Brev till Idrottsförvaltningen i Stockholms Stad
Öppet brev från Djurgårdens IF till Stockholms Stad.
Bakgrund
Det viktigaste kommersiella projektet framöver för Djurgården Fotboll är att ta över ansvaret för hemmaarenan. Det ger en kvalitetskontroll och omfattande merintäkter där andra klubbar med egna arenor visar vägen.
Flera nya arenaprojekt i Stockholmsregionen har presenterats för Djurgården den senaste tiden.
Vad gäller frågan om en placering av en ny så kallad nationalarena är det en fråga för Svenska Fotbollförbundet. Det behov Djurgården har, och sannolikt även andra klubbar, är en modern fotbollsarena för 20.000-25.000 åskådare. Om tillgång finns till en större arena kan den användas i enstaka matcher med stor publik, men inte som huvudarena för föreningen.
Nytt centrum för Stockholmslagen på Östermalms IP
Det alternativ till redan framlagda förslag som Djurgården nu vill presentera är att en ny fotbollsarena för Stockholmslagen byggs på Östermalms IP. Förslaget är en vidareutveckling av en gammal tanke som möter det behov som Stockholms klubbfotboll har av en modern arena för 20.000-25.000 åskådare.
Globenområdet är idag ett centrum för ishockeyn i Stockholm med bland andra Djurgården och Hammarby som framträdande lag. På motsvarande sätt kan Östermalm bli ett centrum för Stockholmsfotbollen med Hammarby och Djurgården som ledande lag. Båda klubbarna har samma önskemål när det gäller att tillfredsställa respektive fans och sponsorer.
Med beaktande av andra möjligheter som finns runt Östermalms IP kan hela området, såsom det ursprungligen var tänkt redan 1912, utvecklas till ett stort sportcentrum med lokaler och arenor för till exempel ridning, tennis, orientering, skridskor med mera. Stockholm Stadion kan bli en arena där friidrotten, breddidrott och speedway kan utövas. Då kan man också uppnå synergieffekter avseende driftskostnader och liknande.
Inom området finns redan Idrottshögskolan. Utrymme finns även för det Idrottens Hus och det Idrottsmuseum som diskuterats.
Genom att sälja av marken, där Söderstadion i dag är belägen, i form av byggrätter har Stockholms Stad enligt uppgift säkrat en grundfinansiering på cirka 1,1 miljarder kronor av en ny arena. Som en jämförelse kan nämnas att den nya Globenarenan som presenterats behöver finansieras med ytterligare cirka 1,5 miljarder kronor.
I det kärva läge som finanserna i Stockholms Stad befinner sig kan det kanske vara motiverat att utreda ett alternativ som inte belastar allmänna skattemedel.
En ny fotbollsarena på Östermalms IP behöver sannolikt inte kosta mer än motsvarande det Stockholms Stad får in på försäljningen av byggrätterna på Söderstadion. Vår bedömning är att den eventuella merkostnad som kan komma att uppstå är möjlig att finansiera via till exempel näringslivet.
En modernt uppbyggd arena enligt ovanstående förslag skapar en bra balans mellan klubbarna samtidigt som toppidrotten i Stockholm fördelas mellan flera stadsdelar och framförallt tillfredsställer det de behov som Stockholms klubbfotboll har.
Djurgårdens och Järnkaminernas styrelser föreslår att Idrottsförvaltningen snarast låter utreda möjligheten till en ny modern fotbollsarena på Östermalm.
Stockholm 2003-11-05
För Djurgårdens IF Fotbollförening
Bo Lundquist
För Järnkaminerna
Mats Jonsson