Superpanelen: Om Sirius framfart, om överdriven respekt och mycket mer

Superpanelen: Om Sirius framfart, om överdriven respekt och mycket mer

SvenskaFans presenterar Superpanelen – diskussion och debatt om Superettan med Göran Åberg från Parkens vita hjältar (Norrköping), Johan Emdemalm från Vulkanerna (Degerfors), Bosse Gullberg från LSK Fans (Ljungskile) och Anders Brommesson från Kopparslagarna (Åtvidaberg).

Nykomlingarna Sirius har inlett med tre raka segrar, och ligger i topp i serien. Och med tanke på att det ändå är så pass rutinerade lag som Åtvidaberg, Ljungskile och Mjällby de mött så tycker jag det är en imponerande start. Vad säger Superpanelen om Sirius så här långt?

Göran:
– För mig är det en överraskning att man tagit tre raka segrar i inledningen. Med tanke på deras försäsong, så fanns det inte mycket som pekade på den inledningen av serien.

Johan:
– Sirius blir nog motsvarigheten till Jönköpings Södras säsong förra året. Då som nykomling fick man också en bra start och hängde med ett bra tag i serien för att sedan mot slutet bli inblandad i nedflyttningsstriden. Jag tror inte att Sirius håller i den långa tuffa serie som Superettan är. Man har en helt okej förstaelva med en del intressanta namn, men hur blir det när skadorna och avstängningarna kommer?


Anders:
– Sirius har en centrallinje med allsvensk rutin. Med två målfarliga och rutinerade forwards i form av Kullinger och Hoch kommer de att ställa till problem för alla SE lag. Dessutom spelar de ett smart spel med snabba omställningar och verkar som om Millqvist efter några misslyckanden i andra klubbar nu förstår vilket spel som krävs i SE.
– Sirius är klart underskattade i alla tips inför serien och är nog en bättre nykomling än vad upphaussade J Södra var förra säsongen.Hur bred deras trupp är och om de klarar skador och avstängningar har jag ingen aning om, utan det får väl tiden utvisa
– Det som säkert är oroande för Sirius är att Gallo utgick efter 20 minuter i deras senaste match, för jag tror han är enormt viktig för deras offensiva spel.

Bosse:
– Jag såg matchen Sirius - Ljungskile och det spel dom visade där kommer att räcka långt. Framförallt var Olle Kullinger och Pierre Gallo ett orosmoment hela tiden. Även Andreas Eriksson gjorde en bra match. Nu återstår väl att se om dom orkar, och har material för en hel säsong. Fast visst sparkapital hade dom ju i premiären. Daniel Hoch kom ju inte in förrän i slutet av matchen, och vad han gjort efter detta vet vi ju.




När vi är inne på ämnet Sirius: vad tror ni det beror på att Uppsala - Sveriges fjärde största stad - inte har lyckats vaska fram ett lag som på allvar kunnat etablera sig i de högre divisionerna? Är det så enkelt att befolkningen i den gamla lärdomsstaden inte förstår sig på fotboll?

Johan:
– Jag tror mycket stavas tradition. Det är svårt att skapa något nytt när man inte haft tradition sedan tidigare. Sponsorer, publik o.s.v. är svåra att locka till något nytt. Dessutom är det nära till Stockholm vilket gör att man i ett tidigt stadium får hängivenhet åt något stockholmslag istället när traditionen att hålla på det lokala fotbollslaget inte finns där.

Anders:
– Har ingen aning om varför Sirius varit i en djup svacka men det kan ju vara så enkelt att bandyn som ingår i föreningen har haft personerna i förarsätet så att inte tillräckliga resurser kommit fotbollen till del. När det dessutom saknas tradition av ett etablerat elitlag i staden så är det kanske svårt att ta fram det som krävs för att lyckas.
– Möjligen är det så att när de förra säsongen valde Magnus Pehrsson som tränare så fick de den kraft med rätt synsätt och förståelsen av vad som krävdes för att bli en elitförening.
Det kan ju även bero på att de fått in styrande som förstod vitsen med att ta in en ung hungrig krävande tränare med de rätta kontakterna som vet vad som krävs för att lyckas.

Bosse:
– Uppsala är ju en stor studentstad, vilket väl gör att mycket folk kommer och går från stan. Detta med studentstad gör väl också att mycket av ungdomarna i stan får andra intressen än idrott.

Göran
– Jag tror också att anledningen är just att det är en universitetsstad. Det är för många "utifrån", som har andra favoritlag än Sirius. Det går att jämföra med Linköping, som också är en universitetsstad, med många invånare utifrån. Linköping har "löst" det så att hockeyföreningen i staden köpt sig till framgång och på så sätt fått befolkningens uppskattning.



Sirius Daniel Hoch har inlett serien i raketfart och har redan hunnit med att klämma in fem mål för sitt lag. Hoch är ju en ganska meriterad spelare, och därför är det kanske inte så förvånande att han redan tagit täten i skytteligan. Vilka spelare ser ni annars som de riktigt stora målskyttarna i årets serie?

Johan:
– Sirius har verkligen två giftiga namn framåt. Nämnda Daniel Hoch som har imponerat i starten av superettan, men även förra BP-spelaren Olle Kullinger är en intressant spelare. Bland övriga som kommer ligga högt i skytteligan måste jag framhäva Degerforsspelaren Mano Garcia som gjort två mål för DIF i år. Han kom mitt under förra säsongen och började visa klass i slutet av serien, nu har han en försäsong bakom sig och hunnit anpassa sig till den svenska fotbollen och han kan bli en stor tillgång för Degerfors. I övrigt finns ju Jörgen Pettersson som har stor kapacitet samt Bruno Santos och Patrik Elmander som båda är duktiga spelare.

Anders:
– En svår fråga efter så få omgångar så får väl gå på lite ”säkra kort” men jag tror att även att Hoch forwardkollega Kullinger kommer att bli en obehaglig ”överraskning” för många SE försvar,
Det är ju alltid svårt att markera bort två målfarliga forwards.
J Södra står nog o faller ganska mycket med att Elmander lyckas i målproduktionen.
Norrköping Gunnlaugsson kommer säkert att såtta en hel del baljor.
Även den gamle storspelaren Jörgen Pettersson kommer att producera för Bois.
I övriga lag är det väl inga som utmärkt sig ännu men det kommer säkert att dyka upp lite unga okända målspottare under säsongen.

Bosse:
– Först har vi ju Daniels kompis i Sirius, Olle Kullinger. Han fick ju in en hel del mål för två år sedan när han spelade i Brommapojkarna, och han visade en hel del i matchen mot Ljungskile. Sedan har vi Patrik Elmander i Jönköping som var bäste målskytt förra året av dom som inte spelar i Allsvenskan i år. Sist men inte minst så har vi lite Ljungskile-killar. Jörgen Wålemark har ju krigat om denna "titel" i två år, och kommer säkert att göra minst 10 i år också. Sedan tror jag att Andreas "Kärna" Kristoffersson kommer att komplettera Jörgen lika fint som Johan Patriksson gjorde 2005, och Martin Smedberg 2006. (B.G)

Göran:
– Som IFK-supporter måste jag självklart nämna IFK: s tre målfarliga forwards. Bruno Santos, Stefan Thordarson och Gardar Gunnlaugsson. Alla tre har visat att de kan göra många mål i Superettan. Ljungskiles Jörgen Wålemark kan man aldrig räkna bort. Dioh Williams är också en potentiell storskytt. (G.Å)



Öster, Häcken och Örgryte är de tre lag som många menar tar klivet upp i Allsvenskan igen. Det vanligaste argumentet handlar om att de har allsvensk rutin, och därmed på något sätt automatiskt är bättre än övriga lag i serien. Är det så att lagen som trillar ur Allsvenskan är så mycket bättre, eller finns det en överdriven respekt hos de andra lagen, tror ni?

Johan:
– Jag tror inte stora anledningen är allsvensk rutin, men däremot att man har spelare med allsvensk klass. Självfallet är erfarenhet en viktig del och man lär sig mycket av att spela mot bättre motstånd. Så visst har lagen som kommer från allsvenskan en fördel. I vissa fall kan man även ha fördel av att motståndarna har respekt för dem, men då gäller det också att man kan föra matcherna - något man inte gjort som bottenlag i allsvenskan innan.

Anders:
– Historien sedan SE skapades visar ju motsatsen. Det är bara storklubbarna MFF, DIF & AIK som lyckats med att studsa upp direkt. De klubbar som varit i Allsvenskan brukar ju förr eller senare komma tillbaka, men att vara en ”allsvensk” klubb kan nog snarare bli en belastning med förväntningar från både klubb sponsorer och supportrar om det inte går helt på räls.
– Övriga klubbar ser nog bara en möjlighet i matcherna mot exallsvenskarna och de får möta låga förvar och ska föra matcher och det är de ju inte riktigt vana vid från föregående säsong.
Det verkar som att de klubbar som åker ut behöver en säsong för att acklimatisera sig i SE.

Göran:
– Absolut finns det en överdriven respekt för de nedflyttade lagen. De år som IFK Norrköping spelat i SE så har, förutom IFK själva, ett antal lag fått det ruggigt svårt i Superettan. De nedflyttade lag som klarat sig bäst, är de som nyligen spelat i SE.

Bosse:
– Jag tror att de tror att de är mycket bättre, och att det bara är att ställa ut skorna. De får dock ofta en chock när serien börjar. Se bara på de senaste åren vilka problem som t ex AIK och Örebro hade 2005, för att inte tala om Giffarna och Assyriska i fjol. I år verkar dock vara ett lite annorlunda läge, där dessa lag har börjat skapligt. Det spel som Örgryte visat upp borde dock inte räcka särskilt långt i serien, men man har haft flyt i matcherna.



IFK Norrköping är ett lag som också nämns som en kandidat för Allsvenskan, och har ju inlett fint med två segrar och en oavgjord. I morgon spelar de borta mot IF Sylvia. Vad tror ni om den matchen, och vad tror ni om Pekings möjligheter att ta klivet upp i den svenska fotbollens finrum igen?

Johan:
– Norrköping har mått bra av att varit i superettan några år, men nu är man redo att ta klivet upp och i år tror jag faktiskt att man kan lyckas. Slipper man skador och massa avstängningar så kan det gå vägen.

Anders:
– IFK Norrköping gör ju i år sin femte raka SE vilket visar att det inte är så enkelt att lyckas även om man har gigantiska resurser jämfört med de flesta klubbarna i SE.
– Matchen mot Sylvia vinner nog IFK ganska enkelt då Sylvia inte visat mycket i anfallsväg. Att Sylvia finns i årets SE betyder ju att IFK får fördelen av att spela 16 ”hemmamatcher” på Parken.
– Det som krävs för att IFK ska lyckas är att de lyckas hålla sig på spåret hela tiden, då supportrar och hela staden inte kommer att vara till någon nytta annars utan se till att
pressen blir så stor att risken är stor för ytterligare ett fiasko och missa topp tre. Det känns som det är i år eller så får IFK börja om och bygga ett nytt lag för att lyckas, eftersom många av de nyckelspelare de har nu har nått en hög ålder.

Göran:
– Som IFK-supporter, så finns det inget annat än vinst som räknas. Ett lag med allsvenska ambitioner måste kunna gå ut och vinna mot ett lag som är nyuppflyttat, även om det är ett hett derby.
– Jag tror att möjligheterna att IFK tar klivet upp i år, är mycket stora. Man har en riktigt stark trupp, man har ett starkt stöd på Parken och man har fått en bra start på serien.

Bosse:
– Jag tror nog att "storebror" tar en ganska komfortabel seger. Även om ett derby alltid är ett derby. Själv "dömde" jag ju ut dom bakre delarna av laget före säsongen, vilket fick några "Peking"-fans att rasa. Och dom har ju inte släppt in något mål så här långt, så jag kanske har fel. Nu har ju IFK fått precis den start dom behöver, ast dom brukar få en rejäl svacka under säsongen. Men frågan är dock om detta inte räcker långt, riktigt långt?

Sverigered. / MMmickael.moller@svenskafans.com2007-05-02 09:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans