Silly Season AIK - Örlund vill stanna
Daniel Örlund har tackat nej till flera klubbar enligt honom själv. Nu är det bara AIK som gäller.

Silly Season AIK - Örlund vill stanna

Den är tokig. Den är frustrerande. Den väcker förhoppningar efter en urusel säsong. Silly Season är här redan! Senaste nytt i rött.

Klara nyförvärv:

Daniel Gustavsson, yttermittfältare, Västerås
AIK har gjort klart med yttermittfältaren Daniel Gustavsson, 17, från Västerås SK. Övergången sker från och med nästa säsong. Kontraktet gäller tre säsonger, 2009 - 2011.
– Ett flertal allsvenska klubbar har varit intresserade av Daniel och vi är glada över att vara överens med VSK, säger Ola Andersson.

Pontus Engblom, anfallare, IFK Sundsvall
Flera klubbar ville ha det norrländska yrvädret. Engblom valde dock AIK. Med 26 mål på 21 matcher i division III verkar den nyss fyllda 17-åringen ha näsa för mål. Frågan är om han lyckas färga i AIK redan 2009 eller om det blir ett fostringsår i Väsby?

Jan Hooiveld, mittback - FC Inter Åbo
Finsk mästare i år och finska ligans bästa spelare 2007. Visst låter det fint? I mitten av oktober rapporterade Aftonbladet att Hooiveld var aktuell för AIK och att klubben kontaktat både Inter Åbo och Hooivelds agent. Holländaren är lagkapten i Inter Åbo och väldigt hyllad i ligan. Kontraktet för 25-åringen går ut vid årsskiftet vilket således innebär en gratis övergång för AIK. Har skrivit på för tre år.

Martin Mutumba, mittfältare, Väsby United
Pojken med Sveriges snabbaste överstegsfint har vuxit till en man med ett betydligt bredare tekniskt register. Nästan fem år har gått sedan vi senast såg Mutumba regelbundet i AIK. Nu är det klart att vi får se honom i två år i AIK-tröjan.
Ett oväntat, men samtidigt spännande val.

Mikael Thorstensson, anfallare, Väsby United
En väldigt spännande spelare. Tidigare i AIK och en gång på bänken i både Allsvenskan såväl som UEFA-cupen 2003. Efter det har Thorstensson via några småklubbar återigen letat sig till elitnivå 2008. Han stänkte in elva mål för Väsby, flera spektakulära, och AIK har gett 23-åringen ett treårskontrakt. 

På gång in:

Viktor Lundberg, anfallare Väsby United
Supertalangen Viktor Lundberg kommer att träna med AIK under försäsongen samtidigt som han är kvar med Väsby United
- Viktor känner vi väl och vi tror att detta är ett bra steg för honom i hans utveckling att nå AIK fullt ut i framtiden.
-Med hans energi och skicklighet ser vi också att han tillför vår träningsverksamhet något, säger AIK:s tf Sportchef Björn Wesström.
Senaste nytt är att Viktor Lundberg finns med på AIK:s träningsläger i Sydafrika tillsammans med Nicklas Backman, också han från Väsby United.


Klara förluster:

Mats Rubarth, mittfältare - klubb ej känd
Vi kommer minnas de oväntade dragen från Rubarth länge. Stunderna då han kunde skapa ett mål från ingenting. Eller de galna ögonblicken som renderade i en hög med varningar och röda kort. Mats Rubarth får inte förlängt av AIK. Det var läge för det, men oj vad han kommer att bli saknad.

Jorge Anchén, mittfältare - klubb ej känd
Anchén kom inför säsongen och bådade mycket gott. Små skadebekymmer och inget fullt fötroende riktigt från tränarstaben har dock gjort att Uruguyaren inte får fortsätta i AIK. Trots att han ofta presterat när han fått spela.
Var Anchén fortsätter karriären är inte säkert. Rykten säger dock att det finns både en och två allsvenska klubbar som ser kvaliteter hos Anchén. 

Daniel Mendes, anfallare 
Det kom som en skräll, men Daniel Mendes är klar för Kalmar FF. Den regerande svenska mästarklubben ser kvalitet i Brasilanaren som uppenbarligen AIK inte gör och har knytit till sig Mendes. 
Totalt blev det två och en halv säsong i AIK med 69 tävlingsmatcher och 12 mål.
I Kalmar FF återvänder han till en klubb han tidigare har spelat i. 2003 gjorde Mendes 14 mål när klubben gick upp i Allsvenskan.


