Arbetsgivare: IFK Göteborg, del 2
Alltid Blåvitt fortsätter sin serie "Arbetsgivare: IFK Göteborg". Blåvitts Lena Mattsson-Wall berättar om sitt jobb på Kamratgården:
- En normal vecka innebär aldrig mindre än 50 timmar, berättar Lena för Alltid Blåvitt.
Alltid Blåvitt är nyfikna på människorna bakom laget IFK Göteborg. Ordförande, tränare och sportchefer är ofta i rampljuset, men vilka är de andra som jobbar med att få IFK Göteborg att fungera? I en serie artiklar ska vi ta upp människorna bakom Blåvitt. Denna gång har vi intervjuat Blåvitts administrativ chef med ansvar för ekonomi - Lena Mattsson-Wall.
Vad gör du på Kamratgården?
- Jag ansvarar för den ekonomiska redovisningen och administrationen för IFK och dess dotterbolag. Det innebär allt från budget till bokslut, personaladministration och löner, administration runt såväl Elittruppen, Fotbollsakademin, sponsorer och andra delar inom föreningen. Jag rapporterar direkt till klubbdirektören samt till såväl huvudstyrelse som dotterbolag. Dessutom tillkommer personalansvar för kansli och kök/servering.
- En arbetsdag kan se väldigt olika ut. Egentligen vet man aldrig vad som väntar. Det kan vara allt från avtal till ekonomiska utredningar, kontakter med ungdomsledare och myndigheter. Arbetet sträcker sig över en skala som är oerhört stor och det är inte helt lätt att beskriva en dag.
- Jag lägger ner många timmar i veckan på arbetet. En normal vecka innebär aldrig mindre än 50 timmar. Är det mycket att göra sticker det snabbt iväg. 12 timmar om dagen är inte ovanligt om jag säger så.
Vad har du för bakgrund?
- Jag är blåvit av födsel och ohejdad vana. Farmor kunde alltid se om "Kamraterna" (på den tiden sa man ju aldrig "Blåvitt") förlorat eller vunnit när pappa kom hem efter matcherna. Hoppade han fram längs gatan och sjöng på en bit var veckan räddad, hängde han med huvudet var det bäst att ligga lågt. Då var veckan förstörd.
- För mig finns inget alternativ. Det finns tre lag i Göteborg: Blåvitt, Kamraterna o Änglarna! Det är min devis.
- Efter studier i Uppsala flyttade jag tillbaka till Göteborg 1988. Arbetade i fastighetsbranschen fram till dess att jag började arbeta på IFK 1997.
- Under fyra år arbetade jag på sponsorsidan med både ekonomi, löner, avtal och aktiviteter. I samma veva öppnades butiken i Nordstan och Sportskadekliniken och även dessa delar hamnade hos mig vad gäller ekonomi mm. När förre kamreren gick i pension 2001 tog jag även över hans arbetsuppgifter inom föreningen.
Hur trivs du?
- Jättebra. Det är en mycket speciell verksamhet, mitt emellan företag och ideell förening. Till omsättningen är vi som ett medelstort företag med allt vad det innebär men till formen är vi till största delen en ideell förening som bedriver näring. Vi är oerhört noga med att sköta allt korrekt och det är mitt arbete att se till att vi gör det.
Du har varit anställd av Blåvitt i ett antal år nu, ge oss din syn på hur det fungerar i klubben.
- Det som verkligen slog mig under min första tid var att praktiskt taget alla människor har ett förhållande till IFK Göteborg. Och då spelar det ingen roll om man talar med någon här i stan eller i Haparanda. Vi har ett oerhört starkt varumärke efter våra framgångsrika år.
- Förra året var ett år som förhoppningsvis aldrig kommer tillbaka.. Det var en oerhört press under hösten med all dramatik kring kvalet som kulmen. Man tror kanske att det bara är laget och ledarna som känner av sådant men jag kan försäkra att vi alla som finns runt laget kände av både det externa och interna trycket.
- Det känns bra med Mats Persson på plats som klubbdirektör det vill jag verkligen understryka.
Blåvitt, till skillnad från vissa andra lag i Göteborg, hör man aldrig talas om när det gäller obetalda planhyror och skatteskulder. Är det dig vi har att tacka för detta?
- På ett sätt är det ju det eftersom det är jag som ser till att betalningarna går iväg! Man skall ju inte glömma att IFK, trots sista årens stålbad, ändå har haft en stabil ekonomi om man jämför med andra klubbar. Vi är en skuldfri förening och jag tycker det är oerhört viktigt att vi betalar i rätt tid och gör rätt för oss.
Vilket ungefärligt resultat vi kan förvänta oss jämfört med budget i år och vad är budgeterat resultat nästa år?
- Vi har en policy och det är att det är klubbdirektören alternativt ordföranden som uttalar sig om allt som har med ekonomi att göra. Detta har inneburit att samtliga media slutat kontakta mig (tack för det) när det gäller ekonomiska uttalanden. Alltså får ni prata med Mats Persson alternativt Bengt Halse om denna delen.
Spelarförsäljningar och spel i Europa var något som fanns med i budgeten för några år sedan, finns detta fortfarande kvar?
- Nej, det är ingenting vi budgeterar.
Blåvitt har ju tidigare haft svårt att klara budgetmålen. Vilka är svårigheterna att budgetera i en fotbollsklubb? Vad är det som kan inverka och ändras vilket gör att det går bättre alt sämre än förväntat?
- Det är mycket som kan slå fel. Ta bara matcherna. Det räcker att det regnar ett par matcher i följd för att publikintäkterna skall rasa. Skiner solen kommer publiken. Har vi vunnit alternativt förlorat några matcher i rad påverkar det direkt. Förändringar i truppen under året påverkar direkt resultatet. Jag skulle kunna ge många exempel.
Vem i IFK Göteborgs styrelse har du mest kontakt med?
- Jag jobbar nära många i styrelsen. Bengt Halse (ordförande) och Jan Nilsson (kassör) så klart, men även Conny Blessner som är ansvarig i styrelsen för Fotbollsakademin. Tore B Carlsson, (sekreterare i styrelsen) är advokat och en person som får många samtal. Kaj Thorén (vice ordförande) av och till. Nu har jag snart nämnt allihop!
Har du någon favorit bland spelarna?
- Skulle jag aldrig våga svara på! Jag tycker de är kanon allihop!