Inför Väsby-Assyriska
Christian Dreijer är en av dom fyra spelare som är på skadelistan inför matchen mot Assyriska i morgon.

Inför Väsby-Assyriska

Toppmatch på ”Vallen”. Det är tre ord man fått höra i veckan. Två lag som är favorittippade redan innan säsongen och båda har fått en smakstart efter 4 omgångar. Men vilket lag är egentligen bäst av dom här två, den som lever får se på Vilundavallen i morgon.

Nu är det dags för den tredje matchen på bara en vecka och man kommer senast från en svettig och fysisk match mot Umeå i Svenska Cupen. Som tur var, trots UFC:s tuffa spel, verkade ingen spelare bli skadad och förutom Mikael "Micke" Hjelmström verkar ingen ha någon allvarlig skada.

Väsby och Assyriska har öppnat säsongen riktigt bra, VU ligger 2:a och AFF 1:a i tabellen och båda lagen har öst in mål, 9 stycken. Trots att Väsby ligger 2:a så skiljer det hela 5 poäng mellan lagen. Assyriska har tagit full pott i alla matcher men i vissa har man gjort det med nöd och näppe. I premiären mot Vasalund/Essinge vann man med 0-1, sen besegrade man Skiljebo med 2-1, Östersund med 0-1 och sen lossnade det med uddamålsvinsterna. Hela 5-0 mot förra omgångens tabelltvåa Gröndal och man visade prov på sitt allra finaste spel. Det är inte lätt att möta AFF då dom flesta lag har både spelet och publik i mängder emot sig. Men det ska inte få hända Väsby när det spelas en tidig seriefinal på Vilundavallen.

Lagen har mött varandra fyra gånger tidigare, två gånger i serien och i två träningsmatcher. Första gången var på försäsongen 2005 (då Assyriska spelade i Allsvenskan) och då vann VU med 1-0 på Skytteholms konstgräs. Samma säsong degraderades AFF från Allsvenskan och lagen möttes två gånger i serien 2006, först på Vilundavallen i en ganska avslagen match som slutade 0-0. Senare på säsongen åkte Väsby till Södertälje Fotbollcenter och då blev vinst, 0-2 där Özgur Yasar gjorde två mål och ett av dom blev utsett till ”Årets mål” av oss på Väsbyredaktionen. Senaste gången lagen mötte varandra var i år i en träningsmatch. Egentligen var det tänkt att AIK skulle åka till Södertälje för att spela matchen men man skickade i stället farmarklubben Väsby tyvärr. Det blev en riktig utklassning av hemmalaget och när matchen var slut hade AFF hunnit göra 5 mål, och VU bara ett. 

Assyriska är ett spelskickligt lag med många bre tekniker och duktiga passningsspelare. Jag tror att AFF kommer försöka få in djupledsbollar mellan våra ytter- och mittbackar så deras kantmittfältare kan komma med fart in mot mål för att sedan spela enkelt in till Haddad eller Lumnica som är målfarliga när dom får chanserna. Spelare i bortalaget som man bör hålla lite extra koll på är:

Dennis Östlundh...
Gammal Väsby IK-spelare som inför säsongen kom från AIK till Assyriska. Bra när- och distanskott och Väsbys mittfält och backlinje får gärna se till att inte få allt för många frisparkar emot sig när avståndet är 20-30 meter, för det är som Östlundh är riktigt stark.

Andi Tompuu...
Har fått en massa beröm av Assyriskas tränare Peter Lenell och spelade senast som innermittfältare bredvid Östlundh mot Gröndal. Enligt Lenell verkar han vara en hårt spelande mittfältare centralt som ofta sätter dit en och annan glidtackling, spelar ofta enkelt och visar vägen, var det som Peter sa efter Gröndal-matchen.

Aziz Corr-Nyang...
Före detta Djurgården-spelare från säsongen 2003 och enligt Assyriskas SvenskaFans-sida springer han så oerhört mycket att han skapar stora ytor för sig själv på sin vänsterkant. Skapar ofta målchanser för både sig själv och för sina lagkamrater och kanske en gnutta målfarlig om han får göra som han vill.

