16 guld, 16 spelare, 16 frågor: Agon Mehmeti

16 guld, 16 spelare, 16 frågor: Agon Mehmeti

16 guld, 16 spelare, 16 frågor är nu framme vid Agon Mehmeti. Det blir ett samtal om Champions League, fotograferande, och kontraktsförhandlingar som ännu inte kommit igång.

1. Vilket lag kommer tvåa i Allsvenskan 2011?
– Jag tror att Elfsborg kommer tvåa.
 
2. Din tränare Roland Nilsson uttryckte i en intervju att han är väldigt nöjd med dina framsteg förra säsongen. Vad anser du själv att du utvecklade från 2009?
– Det var framför allt att jag blev jämnare i mitt spel och att jag tog för mig mer när jag väl fick chansen att starta matcherna. När jag var avbytare kändes det som att jag inte fick direktiv om vad jag skulle göra, utan det var mer att gå in och köra. Därför ville jag bli bättre på att vara mer delaktig i spelet, ta bollen och göra något bra med den. Det tycker jag fungerade väldigt bra. Jag fick också mycket hjälp med detta av mina lagkamrater och av Rolle. Det var nog det viktigaste jag ville göra när jag fick chansen att starta, att visa direkt att jag är en startspelare och inte en supersub som det var snack om tidigare.
 
3. Vad är nästa steg, vad behöver du utveckla ännu mer?
– Fortfarande behöver jag bli starkare i kroppen så att jag kan hålla ifrån motspelare. Jag vill också bli snabbare de första stegen. Sen naturligtvis vill jag fortsätta göra mål, ännu fler mål. Ambitionen är också att fortsätta vara delaktig i spelet. Det är många småbitar som behöver falla på plats, och det jobbar jag på hela tiden. Det ska nog gå bra, tänker jag.
 
4. Du nämnde att du vill bli starkare i kroppen, men visst byggde du på dig mycket muskler redan förra året?
– Det har du rätt i. Jag byggde på mig ganska rejält, och jobbade mycket med det under försäsongen. När vi kom ut på planen och började spela kände jag genast en skillnad mot året innan. Där fanns en helt annan fysisk styrka. Nu är det bara att fortsätta arbeta med den biten och jag tycker att jag behöver gå upp lite till i kilo.
 
5. Efter ditt mål (2-0) mot BP ifjor hade du en annorlunda målgest, där du lånade en fotografs kamera och började plåta dina lagkamrater. Var det planerat?
– Det var helt och hållet Wiltons idé. I omklädningsrummet sa han att han skulle låna en kamera och ta bilder om vi gjorde mål. Men när jag gjorde jag mål började han peka på mig och sen på kameran. Eftersom jag inte hade hängt med riktigt i diskussionen i omklädningsrummet förstod jag inte först vad han menade. Men han sa till mig att han inte vågade med tanke på sina tidigare varningar. Det var bara för mig att ta kameran, och det blev rätt kul.
 
6. Bilden blev publicerad, men har du fått betalt för den?
– Nej, det har jag inte. Det är riktigt kasst faktiskt av Sydsvenskan (skratt).
 
7. Du får välja vilken utländsk klubb som helst att spela i och vilken anfallspartner som helst att spela med, vilken och vem blir det?
– Mitt favoritlag är Inter så det är klart att jag vill spela där. Och då skulle jag välja att spela med (Diego) Milito.
 
8. Vad hittar du på en helt ledig dag?
– En helt ledig dag? Oj oj oj, vad gött. Nä, vad skulle jag göra? Jag skulle börja med att sova ut, vakna, kolla på film, bara ta det lugnt. Jag är en rätt relaxad person, och jag gillar att kolla på många filmer. Sen gå ut på stan och fika eller något. Det är en riktigt bra dag för mig.
 
9. Vad krävs för att guldet ska försvaras?
– Framför allt är det hårt arbete från allra första början. Vi är mästarna och alla kommer att göra allt för att slå oss. Vi inser i laget att det kommer att krävas mycket av oss i år, och att det kommer att bli ännu tuffare detta år som kommer. Men jag tror att vi kommer att vara väl förberedda när det ska sättas igång.
 