Rykten på väg ut:

Patrik Bojent, försvarare
AIK har överflöd av vänsterbackar sedan Nils-Eric Johanssons lyckade platsbyte i slutet av fjolårssäsongen. Därför är det troligt att Patrik Bojent lämnar AIK under vintern, härnäst har AIK godkänt ett provspel i norska Ålesund den kommande veckan.
– Generellt när en fråga om provspel kommer så för vi en dialog med berörd spelare om hur vi ser på den uppkomna situationen. I detta fall är vi överens om att detta är det bästa i nuläget. Detta utesluter inte möjligheten att Patrik Bojent spelar i AIK 2009, säger sportchef Björn Wesström till AIKFotboll.se
Aalesunds FK ville inte gå vidare med Patrik Bojent som istället ansluter till AIK:s träningsläger i Sydafrika. Vi kan däremot dra slutsatsen att det inte är slut på Bojents klubbletande då AIK aviserat om att de inte vill förlänga hans utgående kontrakt.

Daniel Örlund, målvakt.
De flesta av oss hade nog räknat med att Daniel Örlund skulle lämnat AIK för Norge vid det här laget. Efter succén i Fredrikstad ville den norska klubben ha honom. Likaså flera andra klubbar. Daniel Örlund uppger dock för fotbolldirekt.se den 9/2 att han tackat nej till allt och vill vara kvar i AIK.
- Jag har aldrig gett upp AIK. Handen på hjärtat så kan jag säga det. Målet har hela tiden varit att komma tillbaka. Men med facit i hand var det bra att jag fick komma i väg till Fredrikstad, säger han till fotbollsajten. 
Med andra ord ser det ut som om att AIK även i fortsättningen har tre målvakter. Om Örlund stannar öppnar det dock upp för att Bergh får röra på sig, för i längden känns det inte speciellt realistiskt att AIK ska sitta på tre målvakter som alla vill spela regelbundet i Allsvenskan.
 

Avskrivna rykten: 

Jesper Westerberg, försvarare/mittfältare - Halmstads BK
Jesper Westerberg skulle följt med på AIK:s träningsläger i Sydafrika, men lämnade återbud i sista stund av privata orsaker. Nu meddelar AIK att man inte fullföljer intresset.
- Det finns ingen konkret plan att varken ta hit eller förhandla med honom i nuläget, säger sportchefen Björn Wesström till eurosport.se.
22-åringen är kontraktslös sedan han ratat ett nytt kontraktsförslag från Halmstads BK 2008. Högerbacken var ifjol bofast i U21-landslaget, men fanns inte med i den senaste truppen.

Tidigare förluster under 2008

Dulee Johnson, mittfältare - Tel Aviv
Alexander Gerndt, anfallare - Gefle IF
Lucas Valdemarin, anfallare - CA Colón, Argentina
Daniel Arnefjord, mittback - Ålesund
Khari Stephenson, mittfältare - Ålesund

Utlånade spelare

-

Truppen just nu

Kontraktslängd inom parentes

Målvakter
Daniel Örlund (2009)
Nicklas Bergh (2009)
Tomi Maanoja (2011)

Backar
Per Karlsson, mb (2012)
Markus Jonsson (2009)
Patrik Bojent, vb (2009)
Nils-Eric Johansson (1 juli 2010)
Walid Atta, mb (2010)
Pierre Bengtsson, vb/vy (2009)
Jos Hoiveeld, mb (2011)

Mittfältare
Kenny Pavey, hmf (2009)
Daniel Tjernström, cmf (2009)
Gabriel Özkan, mf (2009)
Kevin Walker, mf (2010)
Bojan Djordjic, mf (2009)
Jorge Ortiz, mf (2010)
Daniel Gustafsson, hy/mf (2011)
Yussef Saleh, vy (2010)
Martin Mutumba, vy/hy (2010)

Anfallare

Miran Burgic (2010)
Ivan Obolo (sommaren 2010)
Saihou "CH" Jagne, anfallare (2010)
Pontus Engblom (2011)
Mikael Thorstensson (2011)

Tränare
Mikael Stahre, huvudtränare (2011)
Christer Swärd, assisterande (2011)
Andreas Alm, assisterande (2011)
Lee Baxter, målvaktstränare (2010)





























Redaktionen2009-02-10 13:00:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen