Samarbetet med AIK fortsätter att utvecklas

Jag har gjort en stor intervju med Leif Karlsson, Börje Andersson, Mikael Stahre och Björn Wesström som kommer att hamna på Väsbys hemsida, vasby-fotboll.nu, och här på SvenskaFans.

Hemsidan kollade med Leif Karlsson, sportchef för AIK:s ungdoms- och utvecklingsverksamhet och den som ansvarar för samordning och utveckling tillsammans med Väsbys fotbollsansvarige Börje Andersson:

När och hur började samarbetet?
- AIK har under många år samverkat med föreningar på olika sätt och samarbetet med Väsby är i praktiken en förlängning av det samarbete AIK tidigare hade med FC Café Opera, under säsongen 2006 fördjupades samarbetet då ju Per Karlsson och Robert Åhman-Persson spelade med Väsby United i Superettan, så det var där det hela tog fart på allvar.

Hur fungerar samarbetet idag?
- För AIK:s del finns två samverkande syften med samarbetet, dels att förlänga utvecklingstiden för AIK:s talangfulla spelare mellan 18-21 år, dels att samverka med en ambitiös och utvecklingsinriktad klubb som satsar på egna framgångar och som ett första steg återta platsen i Superettan. Så långt möjligt ska träningsverksamheten både till innehåll och omfattning ligga på samma nivå som AIK:s lag i Allsvenskan. Det innebär bland annat dagträning ett par gånger i veckan. Spelarna ska träna som elitspelare och AIK:s unga spelare som kvalificerar sej till Väsbys A-lag får spela tävlingsmatcher på seniornivå. Det kommer att öka spelarnas möjligheter att ta sig vidare till Allsvenskan med AIK.

Hur länge kommer samarbetet att pågå från AIK:s sida?
- Vi ser långsiktigt på samarbetet, det är en viktig del i en långsiktig strategi för AIK:s Fotboll då vår strävan är att bygga ett framgångsrikt lag som årligen tillhör toppen i Allsvenskan.

Vad tycker då Väsbys fotbollsansvarige Börje Andersson om samarbetet mellan klubbarna?
- För vår del innebär samarbetet att vi får till oss unga, ambitiösa och välutbildade spelare som kan bidra till framgångar för Väsby och medverka till att vi åter tar oss upp i Superettan.

Hur tycker du att första halvåret av samarbetet har fungerat?
- Hur bra som helst! AIK har genom Leif Karlsson hjälpt oss med det mesta och det är vi givetvis mycket tacksamma för. Vill även sända ett särskilt stort jättetack till AIK:s damlag och AIK:s juniorer som ställt upp på ett fantastiskt sätt för att hjälpa Väsby United till bland annat drägliga träningsförhållanden under hösten och vintern.

Hemsidan tittade in på Väsby Uniteds träning på Vilundavallen och ställde några frågor till huvudtränaren Mikael Stahre och assisterande Björn Wesström:

Tio träningsmatcher och sex månaders träning med Väsby United har ni nu avverkat, har det blivit som ni tänkt?
- Vi har jobbat hårt för att försöka ge spelarna en tydlig bild av vad vi skall göra tillsammans och vilka krav som ställs utifrån det. Vi har 19 nya spelare och 4 nya ledare i en förening som ramlade ur sin serie förra säsongen. Med det perspektivet är det viktigt att alla inblandade, vi i laget och de som sitter i styrelsen jobbar stenhårt varje dag, dels jobbar för att utveckla den individuella spelarens färdigheter och lagets sätt att spela, men också organisationen runt laget för att säkerställa en mer långsiktig framgångskurva. Sammanfattningsvis kan man säga att vi tagit steg varje dag, vissa dagar har stegen varit stora.

Spelartruppen är väldigt stor, varför behövs 25 spelare?
- Vi vill bedriva en träningsverksamhet med stor träningsmängd. Vi vill kunna bedriva en sådan verksamhet utan att påverkas alltför mycket av exempelvis sjukdomar och skador. Bredden i truppen ger oss också en bra konkurrenssituation och bra tävlingsklimat i träning vilket utvecklar alla inblandade.

Ni har en spelidé om hur ni vill att laget ska uppträda, vad innebär det?
- Vi har jobbat med offensiva och defensiva ledord som är vår trygghet när vi står på planen. Vi jobbar för att vår metod skall genomsyra allt från stora spel till små passningsövningar för att samtliga spelare instinktivt skall söka samma lösningar i vårt sätt att spela oberoende av vilken organisation (sifferkombination) vi väljer att spela med.

Hur ofta tränar truppen?
- Vi har generellt verksamhet alla dagar i veckan, de flesta passen är kollektiva i den mening att samtliga deltar. Vi genomför också dagträningar med mer individuell inriktning samt att den kollektiva styrketräningen som ligger i samband med våra kvällspass. All träning pulseras för att nå optimal utveckling på både kollektiv och individ.

Resultaten har blivit bättre och bättre vartefter tiden och matchandet pågått, är ni nöjda med spelnivån såhär inför premiären?
- En försäsong är ingen värdemätare på vad laget kommer att prestera i seriespel. Vi har jobbat från dag 1 med vår metod och att nivån blivit bättre och stabilare är logiskt och förväntat. Spelarna jobbar hårt varje dag i träning och ju mer medvetet vi tränar ju bättre blir vi.

Vad är en realistisk målsättning inför säsongen?
- Att vinna mer än vi förlorar!

Har ni kollat in motståndarlagen i Division-1 Norra?
- Ja! Det är på pappret en jämn serie och vi kommer att förbereda oss maximalt inför varje match, en del i den förberedelsen är att ha vetskap om motståndarna.

Premiären är tuff, Västerås SK är ett tippat topplag med mycket publik som följer laget både hemma och borta, bra eller dåligt att börja mot en seriefavorit?
- Vi har allt att vinna mot ett lag som haft god kontinuitet i trupp och resultat sen förra säsongen. Att dom har mycket publik är för att dem förtjänar det. Den publik som kommer till Vilundavallen är en del av vår inspiration, oavsett var den kommer ifrån. Premiären är en av 26 matcher och ger inte fler poäng än någon annan match, men visst ska det bli spännande att få komma igång.

Är det något som ni tränare vill säga till Väsbys publik?
- Spelarna och ledarna har sedan december månad gett allt varje dag för att skapa en verksamhet som skall befästa Väsby på fotbollskartan. Vi hoppas att du under säsongen tar dig till Vilundavallen så ska vi göra vad vi kan för att bjuda dig på underhållning så att du kommer komma tillbaka med kontinuitet! Varmt välkommen!

Roy Rosenback2007-04-19 19:23:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna