En Timell per halvlek?

En Timell per halvlek?

Svenska Cupen har i lång tid varit cupen som ingen bryr sig om. Och visst behöver den ett lyft. Men låt för guds skull inte tv-bolagen komma med sina kreativa idéer!

Som fotbollssupporter är man ofta överseende med vad som händer på arenorna i samband med matcherna som våra lag spelar. Man förstår att det finns ett samband mellan klubben å ena sidan och annonsörer, sponsorer, tv-bolag, fotbollförbund etc. å andra. Ofta brukar det yttra sig i diverse ”kringarrangemang” som det så vackert heter. Det är tävlingar, prisutdelningar, det är massa krafs som skall slungas ut bland publiken, det är kommersiella budskap i högtalarna, det är frustande speakers, det är pausunderhållning, nationalsånger, cheerleaders, fallskärmshoppare och fan vet vad.

Egentligen en massa skit som ingen frågar efter – men som vi ändå får kastat rakt i nyllet. Men vi står ut. För fotbollen har så här långt ändå varit det centrala. Vi har liksom stått ut och tänkt: ”Ok, jag fattar att det här uppenbarligen gagnar klubben på något sätt. Så låt gå. Så länge jag får se min match så kan jag väl stå ut.”

Men frågan är om inte gränsen nu är passerad efter TV4:s sändning från matchen mellan Gefle och Djurgården. I all sin iver att hotta upp Svenska Cupen, som förvisso behöver ett lyft, så tänkte (nåja…) herrar ansvariga på TV4 att: – Jamen va fan, vi kutar in på plan och intervjuar målskytten direkt, liksom. Skitball! Snacka om action! Han gör mål och vi är där med våra mikrofoner! Snacka om att göra en insats för fotbollen!

Och självklart! Det är ju precis det vi har saknat! Det är ju precis det vi känt behövs för att förgylla Svenska Cupen! En massa reportrar som kutar kors och tvärs mitt under pågående match för att intervjua en utmattad målskytt! Ja, men herregud! Det är ju genialiskt! Skitsamma om det blir ett litet avbrott på ett par sekunder!

I en kommentar på sin blogg försöker Patrick Ekwall från TV4 förklara hur man tänkt på kanalen: ”fotbollens TV-sändningar behöver ett nytänkande...det är för många bakåtsträvare...Svenska Cupen behöver ett lyft.”

Fint nog. Svenska Cupen behöver ett lyft, och TV4 ger sitt bud på vad som vill till. Att TV4 tänker som de gör förvånar mig faktiskt inte ett dugg, men att de inblandade klubbarna, liksom Fotbollförbundet, SEF, domarkåren och vem det nu kan vara, tycker det är helt ok och köper deras idé rakt över, visar hur illa det står till med svensk fotboll.

För är dessa representanter beredda att köpa ett så urbota dumt förslag från en sketen TV-kanal, så kan man fråga sig vad som händer härnäst. Vad händer om TV4 föreslår en paus var femtonde minut för att ta ett snack med tränarna och andra nyckelfigurer (och samtidigt köra ett reklamblock för TV-tittarna)? Vad händer om TV4 säger att det behövs lite mer action i spelet och tycker att offsideregeln borde avskaffas? Vad händer om TV4 säger att Martin Timell borde få spela en halvlek med varje lag för att hotta upp cupen? Eller att Ekwall himself får coacha något av lagen?

Självfallet spetsar jag till det, men i förlängningen är det just det vi står inför. Vi står inför en framtid där fotbollen säljer sig till den som betalar mest. Och vi står inför en framtid där det inte längre är fotbollsälskarna som har något att säga till om, utan istället en massa cyniker som skiter i vilket. Människor som mäter allt i tal, och inte i upplevelser.

Att TV4 den här gången är ute på djupt vatten inser nog alla. Till och med Ekwall lägger in en försiktig reservation på sin blogg där han skriver: ”Om det är bra eller dåligt får väl utredas, men skjuter man inga skott gör man inga mål.”

Det är sant, Patrick. Skjuter man inga skott gör man inga mål. Men älskar man sporten så behandlar man den med respekt. Och inte som en privat scen som man kan fjanta runt på hur som helt.
Du skriver: ”i backspegeln har cupen varit disaster”. Det är måhända sant. Frågan är hur mycket bättre den blev av TV4:s påfund. 

Inte ett skit om du frågar mig.

Micke Möllermickael.moller@svenskafans.com2007-05-18 21:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans