynglingen fick se sina favoriter.

I samband med bussresan ingick också sittplatsbiljetter till matchen, vi satt på bra platser på huvudläktaren. Publiken uppgick till 7.807 och många av dem var från Halmstad och Halland. Vädret var rätt behagligt för att vara i mitten av oktober.

Det blev till en början en spännande match, dröjde till 40:e min innan första målet kom, 0-1 av Rutger Backe. Sedan blev det halvtidspaus. Så i början av andra halvlek kom två mål av de våra: 0-2 i 50:e av Lennart "Lie" Larsson och 0-3 i 56:e av Hans Selander. Matchen var i det närmaste avgjord så det blev en lång väntan på slutsignalen. Norrköping reducerade i 74:e av Hallänningen från Varberg (BOIS) Pär-Olof Olsson.

På den tiden utdelades två poäng för vinstmatcher. De var två lag till som var inblandade i guldstriden, Malmö FF och Östers IF, båda dessa lag spelade oavgjort denna dag så det betydde att: HALMSTADS BOLLKLUBB FÖR FÖRSTA GÅNGEN I SIN HISTORIA BLEV SVENSKA MÄSTARE.

Jag och mina föräldrar var lyckliga efter slutsignalen där vi satt kvar på våra platser, många anhängare sprang in på planen för att hylla våra hjältar:

Målvakten Lennart Ljung, född i Halmstad och med HBK som moderklubb.

Högerbacken Clas Göran "Lillis" Karlsson, född i Halmstad och värvad från Alets IK. 

Mittback Alf Petersson, född i Halmstad och med HBK som moderklubb. 

Mittback Bertil Andersson, värvad från Hässleholms IF. 

Vänsterback Jan Ryding, värvad från Billingsfors IK. 

Högermittfält Lennart "Lie" Larsson, en Stockholmsfödd kille värvad från Hässleholms IF. 

Centalmittfältare Hans Selander, värvad från IK Sirius i Uppsala men bördig från Hälsingborg där han spelat med HIF. 

Vänstermittfätare Ingvar Flink, född i Halmstad och har spelat med IS Halmia men värvades tillbaka till hemstaden från IF Saab. 

Högerytter Lars-Erik "Svängsta" Larsson, född i Trelleborg och uppväxt i Laholm där han kom från LFK till HBK. 

Center Rutger Backe, årets skyttekung, kom från IF Böljan i Falkenberg. 

Vänsterytter Sigvard "Sigge" Johansson, som kom från Grimsås IF där han endast var ett år, är från Gnosjö IF.

Avbytare Lars Carlsson, född i Halmstad. 

Peder Amberntsson, född i Göteborg där han spelade med Örgryte IS innan han kom till HBK.

Sedan fanns det fler spelare som var delaktiga i framgången  Bengt-Göran "Divan" Svensson, född i Halmstad, där han kom från IF Leikin. Skadades några omgångar tidigare. Claes Grundström, född i Halmstad, spelade fyra matcher under året. Kom från Nyhems BK men ursprungligen från HBK. Jonny Wärn, som kom från Rynninge IK i Närke.

Bland ledarna Stig Nilsson, en skåning som spelat Allsvenskt med HBK innan han blev lagledare för att så småningom bli föreningens Ordförande. Tränare var Engelsmannen från Croydon i London Sir Roy Hodgson. Assisterande tränare var Göteborgaren Rolf Andersson, som tyvärr inte längre finns med oss. Intendent var Halmstadfödde Lennart "Joggen" Karlsson, dessvärre sedan länge avliden. Läkare var Halmstadfödde Claes Norryd.

De flesta av ovanstående bor fortfarande kvar i Halmstad.

Innan starten av Allsvenskan tippade Ulf Jansson på Göteborgs-Tidningen (GT) att HBK skulle ramla ut serien, han lovade dessutom om HBK kom före MFF i sluttabellen så skulle han GÅ från Halmstad tillbaka till Göteborg efter sista Allsvenska matchen (HBK-Öster på Örjans Vall. Det fick han göra men han gick, joggade i etapper, det tog fem dagar för honom.

Vill ni veta mer om detta historiska år rekommenderar jag ett besök i Halmstads Idrottsmuseum som finns i Fattighuset vid Lilla torg, öppet lördagar mellan 10-13, där finns massor av tidningsklipp om samtliga matcher 1976. Man kan läsa tidningsklipp om HBK från 1964 fram till och med nästan dags dato. Ett besök där är väl värt och det är gratis inträde.



Klipp från GT inför säsongen 1976. Det var inte många som trodde på HBK inför säsongen 1976. GT:s krönikör Ulf Jansson tippade HBK sist och fick bita i det sura äpplet.















Lars-Gunnar "Blomman" Blom, 56 (Blott 26 år 1976)2006-10-17 09:15:00
Author

Fler artiklar om Halmstads BK