HBK agerar kraftfullt i arenafrågan

HBK agerar kraftfullt i arenafrågan

Halmstads BK bryter tystnaden och presenterar konkreta planer för hur Halmstad skall möta de arenakrav som ställs på en modern elitförening.

Det har varit tyst ett tag. Men mycket – väldigt mycket – har hänt bakom kulisserna.  

– Arenafrågan har varit topprioriterad ända sedan jag tillträdde för snart ett år sedan, berättar HBK:s styrelseordförande Arne Ekstrand. 

– I slutet av maj lämnade föreningen in en nogsamt genomarbetad kravspecifikation till kommunen. I kravspecifikationen klargjordes HBK:s funktionsbehov, och de krav som detta ställer på en framtida arena. HBK är, har varit länge, och ämnar också framöver vara en modern elitförening med hög ambitionsnivå. Och för att kunna leverera enligt våra ambitioner krävs en ny arena. Så enkelt är det. 

– Under sommaren fattade så styrelsen ett enhälligt beslut om att den enda plats som kan komma i fråga för en nya arena är den nuvarande vid Nissan. Vi var, och är, väldigt tydliga på denna punkt och står fullständigt enade. 

– Kommunens tjänstemän gjorde ett fantastiskt jobb och återkom skyndsamt till oss med tänkbara alternativ för att ta nästa steg i processen. Ett av dessa alternativ var att bygga den nya arenan på samma plats som den nuvarande. Detta alternativ har ett uppenbart problem; att bygga nytt under pågående säsong är en mycket svår process. Ett annat, och i vårt tycke bättre, alternativ var att fortsätta spela på nuvarande arena och bygga den nya strax intill, med huvudbelägenhet över nuvarande grusplaner. Efter att Tekniska nämnden och Fastighetskontoret har undersökt markförhållanden etc. så har vi kunnat slå fast att ett nybygge passar in på platsen och att det också är byggtekniskt möjligt, vilket vi är utomordentligt glada för. 

– När en eventuell ny arena sedan står klar så är tanken att nuvarande Örjans Vall rivs varpå kommunen skulle kunna använda denna fantastiska plats efter bästa vilja. Kanske till att anlägga ett parkområde, eller till att bygga bostäder med ett mycket vackert och attraktivt läge vid Nissan – alternativen är många. Vårt enda krav är tillräckligt utrymme för två träningsplaner i anslutning till den nya arenan.

En fråga som slår mig är; var skall bilburna arenabesökare parkera?

– Parkeringsfrågan är ett väldigt litet bekymmer i sammanhanget och det finns många tänkbara sätt att lösa den. Redan idag finns goda parkeringsmöjligheter kring Folkparken på andra sidan Nissan. Om man då anlägger en gångbro exempelvis via Laxön så handlar det om en promenad på några få minuter. Dessutom finns stora lediga ytor norrut vid bensinmacken i riktning mot Slottsmöllans Tegelbruk. Också där handlar det om en kort promenad till arenan. Möjligen skulle man kunna anlägga ett stråk för att underlätta gångtrafiken till och från arenan. Som sagt, det finns många sätt.


”Finansieringen är löst”
Så här långt i Ekstrands och mitt telefonsamtal satt jag bara stum - och lyssnade. Lyssnade och slickade i mig. Kunde det verkligen vara sant? Det som har varit min och, för det törs jag nog säga, de flesta andra HBK-supporters dröm, det som har stötts och blötts så länge, det som vi kanske i bästa fall har kunnat skymta långt, långt borta vid en avlägsen horisont, det som vi innerst inne kanske inte har vågat tro på fullt ut – allt detta kändes plötsligt inom räckhåll. Jag frågade Ekstrand hur finansieringsfrågan skulle lösas. 

– Finansieringen är löst, berättar Ekstrand. 

– Från HBK:s sida har vi arbetat väldigt ambitiöst för att hitta finansiärer, och vårt arbete har varit synnerligen lyckosamt. Vår strävan har hela tiden varit att vi i huvudsak skall lösa finansieringen själva via samarbetspartners, utan större finansiellt stöd från kommunen. På så sätt undviker vi att ett kommunalt stöd till oss som Halmstads enda elitfotbollsförening indirekt skulle kunna innebära ett minskat stöd till stadens nog så viktiga breddidrott. Genom att finansieringen, enligt vårt förslag, i huvudsak sköts av oss själva i samarbete med både svenska och utländska finansiärer har kommunen också fortsättningsvis samma, för att inte säga än bättre, möjligheter att stötta alla kommunens övriga föreningar.

Elitidrott och breddidrott – sida vid sida
Här berör Ekstrand en central fråga. För visst känner vi igen argumentet att utökade kommunala elitsatsningar riskerar att få negativa konsekvenser för breddidrotten. Vi känner också igen argumenten om att satsningar på idrott rent generellt innebär minskad budget för kommunens övriga, och som vi nog måste tillstå, viktigare åtaganden såsom vård, skola och omsorg. Men här slår alltså HBK undan benen för alla sådana argument. Här har HBK säkerställt huvudparten av finansieringen själva, oberoende av kommunen, och då ser jag inga hinder. Jag för in samtalet på hur en ny arena rent faktiskt skulle kunna se ut.

