Roger bakom skrivbordet, forts

Här läser du fortsättningen av den tredje delen av Alltid Blåvitts stora intervju med Roger Gustafsson.

Läs första delen, klicka här.

Hur är det i dagsläget?
- Nästan alla klubbar har haft det på det viset att den som kom in sist har högst lön, mer eller mindre, på grund av att det runt 1995 och framåt blev löneökningar i allmänhet. Säg att en spelare har skrivit på ett fyraårskontrakt 1996, så kommer sedan en annan spelare två år senare då lönerna plötsligt har ökat med kanske 50 %. Då fick han bättre betalt, även om han kanske inte är en bättre spelare. Det blir givetvis orättvist, men det är inte så mycket att göra åt det. Vill man ha spelare måste man betala för dem, annars får en annan klubb honom. Nu har det dock börjat komma till rätta. Finansieringarna ställer till det lite igen då, men det som räddar det hela är att det är externa finansieringar, och att det lite är upp till spelaren att få folk intresserade av honom. Parallellt med detta har vi byggt upp ett bonussystem, vilket gör att den som presterar bäst för tillfället får bäst betalt. Det är också en slags rättviseprincip. Till och med Manchester United hade ett lönesystem som var väldigt rättvist, de äldsta spelarna som varit med längst i klubben fick bäst betalt. Det höll dock inte i längden, när äldre spelare som Hughes och Irwin hade mycket bättre betalt än de unga nya stjärnorna som Giggs och Beckham.

Hur proffsiga är svenska spelare på det sättet, att de förstår att det till exempel kan komma en extern finansiär?
- Vi har haft väldigt mycket diskussion med våra spelare om den här situationen, och varför vi sänker och höjer löner och så vidare. De som har varit här har nästan fått en undervisning i klubbekonomi, och även om de kanske inte gillar läget så har de lärt sig att acceptera det. Det gäller även när det kommer in nya spelare. Då har de chansen att bli ett bättre lag och komma långt på det sättet, bland annat i form av att deras bonusar kanske slår ut och de har möjligheten att komma ut i Europa.

På lång sikt ska det alltså kunna gagna deras egen status och lönesituation?
- Precis, men det är samtidigt svårt för spelaren att uppskatta exakt hur det kommer påverka en när en ny spelare kommer, givetvis.

Du kommer inte att medverka i kontrakteringen av de vars kontrakt går ut nu i år, det är ett stort antal vars kontrakt går ut. När vi då har det nya, mer rättvisa, lönesystemet, tror du att de kommer att gå smidigare än vad det gjorde till exempel förra året då vi tappade tre spelare på det här viset?
- Det tror jag faktiskt inte, och det beror på att de som förhandlar nu troligtvis kommer att få lägre lön. Förra året och även tidigare år har de inte kunnat få förhöjd lön, men nu handlar det om sänkta löner, och det är givetvis inte enkelt det heller, om inte ännu svårare. På det sättet är situationen lite tuffare nu. Parallellt med det så är förståelsen för klubbens ekonomi och för hur klubben agerar större. Det är lite för att även andra allsvenska klubbar nu skapat stora rubriker runt deras ekonomiska problem.

De kanske inser att det är svårt att hitta klubbar som är bättre, som betalar lika mycket eller mer?
- Ja, där ändrar sig marknaden. Förut var det många agenter som sa "skriv inte på, gå som Bosman", men numera ber de sina spelare att skriva på, vilket givetvis är till fördel för klubbarna, just nu. De vill framförallt att spelarna ska ha jobb. De vill inte sitta vid sitt skrivbord med 20 spelare som inte har jobb vid nyår, så pass dålig är marknaden. Därför rekommenderar de spelarna att skriva på, kanske inte till vilket pris, men i allmänhet ber de dem att skriva på. Det är lättare för agenten än att sitta med 20 spelare utan att ha någon marknad att sälja dem på, på så sätt har det vänt lite.

Om man ser till de landslagsspelare som ni har haft hos er, från Senegal bland annat, som provtränat för er och varit tillgängliga till samma lönekostnader som de spelare ni redan har, hur har det blivit möjligt?
- Det har ju vänt, det hade inte gått för ett antal år sedan, och det beror på att de spelare som är kontraktslösa av någon, mer eller mindre underlig, anledning inte får kontrakt med en europeisk klubb, utan kanske väljer att gå till en svensk klubb för att visa upp sig och få speltid, för att senare dra vidare. Den marknaden har vi kommit in på nu, och det finns nog en del klubbar som kan göra en del hyfsade kap här, som inte var möjligt för några år sedan.

Kan tillgängligheten till spelare utan klubb återigen trissa upp lönerna med tanke på att det inte är någon övergångssumma?
- Ett tag var det så, när de gick som Bosman. Ute i Europa, och även i Sverige, har det blivit så att man hyr spelare, till slut blir det bara en hyresmarknad. Då gör inte spelarna några större kap. Klubbarna är idag rädda att skriva för dyra kontrakt, på grund av att de kanske inte får tillbaka pengarna. Alla nordiska klubbar köper nästan bara spelare som Bosman, men vill fortfarande inte betala för höga löner. Just nu gör inte det att lönerna eller de så kallade "sign-on-fees" stegrar, utan istället sjunker.

Hur tror du att Blåvitt kommer att ligga till på marknaden i framtiden? Kommer ni att lägger några summor på spelarköp?
- Jag tror att de fortfarande kommer att handla om Bosmanövergångar. I värsta fall kanske man lägger 2-300 000 kr på en spelare på det sättet. Om man ser till FIFA-pengarna så värvas det väldigt lite spelare under 23 år just nu, eftersom man då får betala utbildningsbidragen. Det är också en effekt av det hela. Övergångssummor och utbildningsbidrag är något som klubbarna är rädda för, eftersom det inte är säkert att de får tillbaka pengarna.

Sjöblom, Hermansson, Gråsjö, Arvidson2003-10-02 09:29:00

Fler artiklar om IFK Göteborg