Enkät: Säsongen 2007 - så här blir den
Trelleborg är tillbaka i Allsvenskan 2007.

Enkät: Säsongen 2007 - så här blir den

Inledningen på den allsvenska är bara runt hörnet, men hur ser de allsvenska klubbarna på den kommande säsongen? Vi har ringt ledare och spelare i de 14 allsvenska klubbarna för att pejla läget.

I denna enkät får en person från respektive allsvensk förening svara på sex frågor angående den kommande säsongen och dess förberedelser. Frågorna som ställdes var följande:

1. Vad har ni jobbat mest med under försäsongen? Och vad i ert spel vill ni utveckla mest? 

2. Hur påverkar den långa vintern era förberedelser?

3. Hur ser er trupp ut för tillfället? Är den komplett eller kommer det att tillkomma fler spelare?

4. Vilken ung spelare kan du rekommendera supportrarna att hålla ett extra öga på?

5. Hur ser du på ditt lags chanser i årets allsvenska?

6. Vilket lag vinner SM-guld?

Rikard Norling, tränare AIK
Intervjuades 08/03-2007
1. I ärlighetens namn har vi tränat på alla områden. Inget utesluter något annat och lägger man tonvikt på det andra utesluter det inte det tredje. Vi har försökt utveckla allt och vi fortsätter på vårt tidigare upplägg.

2. Jag upplever denna vinter som kort och dessutom har det inte varit så kallt. Detta har gjort att vi nästan inte har behövt ställa in ett enda pass utomhus. Plastgräset vi tränar på har hjälpt oss och tack vare det mår vi alla bra.

3. En fotbollstrupp är i ständig förändring, så även AIKs. Dock tycker jag att truppen vi har nu är väldigt slagkraftig.

4. Våra supportrar har full koll på vilka unga spelare som är bra och lovande. Vi har förstås många unga, bra och lovande spelare, men jag vill inte nämna någon specifik spelare med risk för att utesluta någon annan.

5. Chanserna vi har att uppnå vårt utsatta mål är mycket goda.

6. AIK vinner.

Claes Eriksson, tränare Brommapojkarna
Intervjuades 28/02-2007
1. Precis som alla andra. Försvar och fysik har varit vårt huvudtema.

2. Vi trivs bra på vintern. Vi trivs bra hela tiden för den delen.

3. Truppen är relativt komplett, men på denna nivå stänger man sällan några fönster. Just nu är det dock så gott som stängt, men man vet aldrig.

4. Vi har flera riktigt bra unga spelare, men ska jag välja en blir det Joakim Runnemo.

5. Vi har goda chanser. Det kommer bli svårt och vi kommer behöva all lycka vi kan få, men våra chanser är goda.

6. Elfsborg kommer att vinna.

Markus Johannesson, lagkaten Djurgårdens IF
Intervjuades 05/03-2007
1. Vi har mest jobbat upp vår fysik men också givetvis spelat in vårt nya spelsystem. Med en ny tränare kommer det ofta ett nytt system.

2. Ingenting faktiskt. Vi har haft jättestor nytta av multianläggningen på Bosön. Det har verkligen fungerat jättebra och vi är nöjda.

3. Med största säkerhet kommer det att tillkomma minst en spelare till, utöver det är vi glada över det vi har. Men truppen behövs breddas lite.

4. Efter en första acklimatisering för honom kan jag rekommendera Enrico. Han blir bra i år. Han har varit en av våra bästa spelare under försäsongen hittills vilket är lovande.

5. De är stora. Vi har mycket goda chanser att ligga i topp.

6. Där får jag nog säga Djurgården i alla fall.

Magnus Haglund, tränare Elfsborgs IF
Intervjuades 01/03-2007
1. Vi har fokuserat mest på vårt försvarsspel. Vi har förstås också pysslat med vårt anfallsspel och framförallt inläggen.

2. Detta är inte första gången vi har en lång vinter i Sverige. Vi har dock nya förutsättningar än tidigare i och med Royal League. Det har gjort att vi inte började träningen förrän i början på januari istället för i december som tidigare. Sedan är Royal League bra eftersom att man inte hinner sjunka så djupt ner formmässigt.

3. Man vet aldrig. Fotbollen är en ständigt föränderlig värld och man är ju alltid beredd på att att ta till sig bra och billiga spelare. Sedan är det på det viset att om en spelare vi har inte passar in i vårt spel eller vår modell är vi beredda att sälja honom förstås.

4. Vi har några stycken. Denni Avdic och Emir Bajrami fick känna på hetluften förra året och speltiden lär bli längre i år.

5. Vi kommer att vara ett topplag. Ett av de fem bästa.

6. Jag kan inte säga ett lag, men utöver oss är Helsingborg, AIK, Malmö och Kalmar spännande lag.

Roland Nilsson, tränare Gais
Intervjuades 28/02-2007
1. Allt, eller så att säga inget speciellt. Vi har jobbat med alla bitar under försäsongen.

2. Inget egentligen, det är ju samma förutsättningar för alla lag.

3. Truppen är ganska komplett. Vi letar kanske efter en spelare för tillfället men det är ytterst tveksamt om någon kommer att värvas.

4. Sheriff Suma. Han har potential att ta allsvenskan med storm.

5. Lika stora som alla andra. Säsongen har inte börjat än och därmed vet vi inte var alla står.

6. Svårt att säga, men alla kommer att kriga om platserna.

Per Olsson, tränare Gefle IF
Intervjuades 28/02-2007
1. Ja, mest helheten. Fotboll är en komplex sport så vi har satsat på alla delar, fysik, anfallsspel och försvarsspel.

2. I år har vi haft annorlunda förberedelser. Vi har tränat ute ända sedan den första januari då vi öppnade planen. För att ge killarna de bästa förberedelserna har vi också bokat två träningsläger. Ett i Sydafrika som vi redan varit på och ett på Cypern.

3. Komplett till antalet men till kvalité återstår att se. Vi har inte ekonomin för något stort nyförvärv.

4. Flera stycken men framförallt Jonathan Hellström som är en spännande försvarare, vår nya offensiva mittfältare från Kiruna Jonas Lantto och snabba anfallaren Johan Oremo. Dessa tre är väldigt spännande.

5. Svårt att säga, vi får se vad man räcker till. Det är definitivt en utmaning att bli stabilare i år då vi blivit av med halva vår backlinje (Patrik Karlsson till AIK och Magnus Wikström till Örebro reds. anmärkningar).

6. I första skedet trodde jag Helsingborg, men nu vet jag inte. Elfsborg, Malmö och AIK ser starka ut.

Janne Andersson, tränare Halmstads BK
Intervjuades 02/03-2007
1. Vi har arbetat mycket med vårt offensiva spel. Förra året hade vi en stor oförmåga att göra mål i förhållande till hur många chanser vi fick. Därför har vi ändrat vår spelidé lite och har nu flyttat upp fler man i planen.

2. Den långa vintern har varit mycket bra för oss då den har gett oss lugn och ro. Tidigare har vi spelat Royal League och sedan Uefacupen, detta gav oss både skador och sjukdomar, något vi har sluppit hittills.

3. Den är komplett för stunden, vi har 22 spelare som jag är nöjd med. Om något oförutsett händer, som en långtidsskada ändras läget förstås, men nu är vi nöjda.

4. Vi har ett antal unga spelare vilket är jätteroligt och det är svårt att veta vem som ska slå igenom ordentligt. Ajsel Kujovic gjorde bra ifrån sig i fjol och han har flera bra kvalitéer som gör honom till en spännande spelare.

5. Den lugn och ro vi har fått plus att vi inte har blivit åderlåtna gör att vi ser optimistiskt på säsongen som kommer. Får vi vara hela och friska lär vi hänga med däruppe långt in på säsongen. Vår främsta styrka är den fina mixen av gammalt och ungt, av erfaret och hungrigt.

6. Sett till förra året och spelartrupperna är Elfsborg favorit i alla fall.

Tony Gustavsson, tränare Hammarby IF
Intervjuades 01/03-2007
1. Vi har jobbat med helhetsperspektivet, vi jobbar inte med att isolera moment. VI går en balansgång mellan fysikträning, teknikträning, karaktärsträning och även de sociala bitarna.

2. Vi har bra förberedelser, hittills har vi inte behövt ställa in en enda träning tack vare vår uppvärmda konstgräsmatta. Det enda vintern gör är att den stärker oss mentalt.

3. Det där går aldrig att svara på. Fotboll är en levande bransch, imorgon kan vi få en långtidsskada eller så säljs vår bästa spelare i sommar. Men som truppen ser ut nu är jag nöjd.

4. Simon Helg verkar gå en bra säsong till mötes.

5. Vi har mycket bra chanser och möjligheter att uppnå vårt mål.

6. Hammarby.

Stuart Baxter, tränare Helsingborgs IF
Intervjuades 01/03-2007
1. Vi har fått sätta ihop en trupp. Det är mitt ärliga svar. Många spelare har varit sjuka och skadade och Larsson är i England. Det har tagit tid och vi har främst varit ute och kollat på nya spelare.

2. Det viktigaste har varit att vi alla har fått vara tillsammans, då spelar vintern ingen roll. Vi har en inomhushall här, men visst är det inte helt perfekt när det är svårt att träna ute. Dock är det inte där vi har varit drabbade som sagt.

3. Jag skulle tro att det kommer fler spelare, det behövs.

4. Jag brukar inte framhäva unga spelare eftersom de redan har stor press på sig. Men vi har en kille som heter Andreas Landgren som fick spela redan förra säsongen. Här ser alla honom som det stora framtidslöftet. Det vore meningslöst att inte nämna Andreas.

