2016-02-02 21:00

Crystal Palace - Bournemouth
1 - 2

HBK fortsätter att förlora

HBK la ytterligare en förlust till den senaste tidens dåliga insatser när man förlorade prestigemötet mot Helsingborgs IF hemma på Örjans Vall. I och med förlusten verkar allt hopp om en medaljplats vara ute och det blir till att försöka styra upp den dåliga formen under allsvenskans sista omgångar för HBK.

1959. Så länge är det sedan HBK förlorade hemma mot Helsingborgs IF i en tävlingsmatch. Även då skrevs förlustsiffrorna till 2-4 och det var också senaste gången HBK släppte in fyra mål hemma mot HIF.

Annars har den senaste tidens resultat lärt gemene HBK:are att fyra insläppta mål i en match inte är någon avlägsen mardröm, det är istället i högsta grad realitet. Både Malmö och Elfsborg har sedan sommaren lyckats med bravaden och till det sällskapet kan vi nu lägga även Helsingborg. Att antalet till slut blev fyra insläppta mål går att förklara med att HBK blev tvungna att flytta upp sina positioner för att komma ifatt Helsingborg, men sättet som målen kommer till på kräver att spelare och ledare rannsakar sig inför framtiden.

Att det var ett uselt försvarsspel som HBK visade upp idag var inget Jonas Thern efter matchen försökte förklara bort.
- Vårt försvarsspel från mittfältet och neråt var juniorlagsmässigt idag. Det var första gången som våra mittbackar kändes osäkra, men jag vill inte skylla på dem. Det är inte lätt att försvara när motståndarna får måtta sina passningar utan press. Jag skyller mer på mittfältet än på att våra mittbackar hade en dålig dag idag, sa Jonas Thern efter matchen.

Och det är lätt att förstå Therns irritation på sitt lag. Redan efter tio minuters spel stod det osannolika 2-0 till HIF där HBK:arna inte verkade inse att matchen var igång. En mardrömsstart signerad Gustaf Andersson och Hans Eklund som ytterligare spädde på i det hav av bristande självförtroende som HBK:arna just nu simmar omkring i. Redan efter fem minuter var Andersson nära att ge HIF ledningen när Conny Johansson precis lyckades rensa framför fötter på honom, men Gustaf behövde inte vänta mer än en minut ytterligare innan han givit sitt lag ledningen. Ett inspel från högerkanten ledde till kalabalik framför HBK-målet och där höll sig Gustaf Andersson framme som den notoriske måltjuv han är. 1-0 sköt han mellan benen på Conny Johansson från nära håll, men han var inte färdig med det. Två minuter senare(!) spelade han in en boll mot Christoffer Andersson i HBK:s straffområde som smart hoppade över bollen och friställde Hans Eklund. Eklund gjorde sin vana trogen inget misstag mot HBK och gav bortalaget en 2-0-ledning.

Skulle det rinna iväg nu, undrade säkert många HBK-supportrar efter 2-0, men istället bjöd HIF in HBK i matchen tämligen omgående. Bara minuten efter HIF:s 2-0-mål reducerade HIF:s lagkapten Jesper Jansson sitt lags ledning när han och målvakten Conny Rosén brast i kommunikationen och Jansson nickade bollen förbi utrusande Rosén in i öppet mål. Ett mål som tände nytt hopp i HBK-leden, där HBK började ta över spelet så smått och etablerade press på HIF.

Patrik Ingelsten gjorde under första halvlek inte ett misstag och det var logiskt att det var just Ingelsten som skulle ordna HBK:s kvittering. Efter en halvtimmes spel fick Ingelsten bollen på egen planhalva, tog fart, avancerade samtidigt som HIF-backarna bara sjönk i positionerna. Tacksamt avancerade Ingelsten till strax utanför straffområdet där han med en vänster efter marken placerade in kvitteringen till rättvisa 2-2.
- Det var ju ett riktigt gött mål eftersom det betydde att vi kvitterade till 2-2 också, sa Patrik om sitt solomål.

Efter kvitteringen var det fördel HBK, men med bara minuter kvar av första halvlek visade HBK ånyo upp sitt bristande försvarsspel. En offensiv frispark på HIF:s planhalva blev till en kontring sedan Jesper Jansson nickrensat bollen så perfekt att det blev en djupledsboll för Gustaf Andersson att löpa sig fri på och iskallt skjuta in i mål utom räckhåll för Conny Johansson. Målet var en liten tavla av Conny Johansson som valde att stanna på sin linje istället för att rusa ut och rensa undan när inte Tomas och Tommy hängde med i Anderssons snabbhet. Ironiskt nog så visst inte Jesper Jansson vad han gjorde vid sin nick eftersom han inte såg bollen sedan han drabbats av en hjärnskakning endast minuter tidigare. Målet måste dock betecknas som en bjudning från HBK:s sida och det i ett läge där man börjat kontrollera matchen och där halvtidspausen endast var minuter bort.

I halvtid var HIF:s lagkapten Jesper Jansson tvungen att utgå efter sin hjärnskakning, men det gav inte HBK mer ytor eller möjligheter under andra halvlek. Olle Kullinger som före dagens match hade gjort fem mål på sina senaste sju allsvenska matcher var blek idag, men hade andra halvleks första HBK-chans när han fick tag på en för lös bakåtpassning, men Kullinger lyckades inte få bollen förbi utrusande Rosén som täckte sitt mål väl. Kullinger blev sedermera också utbytt mot Magnus Andersson när HBK försökte nå en kvittering (Robert Andersson hade tidigare ersatt Torbjörn Arvidsson). Med en kvart kvar gick HBK också över till 3-5-2 när Dusan Djuric ersatte vänsterbacken Per Johansson. Det var ett byte som sånär gav resultat i 77:e minuten. Dusan spelade då Ingelsten fri till vänster i straffområdet, men skottet smet tätt utanför Roséns vänstra stolpe.

Det skulle visa sig vara en matchavgörande händelse. I anfallet efter Ingelstens läge hittade HIF än en gång in med en djupledsboll mellan HBK:s backar och Gustaf Andersson sköt retfullt in bollen mellan Conny Johanssons ben till ointagliga 4-2 och fullbordade därmed sitt hattrick.

Några fler heta chanser skapades inte av något av lagen utan HIF tog sin första vinst på Örjans Vall sedan 1959. En fullt rättvis seger där HIF visade betydligt mer vinnarskalle när det som bäst behövdes.
- Vi är givetvis nöjda med vinsten. Vi ville ha kampen om fjärdeplatsen i egna händer efter denna matchen och det har vi nu, sa Peter Swärdh efter matchen.

Missnöjda tränare
Men inte heller Peter Swärdh var helt nöjd med spelet.
- Inget av lagens försvarsspel var av allsvensk klass idag.

- Vi släpper in fyra mål idag och det är givetvis inte bra. Det känns som att vi är okoncentrerade och vi bjuder ju faktiskt på två mål, tycker jag. I halvtid pratade vi om att knyta näven och de första 10 minuterna i andra halvlek visar vi lite mer jävlar anamma, men till slut blev det för många långa, höga bollar som deras backlinje plockade enkelt och sen var vi ju inte ens tvåa på bollen, kommenterade Thern HBK:s insats.
- HIF vann rättvist idag, inget snack.

HIF imponerade offensivt med lysande djupledslöpningar signerade Gustaf Andersson gång på gång. HBK hittade inget motmedel mot Andersson som gjorde sitt första hattrick sedan Frölunda-tiden och därmed krönte sin insats som matchens bäste spelare. Specielle HBK-dödaren Hans Eklund var även han mycket bra och visade att det fortfarande finns gott om kraft i hans allt äldre ben. Plusbetyg även till mittfältets Eldin Karisik och målvakten Conny Rosén.

I HBK var Patrik Ingelsten klart bäst och hans första halvlek var formidabel. I övrigt är det inte mycket att hurra över som HBK:are en dag som denna. Man kan kräva mer av ett så bra lag som HBK ändå har och HBK har faktiskt den senaste tiden underpresterat klart mer än vad som ska vara möjligt med en så bra trupp. Det verkar saknas hjärta i laget.