Klassiska lag i allsvenskan – del 2 - en statistisk odysée

Klassiska lag i allsvenskan – del 2 - en statistisk odysée

Stora lag från städerna mitt emellan.

En fråga som kan diskuteras tappert mellan supporters till de åtta lagen i maratontabellens topp är vilka lag som är de riktigt klassiska allsvenska lagen och framför allt vilka som är de riktigt framgångsrika storlagen. Vår gästskribents svar är som resultatet i en riktigt rolig fotbollsmatch (om det egna laget vinner): 8-2. Och det handlar till stor del om städer och lag med verklig tradition – och ofta nära toppen.

De vinstrika
I maratontabellen har åtta lag vunnit mer än de förlorat, de sju i toppen och Öster på plats tretton. Även åttan Örgryte IS har plusstatistik. Laget har vunnit och förlorat lika ofta, 481 gånger men har bra målskillnad. De åtta lagen i topp har samtliga dessutom fler än 50 säsonger i högsta serien. Fast nian GAIS är nära gänget, en bra säsong och statistiken är på plus när det gäller vinstmatcher och mål, två säsonger till och de är uppe i 50 säsonger.

Av de åtta topplagen är fyran Norrköping och åttan ÖIS nere i lägre division. Peking har bosatt sig där några år nu och går de inte upp under de gynnsamma förhållandena i år är det skrutt och skräp rent statistiskt. Lagets riktiga storhetsperiod infann sig dock under tiden från 40-talets mitt och tjugo år framåt. För ÖIS ligger den verkliga storhetsperioden innan maratontabellen påbörjades, en tid som inte behandlas i en krönika om just allsvenskans historia.

Ett sätt att se på lagen i maratontabellens topp är att jämföra kvoten med poäng per match, i detta fall räknat efter trepoängsvarianten:

1. IFK Göteborg 1,67 (under 74 säsonger)
2. Malmö FF 1,72 (71)
3. AIK 1,50 (78)
4. IFK Norrköping 1,56 (69)
5. IF Elfsborg 1,42 (63)
6. Helsingborgs IF 1,55 (56)
7. Djurgårdens IF 1,49 (51)
8. Örgryte IS 1,38 (55)

Alla dessa lag utom Elfsborg kommer från kommuner (fy vilket tråkigt ord för ”stad”) med mer än 100 000 invånare idag, fast Borås saknar bara några hundra personer dit. Det är alltså städer där det finns publik, ekonomi och spelarunderlag för ett topplag men det räcker inte: Av de nio svenska kommuner som idag har en befolkning mellan 100 000 och 200 000 personer är det bara Helsingborg och Norrköping som finns i maratontabellens finrum, lagen med plusstatistik. Det är städer och lag med tradition och fotbollskultur. Och det var en sådan lång tradition som ändade med guld till Borås i fjol.

Örebro är också en medelstor stad och har sitt lag på tolfte plats i tabellen men fem av de andra medelstora städernas lag är imponerande svaga i maratontabellen. Var är fotbollskulturen i dessa städer? Bästa laget från Sveriges fjärde största stad Uppsala, IK Sirius, ligger med sina tre säsonger snäppet ovanför laget från Hällevik på Listerlandet. Mjällby är fotbollskultur av ett helt annat slag, hög Åshöjdenfaktor!

Lundensare i hjärtat är det kul att ge Uppsala denna snyting men, suck, handbollsstaden Lund är den enda kommun med fler än 100 000 invånare som aldrig haft ett lag i allsvenskan trots att ”Krubban” fostrat två av hjältarna från 1994!

I nästa krönika behandlar jag topplagen från storstäderna och därmed de tre i maratontabellens absoluta topp, plus 2000-talets bästa lag. Fast dit hänger ÖIS inte med, som ni ser ovan hamnar de lite på sniskan med det lägsta poängsnittet av de åtta topplagen i maratontabellen.

Harald Perbymickael.moller@svenskafans.com2007-04-04 21:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I’m in love: En passionerad MFF-supporter från andra sidan Atlanten