Totalstopp för pyroteknik
Pyroteknik - inget vi kommer att se på de svenska arenorna framöver.

Totalstopp för pyroteknik

Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet har beslutat att med omedelbar verkan införa ett totalförbud mot pyroteknik på samtliga arenor i Allsvenskan och Superettan. Avstängningar på upp till två år kan drabba den som trotsar förbudet.

Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet har gemensamt beslutat att med omedelbar verkan införa ett totalförbud mot pyroteknik på fotbollsarenorna i Sverige. Riskerna för personskador, inandning av giftiga gaser och den omfattande brandrisken är huvudskälen till deras beslut som gäller för Allsvenskan och Superettan.

– Vi måste få folk att inse de mycket stora riskerna. Frågan om pyrotekniken är viktig. Många inser inte hur farligt det är med till exempel bengaler, säger Sture Svensson, ordförande i SEF:s Elitevenemangsgrupp i ett pressmeddelande

Lars Synnerholm, på Räddningsverkets enhet för brandfarliga och explosiva varor, backar upp SEF:s beslut:
– Problemet om man skjuter fyrverkerier från läktare och liknande är att man inte har någon som helst koll på var sakerna hamnar. Ofta inte heller mot vad man egentligen skjuter eller var pjäsen hamnar. Fotbollsarenan är en osedvanligt olämplig plats att skjuta fyrverkerier ifrån. Så det är väldigt förnuftigt att överhuvudtaget inte tillåta sådant här inne på arenorna.

Tidigare har det funnit möjlighet för arrangörer att ansöka om dispens för att kunna genomföra ett tifo med pyroteknik om arenan bedömts som lämplig för det (i regel arenor med löparbanor som Nya Ullevi eller Malmö Stadion). Men denna möjlighet upphör alltså nu.

– Det här är viktigt beslut, säger Sture Svensson till Svenska Fans. De tidigare dispenserna har upplevts som orättvisa, och därför tycker vi det är bättre att vi är konsekventa. Säkerheten är oerhört viktig, och det känns som om frågan inte längre är om det händer någon olycka, utan snarare när. Vi måste kunna garantera publikens säkerhet.

Men pyrotekniken brukar ändå alltid dyka upp, trots förbud, lagar och förordningar. Frågan är hur förbudet efterlevs.
– De möjligheter klubbarna har, är att stänga av supportrar upp till två år om de inte följer reglerna som gäller inne på arenan. Och det är arrangören, det vill säga klubbarna som tillsammans med arenaägarna, sätter reglerna. Efterlevs avstängningen inte kan påföljden bli tillträdesförbud, som beslutas av åklagare, säger Sture Svensson vidare i pressmeddelandet.

– Man måste inse att det aldrig går att kontrollera bort det helt. Det är nödvändigt att få supportrarna att inse riskerna med det här. Vi stoppar ju inte detta för att vara dumma, utan för att vi är jätterädda att det ska hända någonting.

SEF:s Elitevenemangsgrupp har redan en rad idéer som kanske kan tilltala tifogrupperna.
– Det finns ju bra alternativ, till exempel konfettikanoner, som ger en trevlig inramning. Rök och sådant skapa bara oro. Fotbollsklubbarna måste samarbeta mer med supporterklubbarna för att hitta andra, ofarliga men lika spännande sätt att skapa stämning vid matcherna, avslutar Svensson.

Micke Möllermickael.moller@svenskafans.com2007-05-09 14:05:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans