Thern-eran i HBK är över, del 2

Andra delen av intervjun med Jonas Thern.

Sommaren blev dock betydligt bättre och HBK vann flera matcher i rad. Inför hösten var HBK ett av tre lag med chans på guldet - trodde man. Istället har HBK under den viktiga hösten radat upp förluster och sakta, men säkert sjunkit längre och längre ner i tabellen. Av de sista åtta omgångarna i allsvenskan vann HBK bara en. Givetvis ett horribelt facit för ett lag som aspirerade på förstaplatsen så sent som i somras. HBK:s nionde plats är också den sämsta tabellplaceringen sedan återkomsten till allsvenskan 1993.
- Tyvärr blir det väl så att när säsongen ska summeras så ser folk bara på sista månaden, säger Thern.
- Annars tycker jag att vi gjorde en kanonmatch mot ÖIS när vi vann med 2-1 och vi gjorde en klok match mot Hammarby trots att vi förlorade. Vi hade skador på Sharbel och Igor och det är två viktiga kreatörer för oss. När vi tappar nyckelspelare så blir vår offensiv lidande. Vi blir sedan osäkra när vi inte gör mål framåt. Det finns inte bara en orsak till instabiliteten vi haft på senare tid utan det är många faktorer som spelat in. Det finns inget direkt konkret att ta på, säger Thern som ändå ser en match som speciellt viktig för fortsättningen.
- Det känns som att vändningen kom mot Hammarby. Vi hade chansen att vinna den matchen, men förlorade efter ett sent mål. Sedan möter vi Elfsborg i cupen bara ett par dagar senare och släpper in två mål direkt när vi hade chans på final.
- Vi borde ha vunnit någon av matcherna mot HIF, Elfsborg eller Hammarby. Landskrona var också ett bottennapp. Men det känns inte rättvist att vara negativa, att bara se på hösten. Vi har byggt upp mycket. Vi har ett eget spel. Det är egentligen bara mot DIF som vi har behövt anpassa vårt spel, annars har vi utvecklat vårt spel ännu mer i år, tycker jag.

Tidigt insläppta mål var dock inte förskonat endast till matchen mot Elfsborg i cupen, utan hösten kantades av dessa debacle. Thern kan i efterhand endast sia om vad det berodde på.
- Det har varit mycket att vi har tappat disciplinen för tidigt i matcherna. Vi har släppt in tidiga mål och blivit tvungna att jaga för att komma ifatt. Det kan bero på att jag slutar, men trots att det läckte ut rykten om det tidigt så tror jag inte att spelarna visste något. De verkade överraskade när jag berättade det för dem.
- Men det kan också bero på att nio kontrakt går ut i höst, varav fyra-fem spelare är ordinarie i laget. Jag vet själv att det är svårt att fokusera som spelare när man inte vet hur framtiden ser ut.


Är ingen "pärmtränare"
När Jonas kom till HBK var han en nybörjare inom tränaryrket efter endast två säsonger i IFK Värnamo på meritlistan. Nu har han även hunnit avverka två år på högsta klubbnivå i Sverige, men vissa saker är fortfarande påtagliga.
- Jag känner mig fortfarande som en nybörjare. Jag lär mig mycket varje dag och jag tror aldrig att man blir helt fullärd, säger Thern.

Hur har du utvecklats som tränare under dessa två år?
- I rätt riktning, tycker jag. Jag har haft en underbar grupp att jobba med och det har varit ett privilegium.
- Annars är det så att professionell fotboll i Sverige har en lång väg att vandra jämfört med övriga Europa. Det är bara Djurgården som har tagit ett rejält steg mot Europa. I DIF tror de på sig själva. Alla jagar dem, vill vinna mot dem, och det har DIF vuxit av. DIF, och i viss mån även Malmö, är bättre än alla andra. Där finns att lära för oss andra.
- Jag tycker att man bör lägga ner än mer vikt på det mentala planet. Mental tuffhet tillsammans med klass är viktigt i spelare idag. HBK borde söka spelare med ledaregenskaper i än större utsträckning än vad som görs redan. I HBK har vi haft en lysande lagkapten i Tommy Jönsson, men man behöver inte vara lagkapten för att leda laget.

Har du stött på några hinder på vägen?
- Man stöter på lite hinder dagligen. Det kan vara att man får tänka om snabbt, en övning kanske känns rätt kvällen innan, men inte när man väl kommer till träningen och känner av hur spelarna är. Man behöver alltid ha en reservplan. Jag är ingen pärmtränare, saknas känslan för ett moment så får man byta till ett annat. Den tanken har jag fått utveckla under dessa två åren.
- Sedan även balansgången att hitta rätt spelare till matcherna. Ibland har jag varit lite ivrig att byta spelare som gjort en dålig match, men jag lär mig, som sagt, hela tiden.

Just skiftandet mellan startelvor och, kanske än mer påtagligt, ändrandet mellan formationer har stundtals varit omdebatterade ämnen bland dem som följer HBK. Kontinuitet är ett ledord inom lagidrott, men Thern vill inte påstå att det varit brist på sådan trots diverse förändringar.
- Vi har ju egentligen bara testat två formationer, 4-4-2 och 4-5-1 och båda har varit framgångsrika. Individuellt har vi mest skiftat beroende på skador och avstängningar. Sedan är det ju så att även om man har två bra spelare så kanske de inte fungerar tillsammans. Kemin kanske saknas, vissa saker känner man bara, försöker Thern förklara.
- Försvaret har vi ändrat så lite som möjligt. Offensivt har vi haft skador på Sharbel och Igor och då har vi fått ändra i laget. Men på slutet har vi ändå använt oss av samma 14-15 spelare. De som varit pigga på träningen har fått spela. Sedan är det givetvis viktigt att behålla stommen i laget. Den bästa uppställning vi haft under min tid i klubben var den vi hade i somras. Det bästa hade givetvis varit om vi hade fått fortsätta med den.

HBK:s offensiv har under den svaga hösten varit väldigt beroende av individuella prestationer snarare än ett gediget grundspel som fungerat även i motgång. Det har helt enkelt verkat som att Thern inte lyckats att skapa ett fungerande offensivt spelsätt i lagets grundspel.
- Jag tycker att vi har haft ett offensivt spelsätt. Samtidigt så är kvaliteten på spelarna avgörande för hur offensiven fungerat. Det som skiljt under hösten jämfört med innan tycker jag är att vi har tappat i två- mot en- situationer. Tidigare har vi haft med fler spelare i offensiven. Vår offensiv har byggt på rörelse, att med löpningar, även om du inte får bollen alla gånger, skapa två- mot en- situationer och därigenom komma till inläggssituationer och skottlägen. När det har tagit emot i höst så har vi istället blivit passiva vid straffområdet, vi lämnar hellre över ansvaret till andra. Där har vi fallerat. När vi var som bäst kom vi till tidiga inspel ner på kanten, vi skapade mycket, och vi tog skott när det inte fanns något passningsalternativ, säger Thern och ger två belysande exempel.
- När vi mötte Elfsborg borta så låg de långt ner med sin backlinje och vi kom till sena inlägg som Wiland enkelt kunde plocka. När vi mötte Landskrona hemma så satte Igor allt, även skott från halva planen när han inte orkade göra annat än att skjuta.

» Fortsättning i del III

Fredrik Jonsson2003-10-31 12:05:00

Fler artiklar om Halmstads BK