Fans i Fokus: Pekingfan från dag ett

Fans i Fokus: Pekingfan från dag ett

Fans i Fokus har nått fram till Göran Åberg från Parkens Vita Hjältar - en herre som föddes guldåret 1957, och som varit Pekinganhängare sedan dess.

Göran Åberg, du har funnits med på Parkens Vita Hjältar ett bra tag. Vid vilken tidpunkt kom du in i SvenskaFans-familjen och vad fick dig att börja skriva där?
– Jag kom till SvenskaFans noga räknat den 6 januari 2003. Anledningen var helt enkelt att sidan var bedrövligt dåligt skött av en person, som inte hade IFK Norrköping som sitt stora intresse för att driva sidan. Det skrevs om så mycket annat på sidan och jag kände att jag kunde göra en insats. Jag hade tidigare skrivit ett antal krönikor och var också en flitig debattör på en annan IFK-relaterad sida.

Om vi ser det mer på ett personligt perspektiv. Varför blev det IFK Norrköping som blev ditt hjärtelag?
– Att det blev IFK Norrköping för mig, får jag nog skylla min far för. Hans intresse för IFK Norrköping väcktes redan 1938, då han var och såg en match med IK Sleipner på Parken! Efter den matchen var det IFK Norrköping som gällde för honom och det var en självklarhet för mig att IFK Norrköping var störst och bäst även för mig. På den tiden var IFK Sveriges bästa lag och radade upp SM-guld. Jag är också född ett guldår (1957) vilket även min bror är (1956)

Ni har nu en tränare, som tidigare verkat i ÖSK, i form av Mats Jingblad. Hur går supporterrösterna kring Mats?
– Till en början fanns det en hel del kritiska röster om Mats, men det har tystnat rejält. Det finns förvisso fortfarande några som är starkt kritiska, men jag tror resultaten nu kommer att tysta även dem. Personligen gillar jag Mats skarpt. Han har mycket bra koll på läget och laget och är bra påläst om fotboll överlag. Att han dessutom är otroligt kvick och rolig stundtals försämrar inte mitt omdöme om honom.

Ni har snart hemmamatch i Svenska Cupen (AIK står för motståndet). Vad anser du ska göras för att få cupen att bli mer uppskattad då det ändå är en väg ut i Europa för de svenska klubblagen?
– Jag såg ett inslag med Torbjörn Nilsson på Fotbollskanalen för ett tag sedan. Där föreslog han att man skulle göra som i England, där man har fasta dagar för cupen. Allt annat spel är stoppat och det är bara cupen som gäller. Jag tror det kan vara ett bra drag att försöka med det. Välj också ut en lämplig match i varje omgång och TV-sänd den.
– Det man definitivt inte ska göra, är att intervjua målskytten som TV4 testade med. Det var det värsta jag sett och jag hoppas slippa se det någon mer gång.

”Jakten på Allsvenskan” har varit en ständig följetong på SvenskaFans. Hur orkar ni hålla den up to date varje dag?
– "Felet" är mitt, då det var jag som drog igång det hela 1 januari 2006. Jag gjorde det med tanken att få upp intresset för IFK Norrköping och jag tror att jag lyckats. Ärligt talat tror jag att det aldrig skrivits så mycket om IFK Norrköping i lokalpressen som det gjort de senaste åren, så på så sätt har det varit väldigt lyckat. Att hålla igång följetongen är inte alltid så lätt. Speciellt inte när det är långa speluppehåll. Mina redaktionskollegor har ju också fått rycka in och skriva, vilket de inte alltid jublar över, men det är smällar man får ta. Nu har jag sagt att om IFK missar Allsvenskan även i höst, så ska artikelserien läggas ned. Då får vi hitta på något annat istället.

IFK Norrköping är ett publiklag som många hävdar skulle göra bra nytta i allsvenskan och i år går tre lag direkt upp och det är många lag som vill lägga vantarna på de platserna. Känner du att detta är chansen för uppflyttning eller kommer ni tillbaka någon annan gång?
– Absolut är det ett kanontillfälle för IFK Norrköping att ta sig tillbaka. Nu harvar man i SE för femte året i rad och bör ha lärt sig vad som krävs för att ta sig tillbaka. Jag tycker också att man kan se det på hur truppen ser ut i år. De lag som ramlat ned har redan stött på de problem som IFK levt med i SE. Att IFK Norrköping kommer tillbaka till Allsvenskan är jag övertygad om. Skulle man missa i år, så får det bli ett annat år.
Min familj hoppas att det blir uppflyttning redan i år, då jag lovat att bada i vår 30 kvm stora damm i trädgården den dagen som IFK Norrköping tar sig tillbaka till Allsvenskan.

Vart tror du att vi hittar IFK Norrköping när sista matchen är färdigspelad?
– Jag tippade före seriestart att IFK Norrköping skulle komma trea, vilket jag inte ser någon anledning till att ändra på. Man har fått en perfekt start på serien och bör kunna rida på den vågen. 

- - - - - - - - - -

Göran Åberg skickar stafettpinnen vidare till Johan Emdemalm, Degerfors IF och Vulkanerna.

Johannes Avenbrandmickael.moller@svenskafans.com2007-05-24 07:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans