Superpanelen: Om Åtvid, Degerfors, Blomqvist och mycket mer

Superpanelen: Om Åtvid, Degerfors, Blomqvist och mycket mer

Superpanelen resonerar om Degerfors och Åtvidabergs dåliga säsongsstart. Panelen pratar också om Jesper Blomqvist och hans Enköping, och om Häckens chanser till avancemang.

Superpanelens består av Göran Åberg från Parkens vita hjältar (Norrköping), Johan Emdemalm från Vulkanerna (Degerfors), Bosse Gullberg från LSK Fans (Ljungskile) och Anders Brommesson från Kopparslagarna (Åtvidaberg). Protokollförare: Micke Möller.
- - - - - - - - - -

I torsdags knep Åtvidaberg tre poäng av Degerfors, och klättrade därmed upp ovanför nedflyttningsstrecket. Degerfors ligger helt i botten med bara en poäng, och även om det bara har spelats fem omgångar så kommer man inte ifrån att klassiska Degerfors och Åtvidaberg har inlett serien riktigt dåligt. Var beror det på tror ni att Degerfors och Åtvidaberg gått så dåligt så här i inledningen? Kan det hänga samman med tränarbytena? Och tror ni det kommer att ändra sig?


Johan:
– Nya tränare och tunna trupper är en stor del av anledningen. För Degerfors börjar det kännas väldigt oroande då man inte mött speciellt tufft motstånd men ändå bara skrapat ihop en poäng på fem omgångar. Härnäst väntar Mjällby, Enköping och Sylvia. Där krävs minst två segrar, annars kommer det att bli en mycket tuff säsong för Degerfors och framför allt blir det tufft för tränaren som många redan nu börjar kräva på hans avgång. Åtvidaberg tror jag också kommer få det tufft. Man har likt Degerfors en tunn trupp och får man skador på några av nyckelspelarna så får man hoppas på att det finns två lag som har ännu sämre trupp.

Bosse:
– Jag tippade före serien att bägge lagen skulle få det svårt i år. Framförallt Degerfors har väl tappat en del starka spelare, som man inte helt kunnat ersätta. När vi träffade några av deras supportrar förematchen förra helgen verkade dom redan lite uppgivna, vilket då var efter3 omgångar. Är det samma stämning i truppen lär det bli ett jobbigt år.
När det gäller Åtvidaberg tror jag nog dom är lite på gång nu. En tränaresom Peter Swärdh skall nog kunna få ordning på detta gänget, även om detgärna får dröja en omgång till i serien (hemma mot Ljungskile).

Göran:
– Helt klart har tränarbytena med deras dåliga start att göra, det är i alla fall min åsikt. Jag tror att både Johan och Bromme håller med mig om det. Om jag förstått det hela rätt, så har båda tränarna ändrat en hel del i lagens sätt att spela och det tar en hel del tid att sätta sådant. Jag tror i alla fall att Åtvid kommer att klara av att ändra på trenden. Degerfors är jag mer tveksam till i dagsläget.
Noterbart är ju att de båda gamla tränarna är lyckosamma i sina nya lag.

Anders:
– När det gäller Åtvidaberg så var ju förra säsongens avslutning helt katastrofal och det saknades struktur i både anfall och försvarsspel vilket var nära att sluta med degradering.
Nya tränaren Peter Swärdh har ändrat spelsystem och slipat in de nya uppgifterna då är det ju ganska naturligt att börja bakifrån vilket gett en stabilare defensiv men en svag offensiv i början av serien. Sedan har vi haft problem med skador på Pocke, Pligg & Hagge vilka är viktiga för offensiven. Man får inte heller glömma att de lag ÅFF mött ligger med i toppen av serien än så länge.

– Under första halvlek i matchen mot Degerfors var alla offensiva spelare tillbaka och ÅFF visade upp ett offensivt och effektivt spel där det i stort sett bara var ett lag på planen. Inte ens när Per Karlsson åkte ut efter 33 minuter kunde DIF skaka oss. Att sedan laget sjönk i andra halvlek för att försvara 2-0 ledningen är helt naturligt och DIF hade mycket svårt att skapa tryck mot ÅFF målet. Tror att det spelet och en helledig helg kan vara precis vad som behövs för att fortsättningen av serien ska bli ganska positiv.
Dessutom så tycker jag att ÅFF:s trupp i år är mycket bredare än förra året så vi ska inte behöva ligga kvar nere om alla bara gör sitt jobb.

– Degerfors har jag betydligt svårare att analysera men de har inte bara tappat tränare utan även en hel del bra spelare både under förra säsongen och inför den här, så de kanske inte är så bra i år. Jag hoppas dock att de inte är ett av de två lag som får lämna SE.



Bland nykomlingslagen så har Enköping lyckats ganska bra med den som tränare tämligen orutinerade Jesper Blomqvist vid rodret. Hur ser ni på Blomqvists möjligheter som tränare, och vad tror ni om Enköpings möjligheter i Superettan?

Johan:
– Nykomligar är oerhört svårbedömda. Många inleder bra när inget av motståndarna har koll på hur man spelar och när de väl ha lärt sig det, det är då som de sätts på det stora provet. Ge nykomlingarna några omgångar till så får vi se vilka som kommer att hänga med eller vilka som kommer att bli strykpåsar. Enköping har ju en klar fördel i att ha en duo i form av Jesper Blomqvist och Bosse Pettersson på bänken. Med Jespers otroliga erfarenhet som spelare där han spelat för Milan och Manchester United så finns ju garanterat kunskapen. Sen är stora frågan om han är pedagogisk och kan få ut någonting av sin erfarenhet. Men visst är han ett intressant namn som om han har de egenskaperna kan bli ett stort tränarnamn framöver.

Göran:
– Det är egentligen alldeles för tidigt att uttala sig om. Än så länge är han varken fågel eller fisk för mig. När det gäller Enköpings start, så har det nog mer med "nykomlingsruset" att göra. Jag tror att Enköping kommer att dala i tabellen, men samtidigt tror jag att de är starkare än vad jag trodde för seriestart.

Bosse:
– När det gäller Enköping så tror jag detta är lite av nykomlingsflytet. När vi summerar hösten så tror jag fortsatt att ESK är med och slåss om att klara kontraktet. Jag vet inte riktigt vad Jespers roll är i förhållande till Bo Petterson i tränarrollerna. Personligen så känns inte Jesper som någon tränartyp.

Anders:
– Det är kanske lite tidigt att bedöma Jesper som tränare men det är ju en bra start.
Enköping är ju nykomling och av erfarenhet så brukar hösten alltid vara tuff för nykomlingar men fortsätter de att ta poäng under våren så kanske de kan undvika att hamna i farozonen.



Häcken var det lag som Superettanradaktionerna på Svenska Fans tippade som seriesegrar i den enkät vi gjorde inför serien. Men hur bra är laget egentligen, och kan den nya tränarduon Sonny Carlsson och Christian Lundström verkligen lyckas med att ta upp laget år ett?

Johan:
– Tyvärr har jag inte hunnit se Häcken ännu, men två vinster och två förluster är acceptabelt. Det tar lite tid att ställa om sig från allsvenskan till superettan – det har många lag fått erfara. Jag tror fortfarande att Häcken kommer ta en av platserna för att få spela allsvenskan nästa säsong.

Göran:
– För mig är fortfarande BK Häcken en av storfavoriterna till seriesegern, men man har också visat prov på att man är sårbara. Förlusten mot Giffarna i slutminuterna kan sätta djupare spår än man tror.
Lyckas tränarduon göra som jag tippat, så kommer man tillhöra en liten och unik skara tränare, nämligen de som lyckts ta tillbaka ett lag direkt till Allsvenskan. Förlorar man mot IFK Norrköping ikväll, så tror jag det blir riktigt svårt för dem att lyckas

Bosse:
– På pappret ser Häcken starka ut, framförallt nu när Hans Berggren är på väg tillbaka. Jag tror att laget har så mycket erfarenhet och kunnande att dom bör klara av att ta en av dom tre platserna ganska enkelt, men det
trodde väl t ex Örebro för två år sedan också, och Sundsvall förra året.

Anders:
– Upprepar mitt svar från förra utfrågningen. Historien sedan SE startade visar på att det är mycket svårt, och endast TRE lag (MFF, DIF & AIK ) som lyckats att studsa upp direkt. Det som talar för både Häcken och Öster har ju tidigare spelat i SE, så de kanske med den erfarenheten har det som krävs för att lyckas direkt.



Och nu när vi snackar Häcken så möter de ju IFK Norrköping ikväll på Norrköpings Idrottspark. Vågar ni på er ett tips?

Johan:
– Blir tufft! Norrköping har inlett starkt, men här tror jag man får nöja sig med ett kryss. Det blir 1-1.

Göran:
– Jag sticker ut hakan och säger att IFK Norrköping vinner med 3-1!

Bosse:
– Trots det jag svarade på förra frågan så säger jag 2-0 till Norrköping.

Anders:
– Det är väl nu det är upp till bevis för IFK det alla i Norrköping kräver nämligen att årets återtåg är spåret. Mitt tips är dock att Häcken lyckas ta poäng så jag tippar 1-2.

Sverigered. / MMmickael.moller@svenskafans.com2007-05-14 07:30:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans