Om Sirius framgång, Östers dipp, hoten i Degerfors och lite till

Om Sirius framgång, Östers dipp, hoten i Degerfors och lite till

Superpanelen resonerar kring Sirius framfart i serien, och om Öster som parkerar i botten. Det blir också en del om allvarliga hoten mot Mark Selmer i Degerfors och något litet om landslagsfotboll.

Superpanelens består av Göran Åberg från Parkens vita hjältar (Norrköping), Johan Emdemalm från Vulkanerna (Degerfors), Bosse Gullberg från LSK Fans (Ljungskile) och Anders "Bromme" Brommesson från Kopparslagarna (Åtvidaberg). Frågor & protokoll: Micke Möller.
- - - - - - - - - -

Vi pratade om nykomlingarna Sirius för ett tag sedan efter deras starka serieinledning med tre raka segrar. Fortfarande flyter det på fint för Sirius som tillsammans med Häcken och IFK Norrköping gjort flest mål i serien så här långt, och som parkerar sig på en andraplats efter IFK Norrköping Är ni förvånade över att Sirius fortfarande går så bra?

Göran:
– Ja, jag är lite förvånad över att det fortfarande rullar på. Nu får man nog börja inse att Sirius är bättre än vad försäsongen visade. Man kan tycka att de haft lite tur i matcherna, som igår, när Öster fick två man utvisade. Men tur är ju något man jobbar sig till, det kommer inte självmant, så man måste nog ge Sirius lite cred för sitt spel.

Bromme:
– Som jag sa vid första utfrågningen: Sirius har en centrallinje med allsvensk rutin. Med två målfarliga och rutinerade forwards i form av Kullinger och Hoch kommer de att ställa till problem för alla SE lag. Dessutom spelar de ett smart spel med snabba omställningar
Sirius är klart underskattade i alla tips inför serien och är nog en bättre nykomling än vad upphaussade J Södra var förra säsongen.

Johan:
– Kanske lite. Trodde de skulle ha tappat några fler poäng. Men serien är lång och jag vill återigen dra paralleller med J-Södra förra säsongen. De var också med i toppen ett tag för att på hösten halka neråt i tabellen. Tror absolut att Sirius kommer bli ett mittenlag, men högre än sexa blir man inte.

Bosse:
– Ja, jag är överraska över deras framfart. Visst var dom imponerande motLjungskile i premiären, men jag trodde att det var en tillfällighet. Nu får vi väl snart ta dom på allvar.



Om vi vänder på tabellen så hittar vi ex-allsvenska Öster under strecket med bara en seger på de inledande sju matcherna. Varför lyckas det inte för smålänningarna?

Bosse:
– För att dom tror att dom är världsbäst, precis som diverse andra lag trott dom senaste åren i Superettan som kommit uppifrån. Dock är serien fortsatt jämn, så jag tror inte vi skall räkna bort detta gänget.

Göran:
– Öster har hamnat i den fällan som många nedflyttade lag gör. Man tycker sig ha ett riktigt bra spel, men motståndarna utnyttjar misstagen och förlusterna ramlar in med jämna mellanrum. Före seriestart trodde jag att Örgryte skulle få de problemen, men det har istället drabbat Öster. Frågan är vad de ska göra för att vända trenden. Är det tränarbyte som ska till? Ska man förstärka laget med nya spelare?

Bromme:
– Jag tycker också det verkar som de gått i den fällan som många exallsvenska lag tidigare gjort. Det räcker inte i SE att ha ett allsvenskt lag på pappret utan jobbet måste göras på planen med. Ett lag med allsvenska ambitioner som börjar så illa som Öster gjort kan få lida för det under hela säsongen.

Johan:
– Det är lite underligt. Även jag trodde att Örgryte skulle vara det lag som skulle få det svårt, men det har blivit Öster istället. Går de mot en säsong liknande Sundsvalls första i superettan? Öster som åkt lite upp och ner borde ha lärt sig. Har inte sett dem ännu denna säsongen så jag har ingen aning om vad som inte fungerar.



Vem eller vilka spelare tycker ni varit Superettans profiler så här lång?

Göran:
– Det första namnet som ploppar upp är Daniel Hoch i Sirius. Från en ganska anonym tillvaro i Assyriska och AIK de senaste åren, så har han kommit in och gjort mål i parti och minut. Ett guldfynd för Sirius!
– Richard Fransson i Mjällby, fick chansen när Dusan Melicharek skadade sig. Vilken succé han har gjort. Fyra matcher från start och fyra nollor i bagaget har det blivit. Stort utropstecken!
– Som IFK-supporter skulle jag också vilja framhålla Mikael Blomberg, som gjort ett jättejobb på IFK:s mittfält. Han har stor del i IFK:s framgångar så här långt.

