Kommunråden om arenasituationen, del 6: Ramesh Chibba (kd)

Kommunråden om arenasituationen, del 6: Ramesh Chibba (kd)

Kommunrådet Ramesh Chibba (kd) svarar på HÄB:s frågor angående arenasituationen. Intervjun genomfördes den 30:e maj.

Vilket ansvar har en kommun när det gäller att stötta elitidrottsföreningar?

- Elitidrottsföreningens verksamhet är PR för kommunen, den sätter kommunen på kartan. HBK syns och märks i hela Sverige. Den gör att Halmstad blir attraktiv för privatpersoner som flyttar hit, för dem som vill starta företag här och för dem som vill studera här. Så elitidrott är ett stort plus så kommunen har ett visst intresse i att se till att föreningen mår bra och fungerar. 


Tycker du att Halmstads kommun har stöttat HBK på ett okej sätt ur ett historiskt perspektiv?

- Ja, det tycker jag. Den arenahyra som HBK betalar motsvarar inte själva kostnaden så däri ligger en väldig subvention. 


Då vi talade med din kollega Lars-Olof Nilsson för en tid sedan så sade han följande; 

”Vi har andra frågor att diskutera i partiet som är betydligt viktigare. Vi har länge förordat att HBK ska ta över både plan och annat. Det har satsats så oerhört mycket på Örjans Vall och nu är det dags att också andra får en del av kakan. HBK har åkt jojo resultatmässigt och det rimmar dåligt med deras krav som alltid är höga.” 

Har du någon kommentar till detta uttalande?

- Så är det med saker och ting, tiderna förändras och varje individ har sina synpunkter. Men i det stora hela så håller jag med Lars-Olofs yttrande. Det jag skulle vilja tillägga är att även om kommunen har satsat mycket och fortfarande satsar mycket så är vi öppna för nya idéer som kommer från HBK. För ytterst är det de som kan bedöma sin situation och den värld de lever i, om det ska vara tak över arenan, om det ska vara natur- eller konstgräs, hur publiksiffrorna ser ut och hur deras framtid ser ut. Detta kan inte vi bedöma så vi lyssnar noga på HBK. 


Vad är status i arenafrågan nu?

- Det är så att rätt många intressenter har visat sig. Dels ett förvaltningsbolag som HBK hade med sig i diskussionen. Sen om du har läst Hallandsposten idag (onsdag) så stod det att att ett företag som ägs av en affärsman som heter Widik har visat intresse att göra en affär så att det blir en arena där tegelbruket ligger. Jag kan inte bedöma lämpligheten i det. Givetvis får det gå sin gilla gång. Och det finns ytterligare intressenter, jag har hört talas om att någon bank också har visat intresse av att vara med på ett hörn. 


Vilka är de huvudsakliga punkter som Tullkammarkajsförslaget föll på?

- Det är att vi inte har gjort klart stadsplaneringen för Tullkammarkajen. Det är en jätteapparat. Vi måste se flera år framåt på hur vi vill utveckla området och det går inte att hasta fram. Det ligger ganska mycket intressen i det, det är hamnen, industrier, järnvägen. Så det är inte så enkelt. 


Är det stadsplaneringen som är det främsta skälet till att ni har sagt nej till Tullkammarkajsförslaget?

- Ja. 


Kommunstyrelsen fattade ett nytt beslut igår. Varför – har det framkommit nya uppgifter?

- Egentligen så fattade vi inget nytt beslut. Det som kom till kommunstyrelsen igår var samma sak som har varit i beredningen. Det är att vi får ha öppna sinnen och titta närmare på alla möjligheter framöver. 


Har ni haft nya kontakter med HBK sedan det första negativa beskedet som vi läste om i HP häromdagen?

- Ja, Arne Ekstrand fick några minuter för att presentera inför kommunstyrelsemötet och det nya var egentligen det att bolaget (Nordicum) inte vill ha gratis mark, utan de är beredda att betala ca 100 miljoner. Men samtidigt så blir det en lucka i investeringen på motsvarande summa. Så nyheten var att vi får betalt för marken, men samtidigt fick vi veta att det blir motsvarande lucka i finansieringen som ska täckas på något sätt. 


Vad menar du med ”lucka i finansieringen”?

- Det första budet var ca 300 miljoner och nu är det istället så att vi får 100 miljoner för marken men 200 till arenan och till arenan fattas det då 100 miljoner. 


Men problemet med stadsplaneringen kvarstår oavsett.

- Ja, precis. Och det är ingenting som man gör i en handvändning. Det är många som ska yttra sig och det kan bli överklaganden. Det är jättemycket jobb. 


I beslutsunderlaget från den 8:e maj så framgår det att ni har synpunkter på att arenan skulle kunna användas till andra arrangemang såsom konserter, etc. Varför har ni synpunkter på det, vill ni inte ha konkurrens med den kommunägda Arenahallen?

- Jodå. Vi vill att alla kommunens anläggningar ska användas till fullo och att staden ska bli mer attraktiv. Om kommunen ska vara ägare till en arena som bara används enbart vid HBK:s matcher, det vet jag inte om våra kommuninvånare kommer att uppskatta. 


Arenahallen och den nya fotbollsarenan spelar ju i olika ligor kapacitetsmässigt.

- Ja, visst. 


Så du ser nte att Arenahallen och den nya fotbollsarenan skulle konkurrera med varandra? 

- Nej, inte alls. Halmstad växer och vi får titta 50, 100 år framöver och då behöver vi både Arenahallen och en fotbollsarena och kanske något till. Men vi mäktar inte med att göra allting nu. 


Många av dina kommunrådskollegor talar om att driftskostnaderna för en ny arena blir väldigt stora och svåra för kommunen att bära. Vi har varit i kontakt med Tommy Hallén på Tekniska kontoret och han säger att det inte alls är någon extra kostnad i driften för en ny arena jämfört med den befintliga Örjans Vall. 

- Det är alltid så att när man väl kommer till kritan så är det så att kommunens kostnader kommer inte att minska. Det kan jag inte tänka mig. 


Kommer de att öka?

- De har en tendens att öka och hur mycket de skulle öka kan jag inte uttala mig om. Jag har inga siffror att bygga min argumentation på. Men jag kan svårligen tänka mig att det blir oförändrade kostnader. 


Tommy Hallén påstår det.

- Ja, okej, men jag har inte de kalkylerna. Jag tycker dessutom inte att vi skall stirra oss blinda på driftskostnaderna därför att kommunen kommer att få intäkter också. Varje sådant här projekt och evenemang drar till sig inte bara fotbollsfantaster utan också inflyttningskandidater och kanske företagare som då fattar tycke för Halmstad i och med att de tycker om vad de ser. Så det ger väldigt stora positiva effekter.
 
- Utöver det så får även näringslivet en ökad omsättning. Halmstad sätts på kartan i närområdena. Så driftskostnaderna kanske mer än väl täcks av det finansiella uppsvinget som en ny arena skulle innebära. 


Så du ser inte driftskostnaderna som ett större bekymmer?

- Budgetmässigt är det givetvis alltid bekymmersamt och när vi sitter och budgeterar så är varje krona en strid mellan intressen. Ska vi lägga det på äldrevården, skolor eller annat, det finns behov överallt. Men jag tror att i ett lite längre perspektiv så är det inget problem. 


Vissa av dina kommunrådskollegor har ändå uttalat sig om driftskostnaderna och nämnt belopp mellan tio till tjugo miljoner om året. Var har de fått dessa siffror ifrån?

- Det vet jag inte. 


I en första utredningen kring en ny fotbollsarena i Halmstad så står följande; 

”Om en ny arena ej uppförs inom en snar framtid så är risken stor att HBK:s möjligheter till fortsatt elitfotboll på nationell och internationell nivå drastiskt minskar.”

I den andra delen står det sedan; 

”För att skapa optimala förutsättningar för fortsatt elitfotboll i Halmstad krävs en snar lösning av fotbollsarenafrågan.”

Hur ska vi få till stånd just en snar lösning av fotbollsarenafrågan?

- Det finns många bud, rykten, påståenden och tänkanden. Det ena är att Örjans Vall är en fantastisk arena med en jättebra placering, den har parkeringsplatser, den är känd i hela Sverige och den ska vi inte rucka på. Samtidigt vet vi att den har ett visst antal besökare idag, runt fem, sextusen kanske. Och om man då tänker fritt; Om vi bygger en läktare till som tar ett par tusen så tar det kanske tid att fylla den. Och nyligen så har kommunen lagt värmeslingor under planen så frågan är, vad vill vi egentligen? 


Ja, vad vill ni?

- Vi vill stödja, men inte till den graden att imorgon ska en arena med tak stå till förfogande för HBK och enbart HBK där kommunen står för fiolerna. Det vill vi inte. 


När kan det vara rimligt att vi får se en ny fotbollsarena vid Nissan i Halmstad?

- Om vi börjar idag med en politikergrupp, HBK och andra intressenter och jobbar med det med öppna sinnen så tror jag att det skulle kunna ske under nästa mandatperiod. Men tidigare än så kan jag inte tänka mig. 


Om finansieringsfrågan blir löst genom privata finansiärer, kan man då tänka sig att det kan stå en arena vid Nissan i Halmstad redan under innevarande mandatperiod?

- Rent tekniskt är det inte så lätt, för mark- och planeringsfrågor tar sin tid. Det är inte så att kommunråden kan säga att här bygger vi och så bygger man. 


Så hur tar ni detta vidare tillsammans med HBK nu, vilken är planen i det korta perspektivet?

- Vad jag förstår så kommer kontakterna fortsätta och även med de nya intressenter som har visat intresse. Exempelvis Widiks förslag där vi får se om det faller i god jord efter att HBK också har analyserat det.

Daniel Zell2007-06-01 08:00:00
Author

Fler artiklar om Halmstads BK