5. Här i Sverige är det svårt att vara framgångsrik. Man spelar bra och då blir man av med sina spelare, vill man behålla dem ska man alltså spela dåligt. Efter ett bra år får man börja om och det har hänt oss. För att vi ska få ett till bra år måste våra nya spelare, värvade och uppflyttade, fungera bra tillsammans med våra gamla spelare. Det är inte lätt, men en rolig utmaning.

6. Just nu vet vi för lite om varandra för att tippa vem som ska vinna. Kollar man på förra året som många gör är nästan vi den största favoriten, men det stämmer inte. Lag som Elfsborg och Malmö lägger ner tio till trettio miljoner på nya spelare. I och med att guldvinnarna värvat för mycket pengar är Elfsborg favorit.

Niclas Alexandersson, lagkapten IFK Göteborg
Intervjuades 07/03-2007
1. Vi har väl mest jobbat med vår fysiska uppbyggnad. Vår träning har varit allsidig men fokus har legat på fysik och styrka. Vi har också utvecklat vår spelidé.

2. Vi har inte spelat Royal League vilket har gett oss ett annorlunda koncept. Vi har spelat färre matcher och det har gett oss tid att koncentrera oss på träningarna.

3. Vi håller nog ögonen öppna efter nya spelare, vår trupp är rätt tunn och kan drabbas hårt vid skador.

4. Vi har ganska många bra unga spelare i IFK, men om jag ska nämna en som inte riktigt fått chansen förut blir det Jakob Johansson. Han är en tonårig ungdomslandslagsspelare.

5. Vi tillhör inte topp tre favoriterna men vi har stora möjligheter att placera oss bättre än ifjol.

6. Elfsborg ska vara favoriter med tanke på guldet, mer vet jag inte.

Svante Samuelsson, sportchef Kalmar FF
Intervjuades 02/03-2007
1. Vi har satt mest fokus på vårt passningsspel. Vi ska bli mer bollsäkra högre upp i banan, det är nytt för i år.

2. Vi har tränat under normala förhållanden här på vårt konstgräs. I år har vi också varit på ett träningsläger i Spanien vilket har hjälpt oss avsevärt.

3. Eventuellt kommer det at tillkomma en offensiv spelare, men inget är klart än.

4. Rasmus Elm är en ung, spännande spelare som vi hoppas mycket på.

5. Vår ambition är att hamna på övre halvan och den chansen har vi. Med tre bra år i ryggen ser det bra ut för oss.

6. Jag får nog säga Elfsborg.

Sören Åkeby, tränare Malmö FF
Intervjuades 27/02-2007
1. Försvarsspelet har vi tränat mest på under vintern. Det är något som vi och alla lag behöver bygga upp inför säsongen.

2. Inget egentligen. Det blir bara en längre försäsong här än i andra ligor.

3. Det beror på. Främst om det är något annat lag som vill ha någon av mina spelare, då kan man lyssna på deras förslag.

4. Definitivt Ola Toivonen. Han är ett stort framtidshopp.

5. Vi ska slåss om guldet, det ska vi göra.

6. Där får jag passa.

Conny Karlsson, tränare Trelleborgs FF
Intervjuades 27/02-2007
1. Vår fysik och vårt försvarsspel. Det är två aspekter som vi måste stärka inför säsongen som kommer.

2. Inte alls. Försäsongen blir väl extra lång bara.

3. För tillfället söker vi två spelare som ska fullborda truppen.

4. Unga spelare, unga spelare, jo, Toni Bahtiri kan nog poppa fram. Han har goda förutsättningar för att överraska.

5. Vi ska hänga kvar, och som det ser ut nu är våra chanser väldigt goda.

6. Elfsborg ser mycket starka ut.

Patrick Walker, tränare Örebro SK
Intervjuades 01/03-2007
1. Vi har jobbat med allt. Allting behöver alltid förbättras och därför har vi just jobbat med allt.

2. Det är förstås kallt ibland, men vi har mycket bra förutsättningar för att träna bra på vintern. Kylan gör ingen större skillnad i våra förberedelser.

3. Vi har nog den första kompletta truppen i årets allsvenska.

4. Vi har flera, men bröderna Walker, Haginge och Näver. Vi har många bra unga spelare.

5. För oss är detta ett år på vägen tillbaka. Vi går in med en ödmjuk inställning och med goda ambitioner. Vi har definitivt en bra chans att förnya kontraktet.

6. Jag är så glad att det är många som kan vinna i år. Det är vidöppet hela vägen och därför blev jag riktigt glad när Elfsborg vann förra året.

Leonard Jägerskiöld Nilsson2007-03-09 14:30:00

Fler artiklar om SvenskaFans