Inför Allsvenskan: Trelleborgs FF
Michael Mensah ska göra livet surt för allsvenska försvare.

Inför Allsvenskan: Trelleborgs FF

Allsvenskan närmar sig med stormsteg. Alla allsvenska redaktioner här på Svenska Fans har tippat utgången av serien och presenterar sitt eget lag lite närmare.

Alla redaktioner för de allsvenska lagen här på Svenska Fans har tippat sluttabellen för 2007 års säsong. De sammanlagda poängen därifrån har gett en tabell som ligger till grund för årets presentation av lagen. Vi börjar nedifrån och vandrar uppåt i tabelltipset. Turen har kommit till de allsvenska nykomlingarna Trelleborgs FF.

Svenska Fans sammanlagda tips inför säsongen 2007:

1.
2.
3.
4.
-------------------------------------------- 
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12. Trelleborgs FF
13. GAIS
--------------------------------------------
14. Brommapojkarna

Vilka spelare har lämnat och vilka har kommit inför årets säsong?
Nyförvärv: Erik Sundin (mf), Assyriska , Magnus Andersson (mf), Halmstads BK, Hasan Cetinkaya (mf), Jönköping Södra, Fredrik Jensen (anf), Höörs IS, Rasmus Bengtsson (anf), Malmö FF, Andreas Wihlborg (vb/vmf), Malmö FF, Christian Fegler (mv), Mjällby AIF, Olcay Senoglu (anf) Køge

Förluster: Alexander Steen (mf), Fram Reykjavik, Niclas Jeppson (mv), IFK Malmö, Patrik Redo (anf), Fram Reykjavik (Island), Charles Anderson (mf), Landskrona Bois, Reynir Leosson (mb), Fram Reykjavik (Island), Alexander Steen, Fram Reykjavik (Island), Mattias Kronvall (hb), BK Näset, Jonas Bjurström (mf), Esjberg (Danmark)

Vilken spelare i ert lag bör man hålla ett extra öga på?
Fredrik Persson. Ytterligare en stormålvakt som är fostrad av Janne Ericsson.

Trolig startelva i premiären:
Fredrik Persson - Dennis Melander - Yousef Fakhro - Linus Malmqvist - Mikael Bengtsson - Erik Sundin - Mattias Thylander - Hasan Cetinkaya - Jimmie Augustsson - Michael Mensah - Olcay Senoglu

Vilka är de tre viktigaste spelarna i ert lag?
- Fredrik Persson: Vår målvakt och vår trygghet. Förra årets supernolla i superettan har mognat sedan förra allsvenska äventyret. Nu är han en målvakt av hög allsvensk klass.
- Linus Malmkvist: Oh captain, my captain. Linus har vuxit till sig och blivit en riktigt stabil mittback. Överarbetar inte situationerna och är alltid lugn i sitt spel.
- Michael Mensah: Vår främsta målskytt måste vara effektiv framför motståndarnas mål om vi ska ha en chans i år.

Vilken spelare i ert lag får sitt stora genombrott i år?
Anfallaren Fredrik Jensen har sett spännande ut på försäsongen, men blev oturligt skadad knäskadad mot Frem. Ännu är det osäkert hur allvarlig skadan är. Yttermittfältaren Jimmie Augustsson hade en tuff start i TFF men har under fjolåret tagit stora steg framåt i utvecklingen och om kurvan fortsätter kan han bli en obehaglig överraskning för många motståndare.

Vilket är ert lags styrkor respektive svagheter?
Styrka: Försvarsspelet. TFF har alltid fått förlita sig på ett starkt försvar. Förra året släppte vi in 13 mål på 30 matcher och det var inte enbart backlinjens förtjänst, även om den är ruskigt bra. Hela laget deltar i försvarsarbetet och gör det med den äran.
Svaghet: Anfallet saknar en riktig spets. Michael Mensah är given på topp, men man har inte hittat en lämplig partner förrän alldeles nyligen, dansken Olcay Senoglu. Frågan är om man hinner spela ihop de två. Förlusten av Jonas Bjurström försvagade även laget offensivt. Hans kreativitet känns inte helt ersatt.

Det här visste ni inte om TFF
- TFF:s ordförande, Per-Anders Abrahamsson, är professor i urologi vid Universitetssjukhuset MAS
- Författaren och August-prisvinnaren Björn Ranelid har spelat i TFF.
- TFF har faktiskt vunnit SM-guld. Man vann inomhus-SM 1999.