Bromme:
– Som ÅFF:are är det ju skönt att se att en av Sveriges bästa vänsterfötter Kristian Bergström är tillbaka i gammalt gott slag, vilket han bevisade igår kväll igen genom att slå en hörna direkt i mål på den tidigare ÅFF målvakten Ola Svensson som ändå borde kunna ”Pligg”.
– Allt tjafs om motivation från vintern är bortblåst och han sliter för fullt för laget.

Johan:
– Daniel Hoch kan man inte undgå att nämna. Med sju mål på sju matcher visar han STOR klass. Han är stor anledning till att Sirius ligger där man ligger.



Det går inte att undvika händelserna runt Degerfors Mark Selmer som nu tagit en timeout från tränarsysslan efter att ha fått upprepade hot riktade mot sig. Fotbollen i Sverige har varit ganska förskonad från den här typen av hot, men nu har det alltså gått så långt att en tränare känner sig tvungen att dra sig tillbaka för att skydda sig själv och sin familj. Hur ser ni på händelserna kring Selmer och Degerfors?

Göran:
– Jag tycker det är bedrövligt! Jag känner stor sympati med Mark Selmer och hoppas att han kan hitta tillbaka till glädjen i fotbollen. Jag fattar inte vad det är för stollar som kan utsätta en person och hans familj för det som hänt Mark. Förhoppningsvis kan man så småningom få tag i dessa dårar och ställa dem inför rätta. Det är också nu som Degerforssupportrarna ska ställa upp och visa vad de går för. Jag har överhuvudtaget svårt att förstå att någon kan gå så långt. Det är lite skrämmande att höra om hot mot tränare eller spelare. Ge polisen tillräckliga resurser för att ta hand om alla bråkstakar.

Bromme:
– Jag håller med. Det är fullständigt oacceptabelt! Degerfors är en liten ort precis som Åtvidaberg och jag är övertygad om att det finns flera personer som vet om vilka rötägg som ligger bakom detta. De som är äkta supportrar måste nu hjälpa till att få fram vilka puckon det är som ligger bakom det här och se till att ange dem.
– Om både klubb och äkta supportrar verkligen vill är jag säker på att de tillsammans med polis kan få fast de skyldiga.
– När man sedan ser/läser om vad som hänt efter derbyt i Stockholm är det nog dags att alla klubbar inte bara ser till ekonomi utan tar tag i problemen på allvar.
Om klubbarna bara fortsätter med sina klyschor så år det väl snart dags att jämföra elitidrott med t.ex. en rockkonsert och låta arrangören betala ”polisnotan” och det vill nog ingen klubbkassör, men kanske är det ett bra sätt att få de som verkligen bryr sig om sporten att få bort rötäggen från arenorna.

Johan:
– Det är riktigt illa. Att resultaten inte går som man vill ska inte leda till detta. Samtidigt måste jag kritisera Degerfors lite här. Efter alla hot och även efter sabotaget på hans bil så förstår jag inte varför man inte såg till att ha någon form av bevakning till hans hjälp. Chansen att någon skulle fortsätta sätta hot på hans bil är ganska stor, hade man nu haft en som bevakat bilen på något gömt ställe hade den som hotat varit fast nu och läget kanske sett annorlunda ut. Klubbarna måste börja ta hoten på allvar. Inte många dagar efter detta utsattes ju Tony Gustavsson i Hammarby för massa skit när han gick till presskonferensen, hade klubbarna tagit detta på allvar skulle det inte kunnat hända. Samtidigt är det också synd för fotbollen att det finns rötägg som drar ner fotbollen i skiten.

Bosse:
– Jag tycker det är frukansvärt tråkigt att något sådant får inträffa.Och jag har än mindre förståelse för det i en bruksklubb som Degerfors.Hade det inträffat i en storstad så hade jag förstått om det fanns rötägg där, men i Degerfors.



Landslaget spelar EM-kvalmatch mot Danmark på lördag.En viktig match för båda lagen i den fortsatta jakten på avancemang till slutspelet i Österrike. Mina sista frågor blir: vad slutar matchen, och med vilket intresse följer ni landslagets framfart?

Göran:
– Jag följer landslaget, men inte alls på samma nivå som klubblaget. Det kanske är lättare att lägga större engagemang om det finns spelare från den egna klubben i landslaget.
– Jag tror att matchen slutar 1-1.

Bromme:
– 2-2 var ju ett bra resultat när lagen möttes i det senaste slutspelet och jag tar gärna en repris på det.
– Självklart följer man landslagets framfart med stor inlevelse.

Bosse:
– Förlust med 2-0, dock känns det viktigaste just nu att Ljungskile vänder sin trend.

Johan:
– Jag följer matchen med stort intresse. Landslaget är absolut intressant, även om träningslandskamper inte berör mig sådär jättemycket. Men kvalmatch mot Danmark är en riktig höjdare. Det känns som att Sverige kommer sikta in sig på en poäng och jag tror man lyckas med sitt mål. 1-1 slutar det.

Sverigered. // MMmickael.moller@svenskafans.com2007-05-30 10:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans