Jakten på Allsvenskan, dag 431 - Artikelserie: IFK och nya Parken, del 2
Parkens Vita Hjältar har träffat IFK Norrköpings marknadschef Fredrik Ringborg. Vi talade om nya Parken, sponsorerna och om IFK:s supportrar. Vi kommer i ett antal artiklar framöver att avhandla dessa ämnen. Först ut är IFK och nya Parken. Idag presenterar vi den andra delen, där Fredrik berättar varför nya Parken blir så mycket dyrare än förebilden Borås Arena.
I den andra delen av "IFK och Parken", avslöjar Fredrik Ringborg att IFK Norrköping gärna säljer ut arenanamnet. Den nya arenan - som kommer bli bättre än förebilden i Borås - ska förhoppningsvis stå klar om två år.
Den första delen av artikelserien hittar du här.
Utförsäljning av arenanamnet
Många föreningar som idag bygger nya arenor väljer att sälja ut arenanamnet. Detta kan mycket väl bli möjligt i även IFK Norrköpings fall.
- Vi kommer att överväga det, berättar Fredrik för mig. Men för att IFK Norrköpings ska sälja ut arenan krävs det verkligen att man lyckas hitta en lämplig sponsor, som också kan ge arenan ett passande namn. Fredrik drar paralleller till Linköping HC och deras Cloetta Center.
Såväl Holmen Paper som Stadium är stora sponsorer till IFK Norrköping. Holmen och Stadium…Holmen Stadium, kanske?
Personligen skulle jag inte se att namnet säljs ut, men jag förstår givetvis om IFK väljer att göra det då det lär generera i stora intäkter, dels till arenabygget, men även i förlängningen. Men, visst vore det lite sorgligt om kommersialismen tar ett sådant starkt grepp över klassiska Parken…
Stort intresse för loger
En ny arena leder givetvis till många nya intäktsmöjligheter, bland annat ska en restaurang byggas, vilket jag återkommer till senare i denna artikelserie. Företagsloger är också något som IFK hoppas mycket på. VM-läktaren kommer innefatta mellan 14-16 loger, beroende på vilken byggteknik som används. Intresset är stort bland sponsorerna, främst av dem i Kamratelvan och i det övriga högre skiktet.
Sponsorerna står i kö för en loge på VM-läktaren.
Vad en loge kommer att kosta är inte beslutat, utan det blir marknaden som sätter priset (”marknadsmässigt!”). Men idag räknar man med att det hamnar på omkring 250 000 kronor per loge. Förutom att använda logerna vid match, kommer de fungera som externa konferensrum, där logeägarna kan bjuda sina kunder till känsliga möten eller liknande.
Den nya arenan ska också öka möjligheten till försäljning, vilket med dagens kiosker inte fungerar tillfredsställande.
- Folk handlar som sjutton till matchen, men på något annat ställe. Det tycker vi är synd. Den försäljningen skulle vi ha nytta av. Det gäller att få de gäster som kommer hit att ha lättillgängliga kiosker.
Nya Parken - bättre än Borås Arena
Projektet med nya Parken startade redan 2002, och sedan dess har Idrottsparksbolaget (ägare av Idrottsparken) gjort många studieresor för att titta på olika arenor. IFK har även anlitat konsulthjälp för att säkerställa att man har tänkt och ritat rätt, när man planerat för den nya arenan.
IFK har fått inspiration från arenor på Jylland i Danmark, men det är framförallt Borås Arena som har varit förebilden. Även om inte Fredrik är överdrivet imponerad av den. Bland annat är den logistiskt väldigt svår.
- Man har byggt den så att man måste gå upp för en trappa för att sen komma till ett publikplan. Det gör att det är mycket svårt att servera kiosker med godis och läsk och sådant. Man har byggt in svårigheter tycker jag. När det är mycket folk där så hinner man inte handla. Kioskerna känns inte permanenta, det känns torftigt och inte igenomtänkt placeringsmässigt. Andelen toaletter känns underdimensionerade, och låg från början en trappa upp.
En anledning till att det har blivit så här, tror Fredrik beror på att man har byggt den billigt, vilket har lett till att funktionen blivit lidande.
- Men de har fått framgång ändå. Men samtidigt tror vi att vi kan göra det ännu bättre med de lärdomar vi har fått efter att inte har varit först ut.
Borås Arena kostade omkring 150 miljoner. Kalmars nya projekt beräknas kosta kring 300 miljoner, och Malmö är ännu värre med 500 miljoner. Anledningen till att det blev så pass billigt i Borås beror delvis på att man har ett affärscentrum i ena långsidan, samt att man har haft en enorm kompetens och resurs i tidigare styrelsemedlemmar som har jobbat inom byggbranschen.
- Borås är ett unikum med avseende på hur man kunde få det så billigt. Men man förhandlade säkert betongpriser med alla sponsorer bakom sig. De har till och med skrivit en bok om bygget, berättar Fredrik.
Marknadschefen är odelat positiv till Parken-bygget.
Idrottsparken i Norrköping beräknas kosta kring 220 miljoner, och det är svårt att komma lägre tror Fredrik. Speciellt med tanke på att man vill behålla touchen av dagens Idrottspark.
- Vi har ett arv sedan 1958 att förvalta. Och vi vill ju att arenan ska fortsätta ha den stilen som den har idag. Och då får man ta hänsyn till att det kostar lite mer. Jag tror att det är förklaringen.
IFK som ägare av Parken?
Röster har höjts för att IFK Norrköping ska ta över ägandeskapet av Idrottsparken. Folkpartiet tycker till och med att kommunen ska sälja Parken till IFK för en (1) krona, och att IFK sedan står för alla arenans kostnader – men att alla intäkter givetvis går till IFK. Så här kommenterar Fredrik Folkpartiets utspel:
- IFK:s kärnverksamhet är att bedriva fotboll. Och när man gör det så behöver man en arena. Men vi är ovana och oerfarna att bygga, att äga, och att driva en arena. Samtidigt har kommunen ett stort värde i arenan, så man undrar om de kan sälja den för en krona.
Att äga och driva Parken skulle inte vara en omöjlighet menar Fredrik. Men man bör ta ett steg i taget.
- Om Parken byggs om kommer IFK att bli tvungna att lära sig hantera, marknadsföra och sälja arenan. Dessutom förmodligen sköta hela driften med underhåll. Detta tror vi att vi klarar av.
Men man känner sig inte mogen att äga arenan. Frågan är dessutom ny, ett ägandeskap av Parken har man inom IFK inte varit inne på tidigare.
- Om vi dessutom skulle äga arenan med allt vad det innebär, tar IFK på sig ett mycket stort ansvar. För tillfället tror vi att det är bäst om kommunen fortsätter att äga arenan. Samtidigt kan frågan bli aktuell i framtiden.
Klart om två år
Givetvis låter det mycket spännande och roligt med en ny Idrottspark. Inget snack om det, men det finns alltid ekonomiska risker i sådana här stora projekt. Säg att vi inte går upp på flera år, och där står vi med en ny arena utan publik och med utleda sponsorer.
- Föreningen fyller 110 år i år. Om vi inte går upp så går ju inte föreningen under. Det är klart, blir man kvar i Superettan så kommer det att innebära ett sämre ekonomiskt läge. Men i vår värld kommer allt att göras för att vi går upp i Allsvenskan.
- Och arenan blir en förutsättning för att uppfylla det målet. Så vi tänker inte i de termerna att vi ska bli kvar långsiktigt. Men i de värsta scenariona är det så att vi kommer att betala mindre till kommunen, men det hoppas vi kunna kompensera för när vi väl går upp.
IFK är bara positiva till en ny arena. Det är den känslan jag får i samtalet med Fredrik.
- Jag kan inte se något hot, utan bara fördelar. Samtidigt så vet man att IFK får en förstärkt ekonomi av det här.
Går allt som IFK Norrköping vill så är den nya arenan klar om ungefär två år. Då ska Idrottsparken vara bland de modernaste i landet, och erbjuda alla målgrupper bästa komfort och service. Det är i alla fall visionen.
Vad sägs om att inviga nya Parken lagom till den allsvenska premiären 2009?
* * *
Vad tycker du om planerna för nya Parken? Kommentera gärna i PVH:s forum!
Artikelserien fortsätter i nästa vecka, när jag är tillbaka från några sköna dagar i den vackra staden Krakow i södra Polen.
40 dagar kvar till seriepremiären.
1586 dagar sedan degraderingen.