Xhevdet Lumnica...
Leder Division-1 Norras skytteliga med 4 mål på 4 matcher. Ständigt farlig framför mål och tillsammans Andreas Haddad på topp är han en lysande spelare. En spelare som ofta får några chanser varje match som han också ofta sätter i nätmaskorna.

Andreas Haddad...
Tillsammans med Lumnica så är han och Haddad nog Division-1:s hetaste anfallspar. Gör ofta bra matcher och precis som sin anfallskollega ofta mål. Har rutin från både AIK och Lilleström i Norge och att möta Haddad som mittback är ingen barnlek.

Egentligen skulle jag nog kunna räkna upp hela AFF:s trupp men jag valde ut fem spelare som jag tycker verkar intressanta och särskilt Lumnica och Haddad som precis som Väsbys Saihou ”CH” Jagne sällan går av planen mållösa.

En anledningen för Väsby att bita i det sura äpplet är att före detta AIK-spelaren och överhuvudtaget mycket duktige fotbollsspelaren, Göran Marklund är tillbaka i Assyriskas trupp efter en skada i baklåret. Marklund är egentligen anfallare men jag tror att han måste spela på mittfältet för att få en plats i startelvan. Konkurrensen i AFF är hård men Göran känns nog som en spelare för startelvan när han väl kommer igång.

I och med matchen mot Väsby spelar Assyriska sin första match i serien på naturgräs. Enligt deras hemsida så har man i veckan flyttat träningarna till sin gamla hemmaarena, Bårsta IP där det är vanligt gräs som underlag. I och för sig spelade AFF också en Cup-match i veckan på vanligt gräs, mot Skövde AIK, men jag tror att det behövs mer tid än 90 minuter för ett lag att vänja sig.

I både Väsby och Assyriska finns spelare som spelat i den andra klubben. I Väsby har vår målvakt, Thomas Thudin och mittback, Omar Jawo spelat med Södertälje-laget. I AFF hittar vi gamle Väsby United-spelaren från säsongen 2005, Filip Bergman som inte fått mycket speltid i Assyriska den här säsongen. Har i princip inte spelat någonting i serien men i förra matchen fick han hoppa in sista 30 minuterna som mittback i stället för Pierre Bengtsson.

Inget av lagen har någon avstängning och jag vet inte heller om någon riskerar avstängning vid ett gult kort. På Väsbys skadelista finns som vanligt Hjelmström som har en fotskada, Walid Atta som har problem med ryggen, Christian Dreijer som är sjuk och Andrés Thorleifsson som är ljumskskadad. Assyriska har enligt hemsidan alla spelare tillgängliga och att det är bara några småskador som stör vissa spelare.

Väsbys trupp: 

Målvakter:
1. Thomas Thudin
24. Niklas Rönn
Försvarare:
3. Peter Motas
4. Daniel Johansson (K)
13. Omar Jawo
18. Per Magnusson
Mittfältare:
2. Gabriel Petrovic
6. Brwa Nouri
7. Patrik Manzila
11. Kali Ongala
17. Mikael Wentzel
22. Kweku Turkson
23. Aliu Jagne
Anfallare:
15. Admir Catovic
20. Bilel Ghemri
21. Saihou Jagne

Assyriskas trupp:

Målvakter:
1. Stojan Lukic
21. Christian Frealdsson
Försvarare:
4. Pierre Bengtsson
5. Tony Mahr
7. Martin Lorentzson
16. Lamin Conateh
Mittfältare:
6. Filip Bergman
8. Dennis Östlundh
10. Charles Sampson
12. Andi Tompuu
13. Gerald Forschelet
18. Eddie Moussa
24. Aziz Corr-Nyang
Anfallare:
11. Xhevdet Lumnica
14. Göran Marklund
99. Andreas Haddad 

När: Söndagen den 20/5 kl. 18.00
Arena: Vilundavallen, Upplands Väsby 
Matchvärd: InfraCity

Domare: Roland Fager, Köping
Assisterande domare 1: Irfan Vukovic, Västerås
Assisterande domare 2: Mikael Wennlöf, Västerås

Väsbyredaktionens tips: 1-1

Niklas Sahlén2007-05-19 16:46:00
Author

Fler artiklar om AFC Eskilstuna