Allsvenska hörnan granskar...

Allsvenska hörnan granskar...

...årets jämna serie, Anders Svensson, Kalmar FF & lite till.

Allsvenska hörnan drar igång direkt med ett snack om den jämna allsvenskan, om Anders Svensson och om serieettan Kalmar FF. Bland annat. 
I panelen hittar ni Per Welinder (Himmelriket), Niklas Jogsten (Forum 1891), Johan Nilsson (Gnagarforum) och Jonas Larsson (Himlen är ljusblå). Frågor & protokoll: Micke Möller.

Alla pratar om det – den jämna Allsvenskan. Och visst, mellan ettan och nian skiljer det just nu bara tre poäng. Vad beror det på att det är så jämt i år, och säger det något om Allsvenskan i sin helhet?

Jonas (GIF):
– Jag tänker inte ge det där väntade svaret ”det beror på att Allsvenskan håller låg nivå”, även om så är fallet. Så låt oss uttrycka det så här - skillnaden mellan det bästa och sämsta laget är mindre än i många andra europeiska ligor. Orsakerna till det skulle man säkert kunna ägna en avhandling åt. Men nånstans tycker jag ändå att det är bra att vi inte har några Man United, Chelsea eller Inter, och att det finns en kille som heter Johan Oremo som ena dagen inte ens är med i Hälsinglands distriktslag och nästa dag är uttagen till en landskamp med U21-landslaget. En ung kille som ena dagen kan vara skyttekung i division 3 och nästa dag pryda hjässan med en likadan krona i Allsvenskan.

Per (MFF):  
– Nej, det där med att det skulle vara extra jämt i år är bara en mediamyt. Elfsborg, Malmö och Kalmar ligger i topp. Örebro, Brommapojkarna och Trelleborg ligger sist. Är någon förvånad?

Johan (AIK):
– Hittills har ofta lagen som gått hem och grottat mot lag de anser vara bättre än sig själva fått poäng med sig. Svenska lag är otroligt mycket bättre på att stänga matcher än att öppna dem. Jämnheten kommer ju även sig av att samtliga lag håller ojämna nivåer. Om man nu så hemskt gärna vill ha en liga med några tidigt utkristalliserade topplag ska man fortsätta på den inslagna vägen med fler ligamatcher.

Niklas (DIF):
– Det är slumpen som gjort att det har varit så extremt jämnt i år. Allsvenskan är alltid jämn och det beror i största grad på att de Allsvenska topplagen har ett för lågt tempo. Våga styra matchen. Våga sätt högre press. Och kräv mer av stjärnorna.



Är där något lag så här långt som ni blivit överraskade av, positivt eller negativt?

Jonas (GIF):
– Det finns ett par stycken. Hammarby trodde jag skulle få en riktig mardrömsöppning när Allsvenskan knackade på dörren mitt i all turbulens. Nu ligger man ändå fyra. Helsingborg - med hjärna i Baxter och med hjärta och rutin i Henke Larsson - trodde jag skulle ta ett grepp direkt i inledningen, men inför den åttonde omgången ligger man fyra från slutet.

Johan (AIK):
– Jag trodde Trelleborg skulle klara sig bättre efter sin starka säsong förra året. Blowit har faktiskt slått in på en ny spelmässig väg, det trodde jag inte att de skulle våga. AIK utstrålar nervositet. Oklart varför egentligen. Helsingborg är röriga. Det är inte normalt för ett Baxter-lag.

Niklas (DIF):
– AIK har överraskat negativt, tycker jag. Jag är förvånad över att Rickard Norling inte förstår att man måste ha en alternativ taktik för att föra upp bollen genom mittfältet. En avskärmning av Dulee – vilken överraskning! Nu ska gnaget lösa problemet genom att värva en back. Det här är inte genomtänkt.

Per (MFF):
– Jag vill gärna peka på Gefle som går som en raket. Det är i sig en stor överraskning att de har överlevt två år på raken i högsta serien, och i år verkar de dessutom starkare än någonsin. Men det kommer snart rätta till sig sig – läs på söndag. [På söndag spelar Gefle bortamatch mot MFF, reds anm.]



IFK Göteborg fick däng av Elfsborg med 3-1 i tisdags, och en viss Anders Svensson gjorde hattrick. Hur bra är han egentligen, denne Svensson?

Jonas (GIF):
– I alla matcher mot oss har han blivit effektivt bortplockad av energiska innermittfältare. Sen har han har ett vekt psyke, Anders. Är en sån som motståndarsupportrar älskar att häckla, och inget blir ju bättre av att han gillar både tacos och kebabpizza. Om han är en bra fotbollsspelare? Ja, sina bästa stunder är han ju det. Matchen mot Göteborg var en sån stund. Det har visat sig att det inte alltid är så lätt för återvändande utlandsproffs att lyckas i Allsvenskan, men Anders Svensson har utan tvivel gjort det.

Johan (AIK):
– Han är allsvenskan bästa offensiva mittfältare och mer eller mindre ordinarie i landslaget sedan vadå, fem år? Så bra är han.

Niklas (DIF):
– Jag håller med. Svensson är bra. En mittfältare med nyfödd pondus. Kanske Allsvenskans bästa spelare.

Per (MFF):
– Svensson är sanslöst bra. Det är lite av en gimmick att racka ned på motståndarnas bästaspelare. I Malmö imponeras vi inte så lätt, som ni vet. Men förra året såg han mer eller mindre på egen hand till att vända 1-2 underläget mot oss i halvlek till solklar 4-2 seger. Och han fixade kvitteringen i returen. Det räcker som motivering för mig.



Kalmar FF har plockat hem segrar mot bland annat AIK, Djurgården och Elfsborg. De leder serien och har, med sina elva mål, bara två lag framför sig i målprotokollet. Är det dags att ompröva ”tråkiga Kalmar”, och tror ni de är en allvarlig kandidat till titeln i år?

Johan (AIK):
– Det har jag trott hela året. De har alla komponenter för att ta hem det och har dessutom lagt sig till med en smart alla-hatar-oss-mentalitet som jag tror gynnar dem mycket, på flera plan.

Per (MFF):
– Kalmar tråkiga? Absolut inte. Kolla bara Nannes frisyr, hur kul som helst. Jag tippade Kalmar som tvåa redan förra året. I år tror jag att jag får rätt.

Niklas (DIF):
– Jag tror Kalmar kan vinna. De har gjort bra resultat och förtjänar respekt. Men frågan är om vi inte har bytt ut titeln ”tråkiga Kalmar” till ”brasse-Kalmar” för länge sedan. Om det är ett mer smickrande smeknamn är upp till var och en.

Jonas (GIF):
– Ompröva tråkiga Kalmar? Varför det? Kalmar har några spännande brassar men är ändå rätt tråkiga. Och rätt bra. Jag tycker egentligen inte alls att det är någon överraskning att snåla smålänningar leder Allsvenskan. Nej, det är ett bevis på att om man vill nå långt så är det smart att börja längst bak. Backlinjen och den dirigerande käften Henrik Rydström på mittfältet kan, med lite flyt, bli guld värda för Kalmar. Även om de inte imponerade mot oss.



Slutligen måste jag ber er kommentera TV4 och deras snabbintervjuer med målskytten i samband med cupmatchen mellan Gefle och Djurgården härförleden. Vad tycker ni om detta, skall vi kalla det rappa, journalistiska tilltag?

Jonas (GIF):
– Under det där VM:et i ishockey, som är ett lika sant vårtecken som hundbajs längs cykelvägskanten, har man tydligen – och nej, jag tittar inte på det själv - infört reklampauser mitt i matcherna. I några minuter stoppas spelet - för då ska Victoria Silvstedt dricka öl med ett gäng norrlänningar. Jag skojar inte! Att se Patrick Ekwall intervjua en spelare som nyss gjort mål, och som minst av allt vill bli intervjuad, rör sig farligt nära hockeyspektaklet. Jag tror och hoppas att TV4 lyssnade på kritiken så att det stannar vid ett misstag för mycket. Och jag undrar hur min klubb och Djurgården kunde ge sitt godkännande till skiten, om man nu gjorde det.

Per (MFF):
– Jag tycker det är komiskt. Ger begreppet "flygande reporter" en helt ny innebörd. Och Djurgården har ju sett allt annat än rappa ut i år, så det var kanske bra att någon försökte höja tempot...

Niklas (DIF):
– TV 4 skämmer ut sig. Det är roligt med nya idéer men det här är helt fel. Jag vill inte ha en liknande kommersialisering som vi sett i hockeyn där exempelvis reklampauserna under perioden blir som extra time-out för lagen, precis som Jonas tar upp.

Johan (AIK):
– Som jag ser det var det ytterligare ett i raden av bevis för att Nunstedt har ansvaret för en produkt han varken begriper eller tycker om. Varför har Tv4 lagt så otroligt mycket krut på något de inte tror på? För första gången i mitt liv vill jag citera Bojan Djordic: Dra åt helvete! Det summerar det hela riktigt bra. Om de vill ”lyfta Svenska Cupen” ska de givetvis visa matcher som visar Cupens själva idé, och istället valt Utsikten – Helsingborg.

Sverigered. / MMmickael.moller@svenskafans.com2007-05-25 12:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans