Arbetsgivare: IFK Göteborg, del 3

Alltid Blåvitt fortsätter sin serie "Arbetsgivare: IFK Göteborg". Blåvitts Johan Sandberg berättar om sitt jobb på Kamratgården:
- Som sjukgymnast är det ett fantastiskt bra jobb, berättar Johan för Alltid Blåvitt.

Alltid Blåvitt är nyfikna på människorna bakom laget IFK Göteborg. Ordförande, tränare och sportchefer är ofta i rampljuset, men vilka är de andra som jobbar med att få IFK Göteborg att fungera? I en serie artiklar ska vi ta upp människorna bakom Blåvitt. Denna gång har vi intervjuat Blåvitts sjukgymnast Johan Sandberg.

Vad har du för funktion i Blåvitt?
- Jag är lagets sjukgymnast. Jag har hand om alla rehabilitering, så fort de är skadade så kommer de till mig. Man kan säga att jag ingår i medicinteamet tillsammans med Leif Svärd, Palle Davidsson och Stefan Landberg som också hjälper till.

Hur länge har du jobbat i blåvitt?
- Jag har varit här sen våren 1999.

Vad är din bakgrund?
- Jag kommer från Skåne. Uppvuxen i Hässleholm men också bott i Lund. Jag har jobbat i alperna som skidguide och läst idrottsledarskapsutbildning. Började utbilda mig till sjukgymnast 1997.

Varför blev det just IFK?
- När jag flyttade upp till Göteborg så hade jag tidigare jobbat med Lunds BK och Blåvitt behövde hjälp. Så jag blev kontaktad genom Lasse Martinsson och Leif Svärd.

Tycker du om jobbet?
- Som sjukgymnast är det ett fantastiskt bra jobb. Som idrottsintresserad är det kul att få jobba nära ett lag.

Hur många timmar jobbar du?
- Jag spenderar halva min tid här på Kamratgården och halva min tid på IFK-kliniken så det tar mycket tid. Men det är bara skoj. Matcher och träningsläger är man ju med på och det tar också tid.

Vilken är det vanligaste skadan?
- De vanligaste skadorna är muskelskadorna. Men knän är ju de absolut farligaste skadorna. De tar mest stryk och de tar lång tid att läka.

Kommer det att bli värre nu när konstgräs blir vanligare?
- Det kan jag inte riktigt uttala mig om. Det är lite för nytt ännu. Vad man har hört är att vissa tycker att det var bättre för knäna medan vissa tycker att det är sämre. Fördelen med vanligt gräs är ju att det släpper vilket inte konstgräset gör. Men jag vågar inte säga om det är farligare än vanligt gräs.

Ljumskskador verkar vara vanligt hos många andra lag, men IFK har klarat sig bra från den typ av skador. Har du någon förklaring till det?
- Vi har ju lagt träning så att den inriktas mycket på att undvika att få skador. Ljumskskador är egentligen en överbelastningsskada. Där har vi gjort allt vi kan för att undvika detta, till exempel har vi ändrat lite på fysträningen för att motverka detta. Detta har gett ett mycket bra resultat och vi har fått bort många ljumskskador. Vi har dessutom en policy att om de känner av ljumskarna så plockar vi av dem med en enda gång eftersom just de skadorna är väldigt besvärliga.

Hur sköter ni er vidareutbildning?
- Framför allt så läser man mycket. Men jag har även varit utomlands, jag var hos bland annat hos Arsenal i våras. Jag har även en nära kontakt med några sjukgymnaster som jobbar i Allsvenskan. Sen så får jag ju se väldigt många skador i mitt andra arbete på IFK-kliniken. Så man pratar med kolleger, tittar på hur andra klubbar jobbar och lär sig genom studier. Det viktigaste är kanske att kontakta andra klubbar för att kolla hur de jobbar, det lär man sig mycket på.

Hur ser skadeläget ut för närvarande i truppen?
- För närvarande har vi inga direkta skador. Marino kör rehabträning för sin rygg det går framåt. Bengan och Rickard tar det lite lugnt för närvarande, de har inga direkta skador men har haft lite småskador. Småblessyrer finns ju alltid och nu är ju en bra tid att ta hand om dem.

När tror du Marino är i spel igen?
- Förhoppningsvis så har vi honom i fotbollsträning i mars. Det är ju en stor operation han gjort så vi håller tummarna att det skall gå bra.

Jonatan Gråsjö2003-12-05 10:00:00

Fler artiklar om IFK Göteborg