Inför Allsvenskan: Gefle IF
Att René Makondele valde att stanna i klubben gladde i Gefle-land.

Inför Allsvenskan: Gefle IF

Den allsvenska premiären är nu bara dagar bort. Alla allsvenska redaktioner här på Svenska Fans har tippat utgången av serien och presenterar sitt eget lag lite närmare.

Alla redaktioner för de allsvenska lagen här på Svenska Fans har tippat sluttabellen för 2007 års säsong. De sammanlagda poängen därifrån har gett en tabell som ligger till grund för årets presentation av lagen. Vi börjar nedifrån och vandrar uppåt i tabelltipset. Dags att ta oss så långt norröver vi kommer i allsvenskan i år genom Gefle IF.

Svenska Fans sammanlagda tips inför säsongen 2007:

1.
2.
3.
4. 
--------------------------------------------
5.
6.
7.
8.
9.
10. Gefle IF
11. Örebro
12. Trelleborgs FF
13. GAIS
--------------------------------------------
14. Brommapojkarna 

Vilka spelare har lämnat och vilka har kommit inför årets säsong?
Lämnat: Patrik Karlsson, Magnus Wikström, Kristen Viikmäe, Antou Jallow, Patric Junerud, Joakim Karlsson.
Kommit: Tomasz Stolpa, André Grim, Andreas Dahlén, Jonas Lantto, Johan Oremo, Joel Stillmark, Marcus Hansson, Tomas Fernandez-Gonzales.

Vilken spelare i ert lag bör man hålla ett extra öga på?
René Makondele - fick något av ett genombrott förra året och har under försäsongen visat att hans betydelse för laget inte lär bli mindre i år. Sprider energi till hela laget med sin spelglädje. Oerhört viktigt för GIF att han undertecknade ett nytt kontrakt. Den enda nackdelen är väl att det är just ett extra öga som motståndarna kommer att hålla på Makondele kommande säsong.

Trolig startelva i premiären:
Hugosson - Bernhardsson - Hedlund - Ericsson – Dahlén - Bapupa - Woxlin - Claesson – Makondele - Oremo - Stolpa

Vilka är de tre viktigaste spelarna i ert lag?
René Makondele – besitter många kvaliteter, skär in och är från sin kant inblandad i det mesta framåt. Irrationell matchvinnare. Bra ryck och fantastisk bollkontroll.
Mathias Woxlin – spelmotor och trotjänare som kommer till sin rätt i den offensiva mittfältsrollen. Slitvarg som även gör mycket jobb utan boll, både defensivt och offensivt. Brytnings- och passningssäker. Är ”Woxa” bra är GIF allt som oftast också bra.
Thomas Hedlund – kugge och mittlås i Gefles backlinje. Nu när två viktiga försvarare försvunnit är Hedlunds ansvar att hålla ihop backlinjen än större. Men fortsätter han att dominera som hittills ska det inte bli några problem.

Vilken spelare i ert lag får sitt stora genombrott i år?
Johan Oremo – det unga anfallsförvärvet som går från klarhet till klarhet. Har varit riktigt bra under försäsongen och har, trots att han kommer direkt från division 3, visat noll respekt för sina allsvenska motståndare. Är kvick, tar för sig mycket och har också gjort några mål - bland annat mot AIK på Skytteholm.

Vilket är ert lags styrkor respektive svagheter?
Styrkorna ligger i att spelarna känner varandra väl eftersom de spelat ihop länge, och att vi jobbar som ett lag där alla är införstådda med spelidén och tränare Olssons taktiska riktlinjer. Svagheten i år kan bli försvarsspelet, som annars varit något av ett signum för oss. Detta eftersom vi förlorat två viktiga backar som Bosmanfall - Patrik Karlsson och Magnus Wikström. Under försäsongen har lite olika alternativ testats bakåt med blandat resultat. Med tanke på hur betydelsefull defensiven är för resten av vårt spel får det bara inte klicka. En till svaghet är att det offensiva spelet ibland kan vara något fantasilöst, särskilt på bortaplan.

Det här visste ni inte om Gefle IF
Yannick Bapupa, som nyligen gjorde som kongolesiske landsmannen Makondele och förlängde sitt kontrakt med Gefle, funderade på att jobba extra som tidningsbud för att kunna skicka hem mer pengar till familjen i Kongo. Då GIF fick nys om detta och insåg att det skulle tära på mittfältaren att ränna i trappor klockan fyra på morgonen, kryddade man budet och fick Bapupa att överge sina planer. Förutom att Bapupas tanke var väldigt vacker säger episoden även något om ”ödmjuka Gefle IF”. Och det brukar ju klagas på att svensk elitfotboll är för oproffsig - detta skulle kunna vara den charmiga delen av det.

Hur många säsongskort har klubben sålt inför säsongen 2007?
Ingen exakt uppgift för i dag, den 7 februari hade 1070 säsongskort sålts.

Träningsmatcher
Örebro – Gefle 0-0, Gefle – Degerfors IF 3-1, Gefle – AIK 4-4, BP – Gefle 2-2, Gefle – GIF Sundsvall 1-1, Odd Grenland – Gefle 2-2

Vilka lag tror ni slåss om ligatiteln i år?
Elfsborg, Helsingborg och AIK. Alla tre var bra förra året och kan bli ännu bättre i år, genom smarta värvningar och att de är bättre samspelta. Fjolårets kanon Elfsborg stärks ytterligare av James Keene och Helsingborg, som vi tror drar det längsta strået, av Henke Larsson.

Hur tror ni sluttabellen ser ut i oktober?
1. Helsingborg
2. Elfsborg
3. AIK
4. Malmö FF
5. Djurgården
6. IFK Göteborg
7. Hammarby
8. Kalmar
9. Gefle
10. Halmstad
11. Örebro
12. GAIS
13. Trelleborg
14. BP

Kommentarer kring tabellen
Det känns som att det är Helsingborgs tur att vinna denna säsong. Baxter vid sidan av planen och Larsson på densamma är stora tillgångar. Elfsborg är stärkta sedan fjolåret, har kvar stommen och ett par yngre spelare (Samuel Holmén, Joakim Sjöhage) som kan få sina stora genombrott i år. James Keene värvad. I Norling har AIK en bra tränare och man värvar smart, utan att slänga bort en massa pengar. Patrik Karlsson kommer att betyda mycket i försvaret. Spelar osvenskt och roligt, där alla deltar i offensiven. 

För Malmö FF känns det som att det börjar bli ordning på torpet igen. Revanscherar sig från i fjol med att plocka tre placeringar; till en fjärdeplats. Med sina förutsättningar (spelartrupp, ekonomiskt, träningsmässigt osv.) borde man vara bättre än vad förra säsongen visade. Miljonbrassen i Djurgården verkar ha vaknat till liv, men något SM-guld lär de inte vara med och fajtas om. Den nye, hårde isländske tränaren kanske kan ge en nytändning dock. 

IFK Göteborg känns inte längre som ett av topplagen. Hammarby är årets flopp; strul kring spelare och tränare, harmonin verkar inte finnas där alls. Kalmar har kvar sina så betydelsefulla brassar, vilket gör att de inte lär bli inblandade i någon bottenstrid och med lite flyt skulle kunna klättra högre i tabellen. För Gefle innebär det viktig rutin då detta är tredje raka året i Allsvenskan, och båda kongoleserna har skrivit på nya kontrakt. Målet att hamna bland de nio främsta uppfylls. 

Halmstad har värvat lovande Hjalmar Öhagen från Sandviken och han kan kanske få ett genombrott. Men Halmstad bör hålla till i denna del av tabellen. Örebro slipper att bli tvångsnedflyttat som senast. Får nog bra nytta av Wikström i backlinjen. Gais har tappat en tung pjäs i Keene och har inte lyckats i övrigt på värvarfronten. Får ett tungt år. Trelleborg undviker nedflyttning eftersom de har en realistisk syn på fotboll och kommer försvara sig bra. BP - landslagsspelande läkarstudenten Guterstam räcker inte - vi tippar dem sist. Men å andra sidan lyckades vi motbevisa alla för två år sedan, så det är väl upp till BP att göra detsamma nu. Kul att återse Grimsta IP - även om den inte känns särskilt allsvensk 

Stort tack till Himlen är ljusblå, redaktionen för Gefle IF.

SvenskaFans.cominfo@svenskafans.com2007-04-02 08:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans