16 guld, 16 spelare, 16 frågor: Ivo Pekalski

16 guld, 16 spelare, 16 frågor: Ivo Pekalski

Intervjuserien 16 guld, 16 spelare… går vidare. Idag är det Ivo Pekalski som får svara på frågor om sin polska härkomst, bungyjumping i Australien, fula knep på planen och mycket annat.

1. En del menar att du är lik Jonas Thern i din spelstil, andra att det är mer Stefan Schwarz över dig. Vad tycker du själv?
– Jag kan faktiskt inte svara på det. Jag har sett dem för lite för att kunna avgöra det själv, men det är kul att bli jämförd med dem bägge två. Det är ju två stora och framgångsrika spelare, både i Malmö och i landslaget. Men samtidigt så vill jag gärna se att jag har en egen stil. Vad tycker du själv förresten?
 
2. Jag lutar mer åt Schwarz. Han hade en tuffare och hårdare spelstil, även om inte Thern heller var en direkt sillmjölke, som du också har. Utseendemässigt är du lik Jocke Berg i Kent, tycker jag. Har du hört det tidigare?
– Jocke Berg? Nej, det har jag aldrig hört förut. Jag får ut på nätet och kolla upp bilder på honom. Du skojar inte med mig nu, va? Jocke Berg i Kent? (Skratt)
 
3. Är du en trashtalker på fotbollsplanen?
– Egentligen inte, det är ibland när det hettar till som man kan säga ett och annat. Det kan ju hända att det brinner till i skallen, fast det är sällan. Annars har jag en rätt skön dialog med de flesta. Jag gillar att snacka, men inte så mycket skit.
 
4. Fula knep då? Ett givande och tagande?
– Det är klart att det blir en hel del, det finns ju några olika sätt att hantera motståndarna på. Men det beror också lite på vad motståndaren håller på med. Det kan bli armar och slag på hörnor och frisparkar, det är sånt som hör till.
 
5. Drömde du om att bli innermittfältare när du var liten?
– Jag drömde om att komma så långt som möjligt med fotbollen. Vilken position det skulle bli visste jag väl inte riktigt, men jag älskade alltid att spela på mitten för där fick man mycket boll. Så då kan man väl säga, att jag på sätt och vis drömde om det.
 
6. Du har polskt påbrå. Vilken stad eller region skulle du ta med mig till om du ville visa upp något i Polen?
– Det är i så fall min hemstad Rzeszów och självklart Krakow, som ligger strax norr om Rzeszów. Där trivs jag bra. Det är två år sen jag var i Polen, jag saknar landet faktiskt. Har du varit där?
 
Jag berättar att jag var i Krakow förra april. Och att jag blev överförtjust i staden. Ivo undrar om jag åt hans favoriträtt piroger och sen blir det en stunds prat om bland annat borsjtj (smakar den bäst i Polen eller Ryssland?), vildsvin, soppor och grytor, att mat- och dryckespriserna är sympatiska. Samt om Zubrowka-vodka och tekompotter med frukt…
 
7. Vem i laget är sämst förlorare?
– Vi är många om det, men den som det lyser igenom mest på är Daniel Andersson.
 
8. Vad har Wilton som inte du har?
– Brasilianskt påbrå… Skojar bara. Det är mycket, men en sak är att han gillar att skjuta mer än jag.
 
9. Vad har du som inte Wilton har?
– Polskt påbrå. Eh, du det här var inte lätt att svara på. Jag vet inte. Skriv att jag inte har BBQ som han har och han har inte mina piroger. (Skratt)
 
10. Semestern är över och träningen sätter igång igen. Är det skönt eller tråkigt?
– Vi har redan börjat träna lite smått och det känns väldigt skönt. Jag har varit i Australien i en månad och varje gång jag har sett en boll på stranden har jag blivit jäkligt sugen - jag har även spelat lite med barn och andra. Så det är skönt att vara tillbaka, i alla fall på fotbollsplanen. Och att känna på bollen på riktigt.
 
11. Du har varit med om mycket på din semester. Jag har förstått att du hoppat fallskärm och roofjump bland annat. Vad är roofjump?
– Vilken bra koll du har. Det är som bungyjump. Först hoppade jag bungyjump från 50 meters höjd där jag slängde mig ut med huvudet före, och det fick jag en sån kick av att jag var tvungen att hoppa från ett tak också. Då får man en lina runt midjan och hoppar från 60 meter upp i luften ungefär.
 
12. Är du äventyrlig av dig eller blev du utsatt för grupptryck?
– De var absolut inget grupptryck, utan det var jag själv som ville. Vi var fyra stycken som var iväg och vi testade lite olika saker: vi hoppade fallskärm, vi dök, vi surfade och hoppade bungyjump. Jag var den ende som gjorde allt. De andra fick plötsligt problem med något eller ville inte vara med om vissa saker. För min del var det mycket att jag ville känna mig riktigt levande, och det gjorde jag verkligen.
 
13. Dessutom har du varit i Leeds och sånär skrivit kontrakt. Vill du kommentera det?
– Va, i Leeds?
 
Ha ha, ja det stod att läsa på engelska Wikipedia häromdagen att du är nära en övergång.
– Står det på Wikipedia? Då måste det ju vara sant. Jaha, det var ju synd att det har kommit upp där nu (skratt). Vad ska jag säga? Inga kommentarer.
 
14. Skämt åsido, har där varit några seriösa bud som du kan berätta om?
– Nej, det har det faktiskt inte varit. Det kan jag säga ärligt. Och även om det hade funnits så vet jag ändå hur jag vill ha det. Där finns mycket kvar att utveckla hos mig, vilket jag gör bäst i MFF, innan jag tar nästa steg.
 
15. Vilket lag kommer 2:a i Allsvenskan 2011?
– Elfsborg!
 
16. Inför en match får du plötsligt order om att bestämma musiken i omklädningsrummet. Vad blir det för något?
– Då blir det någon låt med fart och tempo. Troligtvis något med Swedish House Mafia. 

Magnus Johansson2011-01-08 09:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?