– Låt mig först säga att vi talar om en arena som skall stå i åtminstone 40-50 år – en arena som skall vara hela Halmstads stolthet, och naturligtvis vill vi presentera vår underbara produkt fotboll på ett smakfullt sätt, svarar Ekstrand.

– I rena siffror talar vi om en arena för ca 10 000 sittande och 4 000 stående åskådare. Det ger oss en lagom stor arena, med potential och utrymme för att växa publikt, precis som all erfarenhet visar att föreningar med nya arenor gör. Vidare talar vi om en arena med skjutbart tak för maximal komfort oavsett väder. Det skall vara en arena där man sitter bra, där man äter och dricker gott. För vi måste erbjuda komfort för att få besökare att trivas och komma tillbaka. Inom föreningen står vi också enade bakom beslutet att underlaget i en ny arena skall vara konstgräs. Detta ger oss helt andra möjligheter att nyttja arenan för olika typer av kringarrangemang både inom och utom säsong. Konstgräs är helt enkelt en förutsättning för nybygge. Totalkostnaden för ett nybygge av den här omfattningen beräknas landa i spannet mellan 250 och 300 miljoner kronor. Och då vill jag återigen poängtera att finansieringen huvudsakligen sköts av oss via externa finansiärer. 

HBK in i ny era 2010? 
Nästa naturliga fråga till Ekstrand var vad som krävs för att dessa fantastiska, och till synes sunda planer, faktiskt skall bli till verklighet. Och när.

– Vi har haft en mycket god dialog med kommunen så här långt. Inte minst den förra kommunledningen under handlingskraftige Bengt Ekberg hade stor förståelse för våra behov och såg också det värde som rätt idrottsliga förutsättningar har för kommunen som helhet. Tillsammans fick vi fram resultat snabbt, jag tänker bland annat på planvärme, och vår förhoppning är att kunna ha en lika god dialog med nuvarande kommunledning.

– I första hand efterlyser vi en samsyn med kommunen kring att det är nuvarande plats vid Nissan som är det enda aktuella spåret. Får vi sedan alla svar vi behöver så sätts spaden i marken senast hösten 2008. En ny arena skulle då vara invigningsklar inför seriepremiären 2010.

If there’s a will, there’s a way
Direkt efter mitt samtal med ordförande Ekstrand kände jag en enorm glädje. Det kändes som att få den där presenten man har önskat sig så länge – när man minst anade det. Nu några timmar senare, när den initiala känslostormen har lagt sig, känner jag alltmer att allt detta egentligen är självklarheter. Självklart skall HBK bygga en ny arena och självklart skall kommunen sträcka sig långt för att stötta, och ge rätt förutsättningar för, ett sådant projekt.

Örjans Vall, med byggår 1922, är ett minne från en tid som inte längre är. HBK:s bransch är en helt annan idag än bara för några år sedan. Det är en bransch med knivskarp konkurrens. De starka överlever och växer sig starkare, de svaga blir svagare och försvinner snart från den stora scenen. Nu har HBK dansat på just den scenen i femton raka säsonger, en fantastisk prestation i sig, men alls ingen självklarhet.

Nu står vi här på perrongen och snart kommer tåget – de starkas tåg. Kanske är det sista avgången. Skall vi hoppa på, eller skall vi stanna kvar på perrongen och hoppas på det bästa? Jag vill inte vara domedagsprofet men jag har sagt det i flera år; utan en ny arena är inte HBK en allsvensk förening år 2015 och blir det aldrig igen. Och detta trots all kompetens som ryms inom föreningen. För utan vatten kan ingen planta gro. Snart kommer tåget – skall vi hoppa på eller stanna kvar?

Örjans Vall är en institution. Vi är stolta över vår arena. Vi älskar vår arena – för den är vår. Men det är inte arenan som sådan vi älskar. Åtminstone inte jag. Nej, det är promenaden längs Nissan. Den promenad som kanske tar sin början inifrån stadskärnan via anrika Hotell Mårtensson – redan min mamma dansade där i sin ungdom – genom ståtliga Norre Port och vidare genom Norre Katts park. Blicken ut mot vattnet som flyter lika varsamt som det alltid har gjort. Den prunkande Laxön som vilar så fridfullt i det våta, som nästan ser ut att ligga där och guppa i all försiktighet på de knappt märkbara krusningarna. Den strida strömmen av folk, alla i samma riktning. I riktning mot det som förenar oss – HBK.

Och allt detta skulle ni och jag ha kvar, och tänk så mycket mer vi skulle få. Självklart skall HBK bygga en ny arena, självklart skall den ligga vid Nissan och självklart skall kommunen sträcka sig långt för att bistå. 

HBK presenterar nu en byggplan. En genomarbetad, färdigfinansierad byggplan utan betydande finansiella åtaganden från Halmstads kommun och i min värld är det enkelt. Nu får Halmstads kommun bekänna färg. Är Halmstad en problem- eller lösningsorienterad kommun? Vill Halmstad våga och vinna – eller förlora?

If there’s a will, there’s a way, brukar man säga. HBK har lösningen och nu undrar vi – har kommunen viljan?

Daniel Zell2006-12-22 07:00:00
Author

Fler artiklar om Halmstads BK