Jakten på Allsvenskan, dag 430 - Artikelserie: IFK och nya Parken, del 1
Fredrik Ringborg, marknadschef för IFK Norrköping.

Jakten på Allsvenskan, dag 430 - Artikelserie: IFK och nya Parken, del 1

Parkens Vita Hjältar har träffat IFK Norrköpings marknadschef Fredrik Ringborg. Vi talade om nya Parken, sponsorerna och om IFK:s supportrar. Vi kommer i ett antal artiklar framöver att avhandla dessa ämnen. Först ut är IFK och nya Parken.

Jag sitter på mitt kontor och jobbar. Bland alla koppar, halvfulla med kaffe, ringer IFK Norrköpings marknadschef Fredrik Ringborg. Han säger att PVH:s intervju med Magnus Samuelsson har satt skruv i klubbhuset och hos Norrköpings Tidningar. Men han kommenterar det inte vidare, utan undrar bara om vi kan skjuta upp intervjun några timmar till senare på kvällen. Dotterns baskettränare är sjuk – och någon annan måste hoppa in och coacha laget.

Efter vikariatet som baskettränare, möts vi upp utanför klubbhuset på Ektorpsgatan i Norrköping. Efter att ha blivit bjuden på vatten och bröd kör vi igång intervjun på Fredriks kontor. Det givna samtalsämnet blir till en början Parkenbygget. Om bygget kommer igång någon gång, vill säga. Bland annat har Folkpartiet – partiet som ”står upp för Norrköping” – sagt nej till kalkylen för nybygget av Parken, delvis beroende på att man anser att Parkenbyggets kostnader istället ska läggas på till exempel grundskolan.
- Det tror jag att man kanske gör mer av ideologiska skäl, än utav övertygelse om något annat. Det är min tolkning, säger Fredrik.

Ett inriktningsbesked har tagits i frågan om nya Parken, men att det skulle ta så lång tid att fatta ett definitivt besked trodde inte IFK Norrköping. Men om den politiska processen framöver går som man önskar, hoppas man att ett slutgiltigt besked kan komma under sena våren 2007.
- Då kan det vara möjligt att politikerna känner sig mogna att ta ett beslut. Men arbetat fortgår, men det tar lite längre tid än man kanske trott.

Accepterar inte politikerna IFK Norrköpings kalkyler, kan det givetvis bli så att IFK Norrköping behöver skära ned i denna, och först därefter kan ett bygge komma igång.
 
”Näringslivet i Norrköping ställer upp”
Folkpartiet menar dessutom att IFK Norrköping behöver en större uppbackning från sponsorer innan Parken byggs, samt att arenan borde byggas först när IFK är i allsvenskan. Att IFK inte har stöd av sponsorerna, avfärdar Fredrik Ringborg.
- Sponsorerna till IFK Norrköping gör idag en otroligt stor insats. Jämför vi oss med allsvenska lag har vi mycket goda sponsorintäkter. Så näringslivet i Norrköping ställer upp.

Och att vänta med att bygga nya Parken till dess att Kamraterna spelar allsvenskt igen, tror inte Fredrik är ett alternativ. För att vara ett bra fotbollslag krävs det att man har en hög omsättning, vilket är något som är svårt att få utan en ny arena. Fredrik menar att det finns ett tydligt samband mellan sportsliga och ekonomiska resultat.
- Tittar man på topp fem-lagen i Allsvenskan senaste åren, är det också de som omsatt topp fem. Det är samma sak med dem som ligger i den nedre delen av tabellen, de har sämst omsättning.

2006 omsatte IFK Norrköping omkring 28 miljoner kronor. I år räknar man med att höja den siffran något, till uppemot 30 miljoner. Ett allsvenskt avancemang skulle automatiskt generera i att vissa centrala inkomstavtal ökar, och IFK skulle då omsätta omkring 40 miljoner – en siffra som i dagsläget innebär att man tillhör ekonomibotten i Allsvenskan. Teoretiskt skulle det alltså betyda att IFK kommer att ramla ur igen redan första säsongen i den högsta serien.

För att stå sig väl ekonomiskt i den allsvenska konkurrensen, är det därför viktigt att införa ett till affärsområde – en modern Idrottspark, som uppfyller de krav som finns på en modern arena idag.
- De föreningar om fem år som inte har en ny arena kommer sakna den intäktsmöjligheten. Då har man enbart tv-rättigheterna och man har intäkter från biljetter och sponsorer.


Klassiska Idrottsparken håller inte längre måttet.

IFK Norrköpings kunder – sponsorer, eller ”samarbetspartners” om man väljer att använda ett modernare ord – efterfrågar idag en ökad bekvämlighet på Idrottsparken. Man önskar också ha ökad möjlighet till konsumtion, men även så triviala ting som att gå på toaletten verkar inte vara möjligt på ett tillfredsställande sätt på dagens Idrottspark, enligt marknadschefen.
- Sådant hinner man inte idag.

Dessutom tror man inom IFK, att sponsorerna förutom att se fotboll, vill använda Parken till möten och prata affärer i en avslappnad miljö.
- Vi tycker att vi måste kunna erbjuda detta i Norrköping. I Norrköping så är det IFK som har den dragningskraft att näringslivet kan få folk att komma till möten.

Vi lever idag i ett samhälle där allting blir bekvämare, och att stanna hemma i TV-soffan –som är varm och torr – blir för många ett alternativ till att se fotboll live.
- Då måste man ha tak över läktare och allt sådant som ökar bekvämligheten. Kommer vi inte igång nu, utan väntar till vi är i Allsvenskan, så kan vi komma för mycket på efterkälken mot de som gör detta nu.

Och det är många ”som gör detta nu”. Halmstad, Malmö, Degerfors, Sirius och Kalmar är exempel på föreningar där arenabyggen är på gång. Det är viktigt för IFK Norrköping att haka på, om man i framtiden vill kunna mäta sig med de största inom svensk fotboll.

Fredrik belyser under vårt samtal vikten av en ny arena, men han är noga med att poängtera att en ny arena inte automatiskt är vägen till Allsvenskan.
- Vi kommer ju inte gå upp i allsvenskan på grund av en ny arena. Det måste ju fotbollen klara av. En arena kan aldrig ersätta fotbollen – det är kärnverksamheten. Men en arena är en möjlighet att på sikt få ännu bättre omsättning och på så sätt bättre förutsättningar för elitfotboll.

Flexibel hyra för nya Parken
En oerhört viktig och central fråga är hur nya Parken ska finansieras. Klart är att en del av kostnaden, omkring 15 miljoner, kommer att täckas genom att kommunen säljer tomter i anslutning till Idrottsparken. Kvar blir en kostnad på omkring 200 miljoner.
- Det är ju kommunen som idag har möjlighet att vara finansiär, eftersom att det är deras arena. Det innebär att finansieringen får en kapitalkostnad varje år. Och den kapitalkostnaden mynnar ut i en hyra. Vi har alltid betalat vår hyra för Parken, och det har vi för avsikt att göra i framtiden också.

Hyran kommer garanterat att höjas om en ny Idrottspark blir verklighet. IFK hoppas att man från kommunens sida kan vara flexibel gällande hyresbeloppet. Går det bra för IFK – betalar man lite mer i hyra, medan man betalar lite mindre om det går sämre.
- Även om det blir variationer i inkomst och tabelltillhörighet så är vår plan att över tid göra rätt för oss, förklarar Fredrik.

IFK räknar med att en ny arena kommer att locka en större publik till Parken. Stannar man kvar i Superettan, räknar man med något fler åskådare än 2006 års publiksnitt, som låg på 4644 personer. Det är långt ifrån de 12 000 som Folkpartiet, genom Åke Bjurhamn, tidigare i vinter skrev att det krävdes för att få ekonomin kring Parken att gå runt.

Hur Åke har räknat fram denna siffra vet jag inte. IFK själva räknar med att ett publiksnitt i Allsvenskan på 10 000 personer är nödvändigt för att man ska kunna betala den hyran som kommunen kräver.

* * *

I nästa del: Fredrik Ringborg om en eventuell utförsäljning av arenanamnet.

Kommentera gärna i PVH:s forum.

41 dagar kvar till seriepremiären.
1585 dagar sedan degraderingen.

Niklas Broweusniklas@sinnesmarknadsforing.se2007-03-06 20:07:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

 Ett utcheckat Peking föll efter slarv
Djurgårdens IF - IFK Norrköping på Telo2 Arena den 10 november 2024 15:00
Spelarbetyg: Kontraktet är i hamn!
Nedräkning pågår 10,9,8,7,6,5,4,3,2... matcher kvar i årets Allsvenska!
Spelarbetyg efter den vitala viktorian i Värnamo
Höstrysaren fortsätter för Peking!