Hur många säsongskort har klubben sålt inför säsongen 2007?
1000 så här långt (20070317)

Träningsmatcher inför säsongen:
Elfsborg – TFF 1-0, , Jönköping Södra – TFF 3-2, Halmstad - TFF 0-0, TFF - Falkenberg 1-1, TFF - Brunkeflo 5-0, TFF - BK Frem 3-1, Bröndby IF – TFF 3-1, TFF – Nästved BK 3-0

Vilka lag tror ni slåss om ligatiteln i år?
- AIK: Deras nya ”ödmjuka” värvningstaktik påminner starkt om TFF:s, fast AIK har mer pengar då så klart. Har fyndat i de lägre divisionerna och sedan toppat laget med lite dyrare, handplockade spelare. Tror starkt på deras lagbygge. Absolut ett topplag i årets allsvenska.
- MFF: Money, money, money, always sunny, in the rich mans world. Köper vad de vill ha, när de vill ha det. Bästa anfallsuppsättningen i allsvenskan. Lyckas man bara få ihop sin backlinje så kan det räcka ända till guld.
- Elfsborg: Har inte förlorat några spelare från förra årets guldlag och har värvat relativt smart. Är definitivt med i toppen i år igen.
- Djurgården: Kan spela helt utan press i år. Ett framgångsrecept i allsvenskan.

Hur tror ni sluttabellen ser ut i oktober?
1. Djurgården
2. Malmö FF
3. Elfsborg
4. AIK
5. Helsingborg
6. Hammarby
7. Kalmar
8. Göteborg
9. Örebro
10. Halmstad
11. GAIS
12. Trelleborg
13. Gefle
14. Brommapojkarna

Kommentarer kring tabellen: 
Djurgården är oerhört revanschsuget efter fjolårets misslyckande och tar hem guldet i år. 
MFF:s anfallspar är seriens vassaste. Backlinjen var en stor katastrof ifjol. Till i år har man förstärkt med försvarare som Daniel Theorin och Jimmy Dixon. Får man rätt på försvarsspelet kan det räcka till en andraplats. Annars blir man femma och blir för andra året i rad utan Royal League-spel.  I princip hela mästarlaget från ifjol finns fortsatt med i Elfsborgs trupp. Lägg till bra förstärkningar av James Keane och Mathias Florén. Men tufft spelschema med Champions League-kval inplanerat sätter stopp för ytterligare ett guld till Borås. 

AIK överraskade och var nära redan ifjol. Till årets säsong ser man ut att ha gjort ytterligare några kloka värvningar. Men i år räcker det inte ens till en andraplats då konkurrensen om topplatserna är hårdare än ifjol. När fjolårssäsongen avslutades tydde det mesta på att 2007 skulle bli ett guldår för Helsingborg. Men förlusterna av Luton Shelton och kapten Grankvist  gör att vi tvekar. Till truppen har några utländska, för oss okända, spelare anslutit. Detta gör årets HIF svårtippat.  Förlusterna av Schlebrügge, Marteinsson, Covic och Furuseth Olsen är tunga för Hammarby. Man har gjort en del förstärkningar. Frågan är bara om årets Hammarby räcker längre än till en sjätteplats. 

Ingen tror på Kalmar i den absoluta toppen. Allting är med andra ord precis som vanligt. Vi är inget undantag då jag tippar KFF på först en sjundeplats. Och förmodligen gör vi väl fel, i år igen. Fjolårsplaceringen gladde inte många Göteborgare. Och det finns faktiskt inte mycket som tyder på att IFK gör ett bättre 2007. Det finns en del allsvensk rutin i ÖSK. Ett av nyförvärven, Stefan Rodevåg från Falkenberg, har varit en av de bästa målskyttarna i Superettan de senaste säsongerna, men är fortfarande ett oprövat kort i Allsvenskan. 

Tillslut förlängde Djuric med HBK – viktigt! På pappret imponerar inte laget på mig, men där finns en del allsvensk rutin i truppen som kommer rädda en tiondeplats åt klubben.
GAIS har tappat Stephenson och Keane vilket försvagar laget en aning. Har gjort en del förstärkningar, dock inga namn som direkt skrämmer livet ur mig. Trelleborgs försvarsspel med Fredrik Persson längst bak i banan kan komma att rädda oss kvar i landets högsta serie. Framåt ser det värre ut. Det saknas kreativitet på mittfältet då varken Bjurström eller Anderson känns riktigt ersatta. I två säsonger har Gefle klarat sig kvar trots att i princip ingen i fotbollssverige trott på laget. Tur för Gefle att antalet lag som åker ur i år inte är två, för då hade det varit slut på det roliga.  Jag gör som alla andra: tippar Brommapojkarna sist. Konstigt? Nej.

Vi tackar Henrik Petersson på Trelleborgs redaktion för svaren.

SvenskaFans.cominfo@svenskafans.com2007-04-01 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans