Nanne Bergstrand
"Om du tittar för mycket i backspeglen så kör du av vägen"</i><br> <b>-Nanne Bergstrand, 2007.</b>

Nanne Bergstrand

Kalmar FF har haft stora framgångar i allsvenskan de senaste säsongerna och det är till väldigt stora delar en persons förtjänst. Möt mannen som inte bara har satt sin prägel på laget utan på hela föreningen, möt Nanne Berstrand.

Nanne Bergstrand står i dörröppningen till sin femte raka säsong med Kalmar FF och för fjärde året i rad ligger det en ny allsvensk säsong och väntar bakom tröskeln. Det har varit en framgångssaga ingen levande individ med någon form av sunt förnuft trodde var möjlig för bara några år sedan, inte ens Nanne själv. Och han håller med om att det har gått bättre än förväntat.
– Absolut, vi trodde nog inte att vi skulle hitta en strategi som var så bitande mot de andra och att vi skulle klara av detta så pass bra som vi gjorde.

Odiskutabelt är det så att Nanne har en oerhört stor del i de senaste årens fina prestationer vilket åtminstone delvis kan ha sin förklaring i att hans roll i föreningen inte ”bara” är begränsad till den sportsliga delen.
– En av anledningarna till att jag är här så pass länge är ju att jag är med och påverkar mer än bara själva tränarjobbet. Jag är med i den långsiktiga processen, det är det som tilltalar mig och gör att jag kan ha ett längre perspektiv på det.

Tror du att du generellt har ett större inflytande än vad andra tränare har i sina klubbar?
– Absolut, och det gör att det blir ett närmare samarbete vilket ökar förutsättningarna för att hela föreningen ska dra åt samma håll. Att det är harmoni i föreningen är jätteviktigt om man ska skapa resultat. Den dagen styrelsen och jag har olika syn på hur det här ska bedrivas i framtiden då är det dags att gå vidare.

Nannes kontrakt med Kalmar FF sträcker sig över säsongen 2009, men det finns ingenting idag som motsäger att han skulle kunna förlänga sitt kontrakt ytterligare efter det.
– Nej, det här är ett bygge och jag vill bygga färdigt. Och det här bygget är långt ifrån färdigt, jag går väldigt mycket på framtida bilder och de finns fortfarande.

Det primära bygget är naturligtvis lagbygget, något som Nanne liknar vid att lägga pussel. Då detta pussel, så vitt vi erfar inte existerar i någon fysisk mening ber vi honom beskriva pusslets svårigheter med tanke på bitar som försvinner och tillkommer och inte minst hur pusslet ser ut inför säsongen 2007.
– Det är framförallt ett intressant pussel. Vi har ett lite smalare pussel i år, förra året hade vi väldigt mycket spelare eftersom vi spelade både Royal League och Intertoto. I år har vi en trupp som är betydligt jämnare men också något tunnare och därför är det viktigt att vi inte får för mycket skador. När det gäller pusslet i övrigt så blir det aldrig färdigt, jag fick göra en ganska stor omkastning på sommaren under det första året i Superettan. Vi var ju med i toppstriden men vi klarade inte av att spela den typen av fotboll som jag ville spela. Så vi fick sätta ner hälarna ordentligt för att skapa resultat och hitta ett kortsiktigare men som jag visste skulle vara ett effektivare sätt att spela. Jag hade nog för höga förväntningar på spelarna att de skulle klara av att spela den typen av fotboll som jag trodde att de skulle kunna göra vid den tidpunkten.

Det fick alltså bli någon sorts kompromiss av vad du ville och vad spelarna klarade av?
– Så är det ju ofta när man kommer till nya klubbar, alltså att man har en bild av hur man vill att fotboll ska spelas. Samtidigt måste man ju vara medveten om vilken situation man befinner sig i, hur många bolltrygga spelare har vi? Jag hade nog en förväntning att bolltryggheten skulle vara lite större än vad den var. Den här säsongen har vi däremot den bolltryggaste gruppen vi har haft hittills vilket ökar förutsättningarna för att kunna utveckla fotbollen ytterligare.

Kalmar FF kommer med andra ord allt närmare ditt sätt att spela fotboll?
– Ja.

Hur skiljer sig din roll som tränare under försäsong jämfört med matchsäsong samt när båda förhållandena råder, som till exempel vid spel i Royal League?
– Den stora skillnaden är att vi nu bara jobbar med förberedande saker. När du spelar både Royal League, Intertoto och Allsvenskan så krävs det ett mycket större förberedelsearbete av själva motståndaren. Det handlar om kartläggning och att skapa bilder för spelarna, plocka ihop bilder av motståndarens svagheter och styrkor. Nu handlar det mer om att bygga upp laget fysiskt och att preparera sig med lite teambuilding och annat för att göra laget starkt.

Nanne Bergstrand är synnerligen noggrann i sina förberedelser inför matcher. Detta gäller inte minst vid kartläggning av kommande motståndare. Att man som motståndare kartläggs är naturligtvis ingen hemlighet därför undrar vi hur ofta det, i detta det gröna fältets schack inträffar att man överraskas av att motståndaren inte spelar som förväntat.
– I Sverige händer det inte så ofta, det är därför det är så intressant med de internationella matcherna för där är det lite större flexibilitet. Det har blivit mer olika spelmodeller i Sverige och det är ju intressant ur ett tränarperspektiv. Men om man säger att motståndaren kommer med en annorlunda uppställning och om det är någonting som hotar dig väldigt mycket så måste du ju korrigera det direkt och försöka få ut det till dem på planen. I det normala halvtidssnacket handlar det mer om att utnyttja de svagheter man sett hos motståndaren och som kan passa våra spelare. För det handlar ju lika mycket om våra egna resurser, var finns de? Var kan vi hota någonstans? Det är det man bygger upp innan match också, att utnyttja våra styrkor för att kunna slå sönder deras.

Hur pass flexibelt är dagens Kalmar FF när det kommer till att snabbt ändra spelsätt?
– Vi har byggt vårt spel på att det ska vara ett flexibelt spelsystem. Därför känns det inte lika viktigt för oss att ändra utan vi ska kunna använda oss av vårt spelsystem oavsett vilka motståndare vi har, vi flyttar bara lite pjäser. För mig är det intressantare att hitta en spelidé och sedan kan den spelidén innehålla växlingar mellan olika spelsystem. Vi växlar mellan 4-4-2 och 4-2-3-1 när vi spelar och det är för att kunna utnyttja spelkvalitén och beroende på vilka vi möter. Man måste också avväga om vi kommer att vara bättre än dem i den här matchen? Vilken förväntad matchbild är det? Man ska inte tro att man har facit till allting, det dyker upp nya situationer som aldrig har dykt upp tidigare och det gör det här jobbet intressant. Därför gillar jag de internationella matcherna mycket för att det blir mycket mer ett taktiskt spel jämfört med de allsvenska matcherna, där lagen känner varandra mycket bättre.

Om vi övergår till den teoretiska delen så är vi lite nyfikna på hur nya idéer växer fram och presenteras för gruppen. Sover du med ett anteckningsblock på nattduksbordet om du skulle vakna mitt i natten för att du har kommit på en ny frisparks- eller hörnvariant?
– Just vid fasta situationer tror jag att det är oerhört viktigt att hitta nya varianter och jag tillhör väl de tränare tror jag som tittar på mest fotboll. För mig är det viktigt att hålla mig ajour.

De som besökte Fredriksskans under förra säsongen fick bekanta sig med den något speciella Lilleströmmaren, ett slags följa John tåg som användes flitigt vid framförallt hörnor. Även ledningsmålet mot Hammarby på Söderstadion tillkom efter en intränad variant.
– Det var en gammal Liverpoolare från 80-talet. Alltså ju fler möjligheter du kan ha i samma frisparksvariant ju bättre är det ju och det är där man framförallt kan hitta saker. Efter tiden i Helsingborg så hade jag ett friår då jag hjälpte förbundskaptenen med att titta på de svenska proffsen. På det viset fick man också en chans att se den europeiska fotbollen live, det har man aldrig tid till annars. Då såg man vilken utveckling som är igång i Europa, det är väldigt mycket mer snabbhet och individuell skicklighet. Det i sin tur har att göra med att fotbollen idag har blivit globaliserad. Vi har fått in fler afrikaner, fler sydamerikaner och de besitter också de här kvalitéerna på ett bättre sätt än vad vi gör här. Mixen är väldigt intressant – att hitta mixen mellan den svenska trygghetsmodellen och där du får in en större teknisk skicklighet.

Vill man då egentligen anpassa de utländska spelarna till den svenska modellen fullt ut?
– Det får inte bli så att man fördärvar deras egenskaper, men däremot så behöver bägge grupperna närma sig varandra. Därför är det viktigt att få de brasilianska spelarna att förstå hur fotbollen är i Sverige, och vad de kan använda och få nytta av. Jag menar de flesta av våra brassar har ju inte varit bra det första halvåret jämfört med hur de har varit senare. Det gäller Ari också, det var skillnad på honom om vi jämför våren och hösten. Det är ju därför jag åker till Brasilien, dels för att hitta spelare men också för att lära känna kulturen och hur de tänker, det är också viktigt.

Nu har ni dessutom adderat en fransman till truppen, fungerar kommunikationen tillfredsställande i gruppen tycker du?
– Någon av dem har kunnat engelska och då är det ju hyfsat enkelt, annars är det ju via tolk. Men det är svårt under match, då måste man kalla dem till sig eller så har du vissa nyckelord som du använder och kan ropa ut på planen. Man ska ju komma ihåg att mycket av det här förberedelsearbetet är gjort på träningarna. En sådan spelare som Cesar till exempel, som har varit här länge, han vet ju direkt vad som gäller när jag ropar något ord till honom. Fransmannen förstår engelska, han har svårare att uttrycka sig men han går och läser både svenska och engelska.

Det förhandlas om ytterligare förstärkning från Brasilien i form av en fjärde spelare, en ren säkerhetsåtgärd med tanke på Fabios skadebekymmer eller en eventuell spelarförsäljning?
– Vi har inte ställt det mot Fabio, vi har inte kunnat göra det eftersom han används mer som yttermittfältare. I så fall får vi flytta på Cesar och det är jag inte så jätteglad åt att göra i första läget. Men de elva bästa fotbollsspelarna är ju inte det bästa laget, det gäller ju att hitta det bästa laget och just nu är det med Cesar bredvid Ari centralt. Syftet med det här har varit att hitta en fjärde forward som kan gardera upp forwardssidan, vi har David Elm, vi har Cesar och vi har Ari och sedan har vi Amar i B-laget som inte är färdig på långa vägar ännu. Vi vill ha en spelare, helst en lite yngre som kan klara av den situationen. Hade vi valt en etablerad, färdig spelare så hade det kunnat bli problem eftersom det bara är tre som får spela.

Av de tre som tydligen är aktuella har du bestämt dig för vem du helst ser i Kalmar FF?
– Det finns en rangordning men sedan är det ju en fråga för styrelsen.

Det har värvats spelartyper som vi inte varit bortskämda med tidigare säsonger, en storväxt anfallare, en renodlad kantlöpare…
– Pussel! Men man ska vara medveten om att vi inte har jagat de här extrema kantspelarna för de är på väg att försvinna i den moderna fotbollen. Kantspelet kommer ytterbackarna att stå för i framtiden. Däremot så vill vi ha snabbhet, det är det jag har tittat på när det gäller Ingelsten. Snabbhet så att man kan ta sig in bakom backlinjen, vi har inte så många sådana spelare idag. Sedan kan man ju inte ha alla centralt men de flesta målgivande passningarna slås i ytan framför mittbackarna och bakom innermittfältet. Den ytan kallar vi den gyllene ytan och det är den vi vill komma åt med kombinationer. Vi gör väldigt många av våra mål från den ytan, det startar där med någonting och sedan så händer det saker.
Inom Kalmar FF talar man helst om att etablera sig i allsvenskan och att föreningen har långsiktiga mål. Det är naturligtvis en sund inställning inte minst med tanke på tidigare år. Men i takt med att framgångarna kommer ökar publikens och förmodligen även sponsorernas krav på topplaceringar. Hur påverkar det Kalmar FF att ”snacket på stan” i dagsläget ligger närmare SM-guld än en möjlig degradering till Superettan?
– Men man ska vara medveten om att vi fortfarande är i den situationen att marginalerna är små när det gäller skador innan vi kan få slåss för vår existens. När man sätter mål så utgår man ju ifrån att alla alltid är friska men så fungerar det ju inte i fotbollen. Vårt mål i spelartruppen är den övre halvan, vi har gått från att etablera oss till övre halvan. Men SM-guld och så vidare, det är så mycket som ska passa exakt och vi kan inte ha det som… Vi spelar för att vinna varje match, men att gå ut och säga att vi ska vinna SM-guld kan vi inte göra.

I år är det bara ett lag som får lämna allsvenskan, tror du att det kan påverka lag att ”våga spela ut” på ett annat sätt för att de bedömer risken att åka ur som minimal, och kan vi på så sätt få en väldigt oförutsägbar säsong i år?
– När du har kommit en bit in i säsongen tror jag att det kan ha en påverkan med just det här att våga släppa loss lite, att resultatjakten inte är riktigt lika tydlig hos flera lag. Men hos de som är inblandade i topp- och bottenstrid kommer det att inte att vara någon skillnad.