10. Flera nyckelspelare har kort tid kvar på sina kontrakt. Finns det risk att många försvinner i år?
– Nej, det tror jag inte. Vi får se vad som händer. Det är bara att satsa på att vi ska vara ett intakt lag, och sen om någon försvinner eller några kommer till oss så får vi ta det då. För min del är det bara att köra på.
 
 11. Ja, du har ju bara ett år kvar på ditt kontrakt. Blir det förlängning?
– Vi har inte kommit igång med några diskussioner än. Det är bara det jag kan säga. Vi har inte talat om det på något sätt. Vi har ju precis börjat träna nu och jag vill ge dem lite andrum och komma igång med sitt. Men vi får se vad som händer. Man hör ju det ena och det andra…
 
Du har hört saker. Vad då?
– Nej men, det är skit, trams. Eh, jag vill inte gå in på det. 
 
Det låter inte bra. Kan du inte berätta något?
– Nej tyvärr, det vill jag inte. Men självklart är det Malmö som gäller för min del den närmaste tiden, och jag tycker att jag behöver utvecklas lite till innan det är dags att ta nästa steg. Det inspirerar också att vi ska kvala till Champions League framöver. Vi har ett fantastiskt ungt och bra lag så jag stannar nog i alla fall det här året. Längre än så vågar jag inte svara på, det beror på om MFF och jag kommer på en bra lösning.
 
12. Men om du får ett bra förslag så kan du kanske tänka dig att stanna kvar även efter 2011?
– Ja, men man får ta ställning till det då. Det är svårt att sitta här nu och säga att jag ska spela kvar i MFF i 10 år till, om du förstår mig. Det närmsta målet är nuet och att få så mycket speltid som möjligt. Framöver är förstås målet att komma utomlands och få spela fotboll på en ännu högre nivå. Det är alla fotbollsspelares mål och inget att hymla med. Men först och främst vill jag bli riktigt etablerad i Allsvenskan. 

13. Är laget redo för flera kvalomgångar till Champions League eller behöver det förstärkas?
– Som det ser ut nu har vi ett väldigt bra lag. Jag har ingen koll på om vi behöver förstärka, så det får du snacka med Rolle om, utan mer koll på mig själv och mina lagkamrater. Och jag tycker att det ser fint ut, vi är ett år äldre med ett års mer rutin. Jag ser positivt på det.
 
14. Vi gör ett tankeexperiment. Det är sista CL-kvalomgången och det står för Malmös del att möta ett på papperet enklare men totalt okänt lag, eller ett oerhört känt lag med många duktiga spelare. Vad väljer du?
– Jag tar det första i så fall, så att vi kommer in i Champions League. Det är klart att det skulle vara roligt att möta lag som till exempel Barcelona (även om det inte blir aktuellt i det här fallet), men vad fan – det är ju rätt tufft att gå vidare då. Allt går ut på att vinna och att kvala in oss, så ju lättare motstånd desto bättre. Å andra sidan vet vi att oavsett motstånd kommer det inte att bli enkelt. Fast som jag sa tidigare; vi ska vara väl förberedda när det är dags.
 
15. Du är född i Kosovo. Hur ofta ringer deras förbund till dig med förfrågningar om du vill representera landet?*
– Jag har haft diskussioner med deras förbundskapten Albert Bunjaki, som var i Kalmar tidigare. Vi har pratat ett par gånger och han vill att jag ska komma ner, men jag har tackat nej. Framför allt beroende på att jag har fått mycket speltid i det svenska U21-landslaget. Nu kom jag inte med i den svenska truppen till januariturnén i Sydafrika. Det är sånt som händer, och det gäller för mig att bli ännu bättre bara. Jag vill inte sia om framtiden, men jag stänger absolut inga dörrar för Kosovo.
 
16. Vad blir det för musik i omklädningsrummet inför en match om du får välja?
– Det blir tempofylld musik så att vi kommer igång och får upp pulsen och känner att vi bara vill ut på planen och spela. Swedish House Mafia har vi haft ibland och det passar bra. Jag tar det, Swedish House Mafia.
 
* Kosovo är inte erkänt av UEFA och FIFA och får därför inte möjlighet att spela ”riktiga” landskamper, vilket inte hindrar Kosovo från att spela matcher mot bland annat klubblag. 

Magnus Johansson2011-01-13 08:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?