Om att sälja sin själ- del Ett
JonasB levererar här lite synpunkter på Billy R´s gästkrönika som i sin tur var en reaktion på Roberts funderingar.
Billy R skriver i en mycket bra krönika att det finns två vägar att välja:
Att vara mer kommersiell och vara beredd att sälja klubbens själ, eller att vara kvar i folkrörelseidealet, men då går det åt helvete sportsligt.
Jag skulle vilja påstå att det inte är de valen vi står inför i framtiden. Jag tror inte att det idag finns någon ledare i en elitklubb i fotboll som inte inser att det krävs ett ekonomiskt sinne och kommersialism för att driva en elitklubb på ett lyckat sätt. Jag tror det finns ytterst få Hammarbyare som inte inser det eller har något emot att klubben är kommersiell. Dessutom går det inte att bortse från att föreningar idag baserar stora delar av sin verksamhet på ideella insatser. Det finns alltså ingen motsats mellan kommersialism och folkrörelse. Båda måste leva sida vid sida för att man ska lyckas.
Den misslyckade modellen som utgår från folkrörelseidealet skulle se ut så här:
"Den ena håller fast vid ett folkrörelseideal där föreningsprofiler och klubblegendarer är de som bär fanorna högst. En ideell styrelse driver arbetet i klubben, ofta lett av en traditionell "stark man" som genom kontakter med kommun och liknande driver verksamheten med ganska blygsamma men väldigt hängivna mål".
Det är lustigt för det är ju Färjestad, Sveriges bästa hockeylag, med Sveriges bästa hockeyarena, med Idrottssveriges bästa ekonomi med 50 miljoner i eget kapital, med Kjell Glennert vid rodret, med Bengt-Åke Gustafsson i båset, med en otroligt stark förankring lokalt(Värmland). Man har lyckats att kombinera folkrörelseidealet med en utpräglad kommersialism.
Den lyckade modellen för framgång skulle vara:
"denna andra modell är en organisation som är medveten om vilka krafter det är som rör sig i ett samhälle styrt av kapital och försöker få klubben att nå högsta möjliga vinst med så lite förlust av icke-monetära värden som möjligt".
Det Billy R glömmer att de två starkaste icke-monetära värdena är klubbens varumärke och supportrarna. Det är en logisk kullerbytta. Du kan inte tära på ditt varumärke och dina supportrar utan att förlora på det ekonomiskt. Att vårda varumärket och supportrarna är det bästa sättet för att nå framgång.
För den som driver en elitklubb i fotboll idag är det avgörande att förstå att man säljer ett engagemang och inte en produkt. Även om det är viktigt att spela en vinnande fotboll så är produkten inte värd mycket utan engagemanget, se skillnaden mellan Bajen och klubbar som BP och Café Opera. Det är viktigt att ha ledare som är kommersiellt driftiga, men som samtidigt har en förståelse för att verksamheten till stora delar baseras på ett engagemang.
Den svåra frågan är var gränsen går mellan att vara kortsiktigt kommersiell eller långsiktigt kommersiell. Vart den gränsen går är omöjligt att säga. Vart går gränsen för företaget som dumpar miljöavfall precis innanför den lagliga gränsen? Hur värderar man förlusten i att investera i en ny reningsverksamhet mot skadan på varumärket på sikt? Det är omöjligt att säga. Men i de situationerna ska man kanske fundera över att det finns värden som inte går att mäta i pengar. Precis som det för oss som privatpersoner finns saker som vänskap, lojalitet, respekt, moral som inte har något ekonomiskt värde finns det värden för organisationer och företag som inte går att mäta i pengar. Socialt engagemang är ett sådant värde för en förening. Det gör det lite lättare att göra ditt val mellan att vara lång eller kortsiktig. Det är klart ju mer pengar du kan göra kortsiktigt desto mer frestande är det att vara kortsiktig.
Jag tror att det krävs ledare som befinner sig i båda världar. Som har förmågan att vara både kortsiktiga och långsiktiga. Ledare som förstår att när du spelar Kenta inför ett derby så gör du det inte bara av nostalgiska skäl. Du gör det av kommersiella skäl också. Du säljer skivor, kanske t-shirts. Du bygger ditt varumärke genom att stärka identitet, klubbkänsla, gemenskap och lojalitet. Ledare som förstår att du kanske tjänar mer på det än att spela företagsjinglar fram till avspark.
fortsättning i del 2 här.