Utökningen till 16 lag i allsvenskan, enbart positivt?
– Jag är positiv och det beror på att vi behöver fler matcher. Vi var det lag som spelade flest matcher förra säsongen och det är oerhört nyttigt att göra det. Sedan är man rädd för att det ska bli stora skillnader men titta på de andra europeiska ligorna, där är det skillnader så det ligger inte på det planet riktigt. Vi behöver längre säsonger och fler matcher och då kommer vi tillbaka till arenafrågan. Vi behöver också arenor som kan hantera detta, det är ju på gång i Sverige och detta kan hjälpa till att driva på arenafrågorna ytterligare.

Ser du några problem i att byta arena mitt under brinnande säsong?
– Nej, alltså att komma till den här arenan har alla i föreningen sett fram emot så mycket så det är bara positivt att göra det. Då är det mer negativt om det visar sig att det blir förskjutet av någon anledning. Framtidstro är något av de starkaste krafterna som finns och det ger så mycket ringar på vattnet, det är jätteviktig att ha. Förutom att arenan är kopplad till ekonomin i slutändan för ska du vara med och slåss i allsvenskan så gäller det att ha en plånbok så att du kan matcha även där.

Konkurrenssituationen i spelartruppen ökar år för år och omsättningen av spelare blir större. Detta borde rimligtvis medföra att det finns olika personliga prioriteringar inom laget. Att det är viktigare för vissa att Kalmar FF vinner matcher medan andra sätter den egna prestationen i främsta ledet då man kanske ser Kalmar FF som en mellanlandning i karriären.
– Därför är det så enormt viktigt vilken miljö det är i ett omklädningsrum och i gruppen överhuvudtaget, inte bara spelartruppen, så att de yngre spelarna fostras in i ett tankesätt. Det är också oerhört viktigt att de informella ledarna som alltid finns i en grupp talar tränarens språk vilket görs på ett väldigt bra sätt i Kalmar FF. Då får man en miljö där alla drar åt samma håll för vi har ju också en liten övertro på konkurrens och att det är saliggörande i alla moment. Det är kombinationen av konkurrens och samarbete i ett fotbollslag som är det maximala, och det är den man måste eftersträva. Har vi inte samarbetet så blir det ju slitningar åt olika håll. Då drar vi inte åt samma håll längre och då kan du inte ha den höga verkningsgraden som vi har. En av de fördelar vi är ju att vi har en högre verkningsgrad än många andra klubbar. Detta beror på att vi dels har en strategi som många inte har och att vi har den här blandningen av konkurrens och samarbete.

Vem blir nästa Kalmar FF-spelare i landslaget och vem borde redan ha fått chansen?
– Vem som borde ha fått chansen det vet jag inte ska jag säga dig, jag har egentligen inga synpunkter på det. Om jag sätter mig själv i situationen som förbundskapten så beror det ju helt enkelt på hur jag vill spela.

Nanne Bergstrand – Nästa förbundskapten?
– Nej, jag vill inte ha det jobbet, det är alldeles för lite tid att jobba med spelarna. I mitt ledarskap är det viktigt att kunna påverka på olika sätt. Om tio år har vi inga träningslandskamper längre, de enda träningslandskamperna som kommer att finnas om tio år är de precis innan de stora mästerskapen. Klubblagsfotbollen blir starkare och starkare med mer och mer matcher och det kommer att ha företräde.

Hur ser du på den kommande säsongen jämfört med de tre senaste?
– Kalmar FF årgång 2006 jämfört med årgång 2004 är två helt skilda saker i sättet att spela. Det första året i allsvenskan spelade vi extremt taktiskt hela tiden och väldigt mycket på motståndarens misstag. 2006 så hade vi betydligt mer eget spel och om man tittar på hur målen tillkom så är det väldigt många bra kombinationer innan själva målet. Men det är ju en avvägning (beroende på fler insläppta mål), hur mycket du kan gasa innan du måste bromsa. I år ska vi fortsätta att utveckla anfallsfotbollen och försöka bli bättre på att få avslut på våra anfall, vi ska också bli bättre på att döda kontringar. Vi kan inte släppa in hur mycket mål som helst och tro att vi ska ha framgång.

Jag behöver hjälp med en fyrsiffrig kod som du får tolka hur du vill. De första tre siffrorna är givna, men jag vill att du väljer den sista siffran. Koden är 5-3-5-?
– Ja, sätter jag 14 där så blir du inte glad va?

Nej, då blir det ju en femsiffrig kod. 
– Eeeh, vi sätter en trea igen.

Någon som säger emot?

Stefan Kappers2007-02-09 15:00:00
Author

Fler artiklar om Kalmar FF