Väsby-Umeå 3-2 (0-0) (Svenska Cupen)

I en spännande och hyfsat underhållande Svenska Cupen-match på Vilundavallen lyckades Väsby efter upphämtning av Umeå från 2-0 till 2-2 och under pressat läge i större delen av förlängningen ändå vinna och avancera vidare till Cupens 4:e omgång.

Mållös halvlek med många frisparkslägen
I den 1:a halvlekens inledande 15 minuter var det bedrövligt spel från båda lagen då ingen fick till något riktigt bra spel. Väsby stod i det egna straffområdet och kortpassningsspelade medan Umeå bara försökte skicka långbollar på målfarlige Andreas Hermansson. En av dom allra hetaste spelarna i UFC denna afton var deras nummer 9 Jonas Nordin som radade upp chans på chans. Bland annat så blev han helt frispelad av Andreas “Herminator” Hermansson men för er som såg matchen mellan Helsingborg och Malmö i går och Edward Oferes miss när han sköt över när han var helt fri kan jag säga att Nordin gjorde en sådan miss. För ni som inte såg den kan jag bara säga att när en fotbollsspelare är helt fri 2 meter framför mål borde det väl inte vara så svårt att sätta den. Herr Nordin skapade många fler chanser men halvlekens tillställning var alla farliga frisparkar som Väsby bjöd på, två av dom var först “Gabbe” som sköt strax utanför och sen Brwa Nouri där bollen gick knappa halvmetern över målvakten i Umeå Petter Augustssons ribba. Trots Nordins chanser och Väsbys frisparkslägen slutade halvleken mållös, 0-0, men vi skulle få se två piggare lag i den 2:a...

Bättre fart i den 2:a
Efter en ganska avslagen och mindre underhållande 1:a halvlek klev lagen ut ur omklädningsrummen och den 2:a började bra. Många chanser i början och i den 55:e minuten fick vi se det första av många vackra mål denna afton. Kweku Turkson väggar sig förbi Umeåförsvaret och passar sedan ut till Per Magnusson på vänsterkanten, Per ser ut att lägga ett inlägg men i stället skruvas och dyker bollen på ett underbart sätt och den seglar in i målvaktens vänstra kryss. 1-0 till Väsby och Per Magnussons första i mål för klubben. Bara 4 minuter senare, i den 59:e, kommer Mikael Wentzel fri på sin kant och spelar in till Saihou “CH” Jagne som får två chanser, först skjuter han rakt på Augustsson i målet och sen blir det en retur, “CH” har ingen bortaspelare som är där och stör honom och bredsidar enkelt in 2-0 till Väsby och nu spelade vi riktigt bra. Men UFC kom dock igen, när klockan stod på 63 minuter fick Magnus Henrysson stor yta att springa på, men Henrysson väljer att skotta från cirka 40-45 meter och skottet går otroligt nog in i mål. Det andra vackra målet för dagen. 2-1 stod sig ända fram till den 90:e minuten då en av Umeås bästa spelare, Rikard Eriksson lägger ett perfekt inlägg till straffpunkten där inhopparen Martin Karlberg slänger sig fram och språngnickar in 2-2 i nättaket. Återigen ett mycket fint fotbollsmål men mindre bra för Väsbys del som såg väldigt deppiga ut efter UFC:s kvittering på stopptid. Men laget fortsatte ändå att kämpa, och innan domaren Patrik Malmberg blåste av fick man en jättechans till. Christian Dreijer, eller vem det nu var, fick bollen på sig vid Umeås straffområdslinje och Augustsson står bara och tittar på när bollen rullar bara någon decimeter utanför hans vänstra stolpe.

Petrovics kanon avgjorde
Efter en mållös 1:a förlängningskvart med ganska många chanser så borde Andreas “Herminator” Hermansson satt 2-3. Manzila ska nicka undan vid mittcirkeln men bollen studsar över honom och Hermansson sätter full fart med bollen mot Väsbymålet. Väsby har dock en försvarare som följer med “Herminator” men han blir bortfintad när bollen är inne i straffområdet, Andreas ska egentligen bara placera in 2-3 men han väljer att försöka dribbla av “Thudde” och lyckas, Peter Motas som var vår räddande ängeln står och täcker av alla skottvinklar framför målet och det gör att Umeåspelaren skjuter i burgaveln. Och tur var det. För om Hermansson satt 2-3 tror jag att det hade blivit väldigt svårt för Väsby att komma tillbaka. I stället för att Umeå tar ledningen kommer Väsbys räddande ängel #2 in i huvudrollen, han heter Gabriel Petrovic. Med 7 minuter kvar får Väsby ett frisparksläge som Kali Ongala lägger snabbt med en passning till “Gabbe”. Han tar emot bollen och laddar för skott och det är ett hårt sådant som går in vid stolproten. Jubel från dom 159 personer som sökt sig till Vilundavallen och även “Gabbe” fick jubla då han skulle bli matchvinnare. Efter målet fortsatte Väsby att anfalla och när Mikael Wentzel väljer att ställa sig nere vid hörnflaggans för att vinna lite tid får den före detta Väsby IK-spelaren Janne Jonsson nog och först tacklar han Wentzel, och sedan (vad tänkte han på) slår han honom och åker självklart ut. Resultatet står sig och Väsby vinner med 3-2. Återigen står Väsby som segrare när man möter Umeå FC som för tredje gången i rad förlorar. Vi på Väsbyredaktionen säger grattis till spelare/ledare för avancemanget i Svenska Cupen och önskar alla ett stort lycka till i forstsättningen i serien och Cup-spelet.

Alla gör en bra match
Själv tycker jag att hela laget gör en mycket bra match och Väsby vinner men jag vet verkligen inte om det var rättvist. Spelet böljade mycket fram och tillbaka men hemmalaget VU var tydligen vassare och man är vidare i Svenska Cupen. Nedan har jag gjort en topp-tre-lista dom spelarna som jag tycker var bäst i VU i går.